Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
HİBRİT OTOMOBİLLER HAZIRLAYAN : ANIL KUÇ

2 HİBRİT ARAÇ NEDİR ? Hibrit (melez) elektrikli araçlar, en az iki enerji kaynağı bulunan ve bu enerji kaynaklarından en az birisi elektrik enerjisi olan araçlar olarak tanımlanır.

3 NEDEN HİBRİT ? Araçların yavaşlarken veya iniş sırasında kaybettikleri enerjinin bir bataryada depolanarak gerektiğinde araç sürüşü için tekrar kullanılması,hibrit araçların ana fikridir.

4 İLK HİBRİT ARAÇ Bilinen ilk hibrit araç olarak kabul edilen, istenildiğinde benzinli istenildiğinde elektrik motoruyla ilerleyebilen araç 1902 yılında “Mixte-Wagen” adıyla 27 yaşındaki Ferdinand Porsche tarafından yapılmıştır.

5 HİBRİT OTOMOBİL ÇEŞİTLERİ
Günümüzde üç farklı tip hibrit otomobil mevcuttur. 1. Paralel Hibrit 2. Seri Hibrit 3. Seri – Paralel Hibrit

6 PARALEL HİBRİT Elektrikli bir motorun gerektiğinde destek sağladığı benzinli bir motorun ana güç kaynağı olduğu Paralel Hibrit.

7 SERİ HİBRİT Seri hybridler, elektrikli araçlar gibi, yalnızca elektrik motorları tarafından sağlanan güçle çalışırlar. Araç elektrik motorundan gelen güçle hareket eder. Benzinli motor yalnızca pilleri şarj eden jeneratöre güç sağlar.

8 SERİ PARALEL HİBRİT  Elektrik motoru yalnızca düşük devirlerde kullanılırken, daha yüksek devirlerde benzinli motor ve elektrik motoru birlikte kullanılır. 

9 ELEKTRİK MOTORU Hibrit araçlarda kullanılan başlıca elektrik motorları; Doğru akım motorları Alternatif akım motorları

10 DOĞRU AKIM MOTORLARI Bu tip motorlar ilk hibrit araç modellerinde kullanılmıştır. Daha sonra yerlerini daha az bakım isteyen ve daha güvenli diğer motor modelleri almıştır.

11 ALTERNATİF AKIM MOTORLARI
Başlıca iki ana grupta toplanabilir: Asenkron motorlar (indüksiyon motorları) ve senkron motorlar. Bu motorların asenkron modelleri basit yapılı ve çok ekonomiktir. Senkron modelleri ise, büyük güç gerektiren alanlarda tercih edilir.

12 PİL Hibrit araçlar üretilen elektriğin depolanıp, tekrar kullanılabilmesi için içerisinde birçok pilin bulunduğun batarya bloğuna ihtiyaç duyarlar. Bu pillerin verimliliği hibrit araçların verimliliğini doğrudan etkilemektedir.

13 PİL MODELLERİ Hibrit araçlarda kullanılan başlıca pil modelleri; 1. Kurşun asit piller 2. Nikel Kadmiyum piller 3. Nikel Metal piller 4. Lityum İyon piller

14 LİTYUM-İYON PİLLER Diğer şarj edilebilen pillere göre daha yüksek kapasiteli ve daha verimlidir. Hafiftirler ve kendi kendine boşalmaları çok yavaştır. Hafıza etkisi bulunmamaktadır; yani istenildiği zaman şarj edilebilirler.

15 AVANTAJLARI Yakıt tasarrufu Daha az sera gazı salınımı
Çift motor sayesinde daha yüksek performans Petrol ve petrol türevi yakıtlara bağımlılığın azalması Orta-uzun vadede elektrik enerjisi üretiminde alternatif temiz enerji kaynaklardan faydalanma ihtiyacı, artan ARGE yatırımları

16 DEZAVANTAJLARI Satın alma maliyetinin yüksek oluşu
Pil dolayısı ile daha ağır araçlar Ömrünü dolduran pil değişimi dolayısı ile dönemsel ekstra maliyet

17

18 KAYNAKLAR http://honda.com.tr http://www.mercedes-benz.com.tr
Yunus Demirci - Hibrit Araçlarda Elektrik Motoru Denetimi

19 DİNLEDİĞİNİZ İÇİ TEŞEKKÜR EDERİM…


"ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları