Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEMEL FOTOĞRAFÇILIK Fotoğraf Makineleri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEMEL FOTOĞRAFÇILIK Fotoğraf Makineleri."— Sunum transkripti:

1 TEMEL FOTOĞRAFÇILIK Fotoğraf Makineleri

2 FOTOĞRAF MAKİNELERİ Fotoğraf makinesi, cisimlerden yansıyan ışığın oluşturduğu görüntüyü film veya fotoğraf kartındaki emisyonlu yüzeye pozlayan cihazdır. Fotoğraf makinesinin ön kısmında saydam ve ışık geçiren bir mercek sistemi (objektif) bulunmaktadır. Nesneden fotoğraf makinesine gelen ışık, objektif üzerinde toplanır ve diyaframa ulaşır.

3 FOTOĞRAF MAKİNELERİ Diyafram fotoğraf makinesinin içine giren ışık miktarını dairesel olarak değişen bir açıklıktan ayarlamaktadır. Işığın, film yüzeyi üzerinde odaklandığı noktada nesnenin ters bir görüntüsü oluşmaktadır. Fotoğraf makinesi temel olarak karanlık kutu (gövde), mercek sistemi (objektif), ışık kontrol sistemi (diyafram ve örtücü), görüntünün oluştuğu yüzey (film) ve bakaçtan oluşur.

4 FOTOĞRAF MAKİNELERİ PARÇALARI

5 FOTOĞRAF MAKİNELERİ PARÇALARI
Çekim Düğmesi (deklanşör): Senkronize flaş kullanıldığında flaş devresini tamamlayan ve pozlandırmak için obtüratörü çalıştıran ya da fotoğraf makinesinde diğer denetimleri de yapan düğmedir. Yuva (soket): Çekim düğmesini uzaktan kumanda etmek için kullanılan uzatma kablosunun (deklanşör kablosu) takıldığı yuvadır. Örtücü Hızı Kadranı: Örtücü hız değerinin belirlenmesinde kullanılmaktadır.

6 FOTOĞRAF MAKİNELERİ PARÇALARI
Film Sarma Kolu: Filmin bir karesi çekildiğinde yeni bir karenin çekilebilmesi için bu kol çevrilmektedir. Böylece örtücü sistemi çekim için kurulmuş olur. Bazı makinelerde sarma işlemi otomatik olarak yapılmaktadır. Film Hızı Kadranı: Filmin ASA, DİN yada ISO değerlerini gösteren kadrandır. Flaş Kızağı: Elektronik flaşların makineye takılmasını sağlayan yuvadır. Her makinede bulunmayabilir.

7 FOTOĞRAF MAKİNELERİ PARÇALARI
Bakaç (Vizör): Fotoğraf makinesinde fotoğrafı çekilecek olan konunun görülmesini sağlayan görüntü alanının sınırlarını gösteren düzenektir . Geri Sarma Kolu: Makine içinde çekimi tamamlanmış filmi, kasete geri sarmak için bu kol kullanılır. Bazı makinelerde yer alan bir motor bu işlevi otomatik olarak yapmaktadır. Objektif: Objektif, görüntüyü film üzerine net olarak yansıta ince ve kalın kenarlı merceklerden oluşan bir sistemdir.

8 FOTOĞRAF MAKİNELERİ PARÇALARI
Netleme Bileziği: Bu bilezik çevrildiğinde görüntü netleşir ya da bulanıklaşır. Alan Derinliği Kadranı: Kullanılan diyafram değerine göre netlemesi yapılmış nesnenin, makineye en yakın ve en uzak net alanı bu kadran üzerinde görülmektedir. Diyafram Bileziği: Bu bilezik çevrildiğinde diyafram açıklığı değişir. Seçilen diyafram değeri (f/stop) diyafram kadranı üzerinde görülmektedir.

9 FOTOĞRAF MAKİNELERİ PARÇALARI
Objektif Vida Kilidi: Bu düğmeye basıldığında objektif makinenin gövdesinden çıkarılabilir. Film Geri Sarma Düğmesi: Bu düğmeye basıldığında film geri sarma kolu serbest kalır ve pozlanmış film kasete geri sarılmaktadır. Üçayak Vidalama Yuvası: Makineye üçayak bağlamak için kullanılan yuvadır.

10 FOTOĞRAF MAKİNELERİ FOTOĞRAF MAKİNELERİ BAKAÇ (VİZÖR) SİSTEMLERİNE VE KULLANDIKLARI FİLM TİPLERİNE GÖRE İKİYE AYRILIR.

11 BAKAÇ SİSTEMLERİNE GÖRE FOTOĞRAF MAKİNELERİ
A- BAKAÇ (VİZÖR) SİSTEMLERİNE GÖRE FOTOĞRAF MAKİNELERİNİN TANIMLANMASI 1- BASİT BAKAÇLI FOTORAF MAKİNELERİ

12 BASİT BAKAÇLI (OPTİK) FOTOĞRAF MAKİNESİNİ OLUŞTURAN PARÇALAR

13 BASİT BAKAÇLI (OPTİK) FOTOĞRAF MAKİNESİ

14 BASİT BAKAÇLI (OPTİK) FOTOĞRAF MAKİNESİ
BASİT BAKAÇLI FOTOĞRAF MAKİNELERİNDE OBJEKTİFİN GÖRDÜĞÜ ALAN İLE VİZÖRÜN GÖRDÜĞÜ ALAN BİRBİRİNDEN FARKLIDIR. DOLAYISIYLA ORTAYA PARALAX HATASI DENEN SORUN ÇIKAR.

15 REFLEX FOTOĞRAF MAKİNELERİ
TEK OBJEKTİFLİ ÇİFT OBJEKTİFLİ

16 SLR FOTOĞRAF MAKİNESİ Film ile objektif arasına 45 derece eğimle yerleştirilen aynadan yansıyan görüntü, gövdenin üst kısmındaki pentaprizma aracılığıyla göze iletilir. Dolayısıyla paralaks hatası sıfıra indirilir. Çekim sırasında ayna yukarı doğru hareket ederek ışığın içeri girmesini sağlar. Bu sisteme “Tek Objektifli Refleks” (SLR) makineler denir.

17 SLR FOTOĞRAF MAKİNESİ

18 KULLANDIKLARI FİLM BOYUTUNA GÖRE FOTOĞRAF MAKİNELERİ
1- BÜYÜK FORMAT (BOY) FOTOĞRAF MAKİNELERİ Büyük Boy Fotoğraf Makinelerinde : 9x12, 10x15, 13x18, 20x24 ve 30x40 cm. boyutlarında tabaka film kullanılır. Bu makineler genellikle stüdyo çekimlerinde kullanılır.

19 BÜYÜK BOY FOTOĞRAF MAKİNELERİ

20 BÜYÜK BOY FOTOĞRAF MAKİNELERİ
Perspektif düzeltme ve alan derinliğini istenen yoğunlukta düzenleyebilme olanaklarını içinde barındırırlar. Özellikle mimari çekimler için idealdir.

21 BÜYÜK BOY FOTOĞRAF MAKİNELERİ

22 BÜYÜK BOY FOTOĞRAF MAKİNELERİ

23 BÜYÜK BOY FOTOĞRAF MAKİNELERİ
BÜYÜK BOYUT KAMERALAR KENDİ İÇLERİNDE A-) SABİT (VIEW CAMERA) B-) TAŞINABİLİR BÜYÜK BOY (FIELD CAMERA) ŞEKLİNDE İKİYE AYRILIRLAR.

24 BÜYÜK BOY FOTOĞRAF MAKİNELERİ
A-) SABİT (VIEW CAMERA) Stüdyo ortamlarında kullanılmaktadır. Perspektif düzeltme özelliği sayesinde reklam fotoğrafçılığının olmazsa olmazı konumundadır.

25 BÜYÜK BOY FOTOĞRAF MAKİNELERİ
B-) TAŞINABİLİR BÜYÜK BOY (FIELD CAMERA) Özellikle alternatif fotoğrafı benimseyenler tarafından tercih edilen kamera türüdür. İstenilen yere de taşınabilmekte ve bire bir baskı üretimi açısından ideal büyüklük ve negatif üretebilirliğini olanaklı

26 ORTA BOY FOTOĞRAF MAKİNELERİ
2) Orta Boy Kameralar; 4,5x6, 6x6, 6x7, 6x9 cm. roll film kullanır. Tek ya da çift objektif olabilir. Ağır, Kullanışsız ve pahalıdır.

27 ORTA BOY FOTOĞRAF MAKİNELERİ
120 veya 220 lik (ince ve kalın makara) filmin kullanıldığı makineler 35mm’den daha büyük boyda film taşıdıkları için çok büyük boy büyültmelerde tercih edilirler.

28 35mm FOTOĞRAF MAKİNELERİ
3) 35mm Fotoğraf Makineleri; Bu tür makineler küçük boy SLR (Tek Objektifli Refleks) makineler şeklinde de anılırlar.

29 ÖZEL AMAÇLI FOTOĞRAF MAKİNELERİ
4A) Panaromik Fotoğraf Makineleri; Görüntüde bozulmaya yol açmaksızın geniş açılı fotoğrafların çekilmesi amacıyla geliştirilmiştir.

30 ÖZEL AMAÇLI FOTOĞRAF MAKİNELERİ
4B) Polaroid Fotoğraf Makineleri; Çekimden hemen sonra fotoğrafı veren makinelerdir. Filmleri pahalıdır. En büyük handikap çoğaltılamamasıdır.

31 ÖZEL AMAÇLI FOTOĞRAF MAKİNELERİ
Günümüzde ender bir biçimde kimlik ve/veya belge amaçlı fotoğraflarda kullanıldığı gibi aynı zamanda da alternatif fotografik anlatı olarak da kullanılmaktadır.

32 ÖZEL AMAÇLI FOTOĞRAF MAKİNELERİ
4C) Su altı Fotoğraf Makineleri; su geçirmedikleri gibi, optik ve mekanik sistemleri ile normal makinelerden farklıdırlar.

33 ÖZEL AMAÇLI FOTOĞRAF MAKİNELERİ
Su altı fotoğraf makineleri sadece “sualtında” fotoğraf çekimi için tasarlanmıştır. Dolayısıyla su üstünte kullanılmaz. Ancak Nikon firması tarafından üretilen “Nikonos” su altı fotoğraf makinelerinin objektiflerinin su üstünde de kullanılabilmesi olanaklıdır.

34 ÖZEL AMAÇLI FOTOĞRAF MAKİNELERİ
4D) Kullan at tipi Fotoğraf Makineleri; bu tip fotoğraf makineleri sadece tek kullanımlık olarak tasarlanmıştır. Dolayısıyla objektif kalitesinden ziyade görüntünün yakalanıp kaydederliği birincil öneme sahiptir.

35 DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ
4E) Dijital (Sayısal) Fotoğraf Makineleri; Dijital fotoğraf makineleri günümüzde yoğun bir biçimde kullanıma ulaşmıştır. Pixel ile gren arasındaki görsel kalite sınırı gün geçtikçe birbirine yaklaşmaktadır. Kodak firması renkli film üretiminde %50’ye varan bir azaltmaya gitmiştir. Bu durum dijital fotoğraf makinelerinin ne derece yaygınlaştığının temel bir göstergesidir.

36 DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ
4E) Dijital (Sayısal) Fotoğraf Makineleri; objektif ve enstantane gibi klasik bir fotoğraf makinesinde bulunan temel elemanlara sahiptir. Ancak görüntü, fotoğraf filmi yerine yarı iletken bir malzemeden yapılmış olan CCD (Charge Coupled Device) cihazına kaydedilmektedir.

37 DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ
CCD cihazı renk ve ışık bilgilerini tutarak, bunları sayısal veriye (piksellere) dönüştüren bir görüntü algılayıcısıdır. Bir kablo ya da ayrılabilir bir diskle CCD'den bilgisayara aktarılan veri, foto editörü denilen bir yazılımla işlenmektedir

38 DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ
Klasik fotoğraf makinesi ile çekim aşamasında ve filmlerin banyosu sırasında belli bir süre geçmekte ve kimyasal işlemler pahalıya mal olmaktadır. Hatalı çekimler ve diğer aşamalar fotoğrafların tekrar edilmesini gerektirebilmektedir .

39 DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ
Sayısal fotoğraf teknolojisi tüm bu işlemleri ortadan kaldırmakta ve çekim anında fotoğrafı görerek sonraki aşamalarda yapılacak hataları ortadan kaldırma olanağı sunmaktadır. Günümüzde sayısal fotoğraf teknolojisinin kullanım alanları, sayısal ve online görüntü bankaları ile laboratuarları, elektronik görüntü kütüphaneleri, yazılı basın ve multimedya ürünleridir (CD, DVD).

40 DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ
Sayısal fotoğraf teknolojisi ile birlikte fotoğraf çekimleri çok daha ucuza, çok daha kolay ve çok kısa sürede yapılabilmektedir ayrıca çekim anında bilgisayarın monitöründen fotoğraf görülerek hatalar telafi edilebilmektedir. Bu nedenlerle sayısal fotoğraf makineleri özellikle reklam ve tanıtım fotoğrafçılığı alanına girmiştir.

41 DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ

42 DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ
"Çözünürlük", sayısal bir makinenin kaydedebileceği görüntü ayrıntısını göstermektedir. Piksel sayısı ile ölçeklendirilen çözünürlük baskının büyüklüğünü ve kalitesini etkiler. Pikseller, görüntünün renk ve parlaklığına ilişkin bir sayı içeren; satır ve sütunlar boyunca dizilen kare şeklindeki noktalardır. Yatay ve dikey piksellerin çarpımının yaklaşık değeri "megapixel" olarak adlandırılmaktadır.

43 DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ
Bir CCD cihazında, çözünürlük sayısı kadar devre (sensör) bulunmaktadır. Sayısal makinelerde CCD'lerin ışığa karşı çok duyarlı olması nedeniyle, geleneksel bir objektifteki mm. zoom özelliğe karşı gelen 7-21 mm. optik zoom objektifler kullanılmaktadır. Sayısal makinelerde kullanılan CCD duyarlılıkları, film hızına eşdeğer olarak adlandırılmaktadır. Örneğin CCD'si ISO 80 olan bir makinenin ışığa duyarlılığı; hızı ISO 80 olan bir filmle aynı kabul edilmektedir.

44 DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ
Bir dijital filmin çözünürlüğünde, yatay alanın dikey alana oranına "image ratio" veya "rasyo" denilmektedir. Geleneksel fotoğrafta 35 mm. filmden elde edilen görüntü 3:2 oranındadır. Günümüz sayısal kameralarında ise bu oran genellikle 800x600 yada 1600x1200 piksele uygun bir biçimde 4: 3'tür. Bu farklılık yüzünden sayısal görüntü fotoğraf kağıdına basılırken, kenarlarda kırpmalar yapılmaktadır .

45 DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ
Sayısal fotoğraf makinelerinde kaliteyi belirleyen görüntü kaydetme formatları TIFF, JPEG, PNG, BMP'dir. Çekilen bir fotoğraf; beyaz dengesi, keskinlik ve kontrastlık ayarı yapıldıktan sonra kaydedilmektedir. Bazı makinelerde bulunan RAW kaydetme formatı ile CCD üzerindeki ham veri hiçbir görsel işleme tabi tutulmadan bilgisayara aktarılmakta ve bu ayarların bilgisayar başında yapılması sağlanmaktadır.

46 DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ
Bellekte fazla yer tutan bu format genellikle profesyonel fotoğrafçılarca tercih edilmektedir. Bir sayısal makinede görüntünün çekimden önce ve sonra denetlenebileceği ekrana LCD ekran denilmektedir. Çok pil tüketimine sebep olması ve parlak ışık altında belirsizleşmesi nedeniyle görüntü LCD ekran yerine bakaçtan izlenebilir.

47 DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ
Algılayıcı Sistemler Algılayıcılar Nasıl Çalışıyor? Objektiften gelen fotonlar. Renk Filtrelerinden geçiyor. CCD üzerindeki algılayıcı renk filtresine ait voltaj değerini okuyor. Her voltaj değerine bir ton karşılığı veriliyor. Tüm pikseller komşu piksellerin değerlerine yazılım tarafından değerlendirilerek, görüntü oluşturuluyor.

48 ÖZEL AMAÇLI FOTOĞRAF MAKİNELERİ
4F) Pinhole (iğne deliği) Fotoğraf Makineleri; alternatif fotoğraf tekniği ile uğraşan fotoğraf severlerin yoğun talebi altındadır.

49 ÖZEL AMAÇLI FOTOĞRAF MAKİNELERİ
4G) Holga Kamera (Plastik Fotoğraf Makinesi); Holga tipi kameraların en önemli özelliği plastik olmasıdır. Görüntü keskinliğinden ziyade anlatılan/gösterilen daha önemlidir. Fotoğrafın köşelerinde görünen karartılar holga tipi kameraların en belirgin özelliklerindedir. Pastel ve yumuşak tonlar ise Holga tipi kameraların diğer özelliğidir.

50 ÖZEL AMAÇLI FOTOĞRAF MAKİNELERİ
Holga tipi kameralar ile çekilen fotoğraflar.

51 ÖZEL AMAÇLI FOTOĞRAF MAKİNELERİ
4I) APS tipi kameralar; Amatörlerin kullanımına daha uygun olan bu sistemde kullanılan “akıllı film” ya da “kartuş” olarak tanımlanan film klasik 35mm filmden farklıdır (39x30x21mm). Pozlama, tarih, saat, banyo, baskı formatı gibi bilgilerin filmin üzerindeki manyetik ortamda saklanabilmektedir.

52 ÖZEL AMAÇLI FOTOĞRAF MAKİNELERİ
Aynı anda hem normal hem de panaromik görüntünün elde edilmesi mümkündür.

53 FOTOĞRAF


"TEMEL FOTOĞRAFÇILIK Fotoğraf Makineleri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları