Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DUYMAK MI, DİNLEMEK Mİ?.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DUYMAK MI, DİNLEMEK Mİ?."— Sunum transkripti:

1 DUYMAK MI, DİNLEMEK Mİ?

2 ÇOCUĞUNA GERÇEK SERVET BIRAKMAK İSTEYEN ANNE BABA , ONA İYİ DİNLEMEYİ ÖĞRETİR.
Publilus SYRUS

3 İletişim sadece konuşma değildir. İletişim, aynı zamanda;
*Ne söyleyeceğimizi bilmek. *Ne zaman söylemenin uygun olacağına, *Nerede söylemenin doğru olduğuna karar vermek, *En iyi nasıl söyleneceği hususunda fikir yürütmek, *Olayları basite indirgeyerek sunabilmek, *Karşınızdaki kişiyle göz kontağı kurarak konuşabilmek, *Karşınızdaki kişinin mesajı anlayıp anlamadığını kontrol edebilmektir.

4 SENİ DUYUYORUM DEVAM ET!
Yarı dinleme yerine... ALİ BANA YUMRUK ATTI BABA BENİ DUYUYOR MUSUN! SENİ DUYUYORUM DEVAM ET! VE BEN DE ONA VURDUM. O DA BANA BİRKEZ DAHA VURDU. DİNLİYOR MUSUN BABA!...

5 *İletişime, kendini vererek değil de, sadece
KELİMESİ KELİMESİNE DİNLİYORUM. HAYIR DİNLEMİYORSUN!. AYNI ANDA HEM MAÇI İZLEYİP HEM DE SENİ DİNLEYEBİLİRİM. BOŞVER *İletişime, kendini vererek değil de, sadece dudaklarıyla katılan biriyle iletişim kurmaya çalışmak cesaret kırıcı olabilir.

6 Tüm dikkatinizi vererek dinleyin.
ALİ BANA YUMRUK ATTI VE..BABA BENİ DUYUYOR MUSUN? VE BEN DE ONA VURDUM. O DA BANA SERT VURDU. O ÇOK KÖTÜ BİR ÇOCUK.

7 duygularının anlaşıldığını hissettiren, sıcak bir sessizlik ortamıdır.
BİLİYOR MUSUN, BUNDAN SONRA HASAN’LA OYNAYACAĞIM. O KİMSEYE YUMRUK ATMIYOR. Dertlerinizi sizi gerçekten dinleyen birine anlatmak çok daha kolaydır. Bazen ebeveynin birşey söylemesine bile gerek yoktur. Çoğu kez bir çocuğun ihtiyacı olan tek şey, ona duygularının anlaşıldığını hissettiren, sıcak bir sessizlik ortamıdır.

8 ÇOCUKLAR NEDEN KONUŞMAK İSTEMEZ?

9 Kendileri ve özel yaşamları hakkında konuşmaya alışkın olmayabilirler.
Duygularını tanımakta zorlanıyor olabilirler. Yetişkinlerden korkuyor yada güvenmiyor olabilirler. Yetişkinlerin kendilerini anlamayacaklarını düşünüyor olabilirler. Yetişkinleri üzmek yada endişelendirmek istemiyor olabilirler.

10 İLETİŞİMİN TEMEL KURALLARI(1)
Konuşulanları yarıda kesmeyin Çok Fazla Konuşmayın Yargılamayın ve eleştirmeyin Anlatılanlara gülmeyin; İnsanları utandırmayın Kişiler hakkında yorum yapmayın Saldırgan tavırlar takınmayın Dinlerken başka şeyler yapmayın Duygularınızı gizlemeye çalışmayın Birisi ağlamaya başladığında tedirgin olmayın Kişileri karar vermeye, yorum yapmaya zorlamayın Zıtlaşmayın ve tartışmayın Savunmaya geçmeyin; sadece dinleyin

11 İLETİŞİMİN TEMEL KURALLARI(2)
Yeri ve zamanı uygun olduğunda şaka yapın ve gülümseyin Daha iyi anlamak için sorular sorun Yumuşak bir sesle ve acele etmeden konuşun Göz teması kurun Gerçekçi ve belirli Önerilerde bulunun. Çocukla yüz yüze konuşun, Gerekirse yere yanına oturun Geri bildirim verin Açık uçlu sorular sorun Dikkatli bir şekilde dinleyin ve dinlediğinizi davranışlarınızla belli edin. Empatik,sabırlı ve kabul edici olun Basit ve anlaşılır bir dil kullanın Etkileşime önem verin, uygun olduğunda kişiye dokunun ve sarılın

12 İLETİŞİM ENGELLERİ İletişimde hemen dinlemek anlamaya çalışma yerine hemen yargılamak Tek bir olaydan giderek kişiyi tanıdığımızı düşünmek Beklentilerimizin söylenileni yorumlamakta etkili olması Kendimizi ifade etmekten kaçınmak, onun yerine anlaşılmayı beklemek Konuştuğumuzda da herkesin bizim düşünce ve duygularımızı hemen anlayıp onaylaması ve paylaşması gerektiğine inanmak Kendi kişisel algımızı gerçekmiş gibi düşünmek

13 NEDEN DİNLEMEYİZ? Eğer karşımızdakinin ne söyleyeceğini biliyorsak ( Bildiğimizi zannedersek) dinlemeyiz. Hoşumuza gitmeyen bir şeyi duymak istemeyiz. Hoşlanmadığımız bir insanın söylediklerini dinlemekte zorlanırız. Karşımızdaki daha sözüne başlar başlamaz cevap hazırlamaya başladığımız için ne dediğini duyamayız.

14 NASIL DAHA İYİ DİNLERİZ?
Konuşurken dinleyemezsiniz, konuşmayı kesin ve dinlemeye istekli olun. Kendinizi konuşanın yerine koyun.Onun bakış açısını, tutumlarını, değerlerini ve yaşını göz önüne alarak anlamaya çalışın. Onu daha iyi anlamak için sorular sorun. Dikkatinizi konuşulana verip, duygularınızı kontrol etmeye çalışın.

15 ÇOCUĞU DİNLEMENİN YARARLARI
Konuşma yeteneği artar, kendini daha iyi ifade etmesini öğrenir, kelime bilgisi zenginleşir. Bir derdi varsa bunu davranışla göstermek yerine (hırçınlık, ağlamak, içe kapanmak, saldırganlık) sözle ifade ederek rahatlamasını sağlar Anlaşıldığını hisseden çocuk, kendini daha huzurlu ve rahat hisseder. Çocuk ile anne ve baba arasında bir yakınlık doğar, çocuk onlara danışır ve diyalog kurar. Söyledikleri dinlenen çocuk da anne ve babasının sözünü dinlemeye başlar.

16 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
Zeynep ÇOLAK


"DUYMAK MI, DİNLEMEK Mİ?." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları