Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞRENCİ VE YAŞAM KOÇLUĞU PROGRAMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞRENCİ VE YAŞAM KOÇLUĞU PROGRAMI"— Sunum transkripti:

1 ÖĞRENCİ VE YAŞAM KOÇLUĞU PROGRAMI
SEVGİ YILDIRIM ÖĞRENCİ VE YAŞAM KOÇLUĞU PROGRAMI

2 İletişim Nedir? Dinleme Nedir?
Ve Dinleme Çeşitleri Nelerdir?

3 İletişim Nedir? İletişim iki kişiyi ilişki içine sokan psikososyal bir süreçtir. Bir insanin ilişkilerinin niteliği o insanin yaşamının kalitesini belirler.

4 Dinleme Nedir? Dinleme bir beceridir.Ve bu beceri birtakım ilke ve yöntemlerle çok daha etkili bir şekilde kullanılabilir.İnsan iletişiminin yaklaşık %90 ı sözel olarak yapılmaktadır ve bir çoğumuz bize söylenenin tam dinlemeyiz. Bir çalışmaya göre, çoğumuz bize söylenenin ancak % 45’ini duyarız ve bununda ancak % 50’sini anımsarız. Bu demektir ki; söylenenin ancak % 25’ini anımsarız. Bu oranı yükselttiğimiz ölçüde iletişimi arttırıyoruz demektir yani etkili dinleme sadece söylenilenleri duymak değil, aynı zamanda bu söylenenleri önemli bulmak, kavramak ve değerlendirmektir.

5 Hafızada Kalma Oranları
Her 100 birim bilgi, hangi yöntemde ne kadar akılda kalıyor, hatırlanabiliyor? METOD % Okuma 10 Film izleme 50 Dinleme 20 Sergiyi izleme Resme Bakma 30 Gösteriyi izleme Tartışmaya Katılım 70 Konuşma Yapma Dramatik sunum yapma 90 Gerçek bir deneyi canlandırma İnteraktif multimedya Bir projeyi gerçekleştirme

6 Aktif Dinleme Dinleme Görünüşte Dinleme Saplanmış Dinleme
Tuzak Kurucu Dinleme Savunucu Dinleme Yüzeysel Dinleme Seçerek Dinleme Aktif Dinleme

7 GÖRÜNÜŞTE DİNLEYEN Bazen karşınızdaki kişi dış görünüşüyle dinliyormuş gibidir ve iç dünyası bambaşka yerlerdedir. Ya da kafasında sizin söylediklerinizden daha önemli bir konu vardır.

8 SEÇEREK DİNLEYEN Anlatılan kısımlar da kendi ilgi alanına giren kısımları dinler

9 SAPLANMIŞ DİNLEYİCİ Duygusal yönden saplanmış dinleyicilerdir. Sürekli bir duygusal tonu taşımak isterler; ne söylerseniz söyleyin ondan bir espri, gülünecek bir şey çıkarmak isteyenler olabileceği gibi, her söylenenden hüzünlü bir şeyler çıkarmaya çalışanlarda vardır. Böyle belirli bir duyguya saplanmış dinleyiciler kendi ilgilendikleri duyguların dışında işittiklerini, hemen o anda unuturlar.

10 SAVUNUCU DİNLEYİCİ Ne duyarsa duysun her söyleneni kendine yönelmiş bir saldırı sayar ve hemen karşı savunmaya geçer.

11 TUZAK KURUCU DİNLEYİCİ
Bu tür dinleyiciler hiç seslerini çıkarmadan dinlerler, çünkü bunlar dinledikleri bilgiden yararlanarak karşıdakini zor duruma bırakacak fırsatlar yakalamaya çalışırlar. Hatalarını bulmak, açık aramak,eksikliklerini ortaya çıkarmak için dinlerler.

12 YÜZEYSEL DİNLEYİCİ Konuşanın kullandığı kelimelerin yüzeyinde kalır ve asıl altta yatan anlama ulaşamazlar. Kelimelerin manasını o zannederler. Zahiri manayı ciddiye alırlar. Üniversiteyi kazanıp gelen öğrencinin o şehirdeki akrabalarına gittiğinde ona “sık-sık gel bekleriz” demelerini ciddiye alıp sık-sık gitmesi ve evdekilerin de bundan rahatsız olması.

13 Empatik (Aktif, Etkin) DİNLEYİCİ
Bir kimseyle konuşurken, onun demek istediğiyle bizim anladığımızın aynı olup olmadığını dinlemeye “ geri-iletim” adı verilir. Askerde emir tekrarı gibi.

14 Empatik dinlemenin en belirgin özelliği, bilinçli bir şekilde ve sürekli olarak geri iletim kullanılmasıdır. Empatik dinlemede dinleyen konuşanın dinlediklerini açarak geri verir ve böylece konuşan dinleyenin ne anladığını öğrenir. Ve bireylerin iç dünyalarına kapanıp kendi anlamları içine gömülmeleri önlenmiş olur.

15 Birini Nasıl Empatik Dinlerim?
Konsantre olma gücünüzü geliştirin İlgi alanlarınızı geliştirin Konuşmakta olan kişiye doğru bakın O Andaki ihtiyacı saptayın Söylediği şeye büyük ilgi duyuyormuş gibi görünün Konuşmakta olan kişiye doğru eğilin Açıklayıcı Sorular sorun Sözünü kesmeyip daha fazlasını anlatmasını isteyin

16 Belli aralıklarla özetleyin
Konuşmacının bahsettiği konunun dışına çıkmayın Kendi söylemek istediğinizi ifade ederken konuşmacının sözcüklerini kullanın Duygularınızı gözden geçirin

17 Yargınızı askıya alın Konuşmacının tavırlarına takılıp kalmayın Vücut diline dikkat edin

18 Empatik dinleme uygulama
Öğrenci: (Sıkıntılıdır). Annesi: Üzgünsün, sıkıntılarını anlatmak istiyorsun değil mi? Diyerek cümleye başlar. Bu örnekte de görüldüğü gibi, anne çocuğunu tam olarak anlamasa dahi yorum veya yargı bildirmeden, çocuğun düşündüklerini olduğu gibi ona söyledi. Bu sayede çocuk anlaşıldığını hisseder. Çocuk psikolojik oksijen alır. Empatik dinlemede gözler ve kalp ile dinleme gerçekleşmelidir.


"ÖĞRENCİ VE YAŞAM KOÇLUĞU PROGRAMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları