Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CÜMLEDE ANLAM. Aşağıdakilerin hangisinde bir karşılaştırmadan söz edilemez? A) Gazete dergiden daha etkilidir. B)Yaz, geçen yıla göre daha kurak geçiyor.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CÜMLEDE ANLAM. Aşağıdakilerin hangisinde bir karşılaştırmadan söz edilemez? A) Gazete dergiden daha etkilidir. B)Yaz, geçen yıla göre daha kurak geçiyor."— Sunum transkripti:

1 CÜMLEDE ANLAM

2 Aşağıdakilerin hangisinde bir karşılaştırmadan söz edilemez? A) Gazete dergiden daha etkilidir. B)Yaz, geçen yıla göre daha kurak geçiyor. C) Ömer Seyfettin’in bütün öykülerini severim. D) Bugünkü sınav daha zordu.

3 Cevap: C

4 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tahmin söz konusudur? A) Palandöken kayak yapmak için güzel bir yer. B) Yazar romanında tarihsel bir olayı ele almış. C) Yarınki seminere galiba kimse gelmeyecek. D) Hikayeleri de romanları kadar beğeniliyor.

5 Cevap: C

6 Hangi cümlede neden-sonuç ilişkisi yoktur ? A) Gömleğini ütülemediği için giyemedi. B) Erken kalkamadığı için derse yetişemedi. C) Çok kitap okuduğu için yarışmada birinci oldu. D) Sağlığına dikkat etmezsen hastalanırsın.

7 Cevap: D

8 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır ? A) Bu yenilgi hepimize ders olmalıdır. B) Bunun sadece bana has bir tecrübe olduğunu sanmıyorum. C) Bu çocuğun istekleri hiç bitmeyecek sanki. D) Onu karşıma alıp konuşacak kadar düşemem ki!

9 Cevap: D

10 Aşağıdakilerden hangisi bir tanım cümlesi değildir ? A) Tarım, ürün için toprağı sürüp ekme işidir. B) Uyku, kişinin bilinç dışı doğal dinlenme durumudur. C) Umut, zor durumlarda insanları ayakta tutar. D) Uyum, bir bütünün parçaları arasındaki ahenk demektir.

11 Cevap: C

12 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şart(koşul) anlamı yoktur ? A) Param yeterse iki kitap alacağım. B) Erken yattın mı erken kalkarsın. C) Verilen ödevleri zamanında yapmadığından bu hale geldi. D) Bilgileri arttıkça mutluluğu da artar.

13 Cevap: C

14 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sitem söz konusudur? A) Ankara’ya gelmişsiniz de bize haber vermemişsiniz. B) Şimdi çocukluğumun geçtiği o evde olsaydım. C) Bakır cezvede yapılan kahvenin tadı güzel olur. D) Çok sevdiğim teyzemin gidişi beni çok etkiledi.

15 Cevap: A

16 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecazlı bir anlatım yoktur ? A) Ondan ayrılırken gözleri doldu. B) Kızdığı için bizimle selamı sabahı kesti. C) İmza atamayan nine kağıda parmak bastı. D) Kardeşim aklına takılan her şeyi sorardı.

17 Cevap: C

18 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir varsayım söz konusu değildir ? A) Diyelim ki sınavı kazandın… B) İşimizin uzun sürdüğünü düşün. C) Tut ki yarın yağmur yağdı… D) Arkadaşlarıyla tiyatroya gitmiş olabilir.

19 Cevap: D

20 Aşağıdaki cümlelerden hangisinde özlem söz konusudur? A) Zamanla nasıl değişiyor insan! B) Hangi resmime baksam ben değilim. C) Bu güler yüzlü adam be değilim. D) Nerde o günler, o şevk, o heyecan?

21 Cevap: D

22 Numaralandırılmış cümlelerin hangisinde nesnel bir anlatım vardır? (1) Nisanda yaşamanın ince bir sanat olduğunu düşünüyorum.(2) Nisan diriltir, yaşama sevinci ve gönül aydınlığıyla hayata bağlar insanı.(3) Yılın dördüncü ayıdır nisan.(4) Tüm sıcaklığıyla yazın ilk habercisidir. A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

23 Cevap: C

24 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘gerçekte olmayıp öyle sanılan bir durum’ söz konusudur? A) Güneş tutulunca sanki gece oldu. B) Bu soruları çözseydiniz ne olurdu sanki! C) Sanki bu tablo daha güzel? D) Sanki dersi dinledi de bir de soru soruyor.

25 Cevap: A

26 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öneri anlamı vardır? A) Sınavdaki başarısı ailesini sevince boğdu. B) Sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenmek gerekir. C) Planlı ve programlı yaşamayı öğrenemedik. D) Bencillik mutluluğun en büyük düşmanıdır.

27 Cevap: B

28 Aşağıdakilerden hangisi bir ön yargı cümlesidir ? A) Yarın okullar tatil olabilir. B) Bizim takım bu maçı kesin kazanır. C) Bu soru kimilerine göre çok basit sayılır. D) Sen de bu işe karışmasaydın ne olurdu sanki!

29 Cevap: B

30 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde duygusal bir anlatım vardır? A) Çiçekler baharın habercisidir. B) Bazı çiçeklerin büyüleyici bir anlatımı vardır. C) Kırlarda rengarenk çiçekler açmış. D) Bazı çiçekler daha erken açar.

31 Cevap: B

32 Aşağıdaki cümlelerin hangisinin anlamında kesinlik yoktur ? A) Şimdi bizim köyde çiçekler açmıştır. B) ‘Osmancık’, Tarık Buğra’nın eseridir. C) Sınavı sadece beş kişi kazandı. D) Türkiye Kuzey Yarımküre’ de yer alır.

33 Cevap: A

34 Aşağıdaki cümlelerin hangisi ihtimal cümlesidir ? A) Annem bu saatlerde işini bitirmiştir. B) Vatan için canım feda! C) Değerli Veliler, toplantı sona ermiştir. D) Onunla konuşurken dikkatli olmalıymışım.

35 Cevap: A

36 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde olasılık söz konusudur ? A) Odadan sessizce çıkabilirsin. B) Dedikodulara inanmış olabilirsin. C) Akşam bize gelebilirsin. D) Bu yemeği ben de yapabilirim.

37 Cevap: B

38 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde davranış öne çıkmıştır ? A) Annesinin elini sıkı sıkı tutarak yürüyordu. B) İyi dileklerde bulunup oradan ayrıldı. C) Babaannem sevinçle bana bakıyor. D) Her geçen gün, ona hastalığını unutturuyordu.

39 Cevap: A

40 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘ bir şeyin gerçekleşmesine inanmama’ söz konusudur? A) İhtimal o da bu konuda benim gibi düşünüyor. B) Bu kitabı sen yazdın demek ki! C) Sana, istediğin parayı vermediğini bir düşün. D) Bir ayda on kilo zayıflayacağına ihtimal vermiyorum.

41 Cevap: D

42 Cümlede boş bırakılan yere hangisi getirilmelidir ? ‘……………., heykeltıraşın mermeri yontup şekillendirmesi gibi, insan ve toplumu öylece şekillendirme ve şahsiyetlendirme sanatıdır.’ A) Mutluluk B) Eğitim C) Korku D) Sabır

43 Cevap: B

44 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme yapılmamıştır ? A) Yılan gibi kıvrılan yolların sonu gelmiyordu. B) Kurabiyeler taş gibi oldu, onları hiçbirimiz yiyemedik. C) Çocukların sesleri, kuş cıvıltılarını andırıyordu. D) Keskin ayaz hepimizi hasta etmişti.

45 Cevap: D

46 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecazlı bir söyleyiş yoktur ? A) Yorulunca bir köşeye çekilir, dinlenirdi. B) Dün sabaha kadar gözümü kırpmadım. C) Sırada oturmuş, kitap okuyordu. D) Küçük olduğum için beni hafife alıyorlar.

47 Cevap: C

48 Sözcüklerle anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturmak istenirse sıralama nasıl olur? 1) gövdeye bile 4) verir 2) fetheder 5) kuvvet 3) her şeyi 6) cesaret A) B) C) D)

49 Cevap: B

50 Aşağıdakilerden hangisi anlamca yukarıdaki cümleyle örtüşür ? ‘ Başarının temelinde mutlu olmak vardır.’ A) Başarının sonunda mutluluk vardır. B) Başarılı olmak mutlu olmaya bağlıdır. C) Her mutluluğun sonunda başarı vardır. D) Mutluluk ve başarı birbirinden ayrılmaz ikilidir.

51 Cevap: B

52 Aşağıdakilerin hangisinde bir kaygı söz konusudur ? A) Ayten de ablası kadar çok çalışır mı? B) Yurt dışına yerleşince bizi hatırlar mı ki? C) Okuduğum hiçbir kitaptan tat alamayacak mıyım? D) Artık okula bir daha uğramayacak mısın?

53 Cevap: B

54 Bu cümle aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanırsa yazarın üslubuyla ilgili bir yargı ortaya çıkar ? Şiirde her şeyden önemli olan kelimelerin manası değil,……………… A) şiire kattığı güzelliktir. B) kelimeler arasındaki uyumdur. C) seçilen konudur. D) şiirin genel yapısıdır.

55 Cevap: B

56 Bu cümle aşağıdakilerden hangisiyle devam ettirilirse öznel bir yargı ifade eder ? İstanbul’un içinde ve etrafında yüz elli bir hamam vardır. Bu hamamların……………… A) bazıları çinilerle süslenmiştir. B) en eskisi Mahmut Paşa Hamamı’dır. C) birçoğu harap olmuştur. D) en güzeli Çemberlitaş Hamamı’ dır.

57 Cevap: D

58 Aşağıdaki sözcüklerle kurallı ve anlamlı bir cümle oluşturulursa sıralama nasıl olur ? 1) bir ıssızlık 4) saatler geçtikçe 2) yollara 5) daha mahzun 3) çöküyordu A) B) C) D)

59 Cevap: B


"CÜMLEDE ANLAM. Aşağıdakilerin hangisinde bir karşılaştırmadan söz edilemez? A) Gazete dergiden daha etkilidir. B)Yaz, geçen yıla göre daha kurak geçiyor." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları