Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALTERNATÖRLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALTERNATÖRLER."— Sunum transkripti:

1 ALTERNATÖRLER

2 Rüzgar türbinin ürettiği mekanik enerjiyi, en az kayıpla elektriğe dönüştürmek için alternatör kullanılır. Rüzgar türbini alternatörü mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür. Devirleri dakikada devir olan yüksek hızlı türbinlere yerleştirilen dişli kutularının dönme milleri alternatörü çevirir.

3 Rüzgar türbinlerinde üç çeşit jeneratör kullanılır.
Doğru akım jeneratörü Senkron Jeneratör Asenkron Jeneratör

4 Rüzgâr enerjisi tesislerinde kullanılan jeneratörler, alternatif akım veya doğru akım jeneratörleri olabilir. Burada elde edilen elektrik akımı, yetersiz kalitede alternatif akım veya doğru akım bile olsa, çeşitli güç elektroniği düzenekleriyle şebekeye uygun hale getirilebilir. Doğru akım jeneratörleri, büyük güçlü rüzgâr enerjisi tesislerinde tercih edilmemektedir. Bunun nedeni, sık bakım gereksinimi ve alternatif akım jeneratörlerine göre daha pahalı olmasıdır. Doğru akım jeneratörleri, günümüzde sadece küçük güçlü rüzgâr enerji tesislerinde akülere enerji depolamak için kullanılır.

5 Direkt şebekeye bağlantı sistemlerinde, alternatif akım jeneratörlerini oluşturan asenkron veya senkron jeneratörler kullanılmaktadır.

6 Rüzgar Türbinlerinde, en ucuz ve güvenilir olarak asenkron jeneratörler kullanılır.
Asenkron jeneratörlerin üstünlükleri aşağıdaki gibi özetlenebilir Tesisi Ucuzdur Dönen Kontaklar Yoktur Başlatma Kolaydır Şebekeye Bağlantısı Kolaydır Şebekeye Bağlandığında Salınım Oluşturmaz

7

8 Asenkron jeneratörler, 3 faz asenkron olarak şebeke bağlantılı kullanılırlar.
Bu jeneratörlerin en önemli özelliği ucuz olmasıdır Rüzgar olduğu zaman; rotor, jeneratörü çevirmeye başlar. Bu durumda jeneratör şebekeden akım çekmez şebekeye akım verir. Büyük rüzgar türbinlerinde genellikle gerilim değeri 690 V olan üç fazlı(Three Phase) alternatif akım üretilir. Akım rüzgar türbini yanındaki veya içindeki transformatöre gönderilir.

9 Transformatör, bu gerilimi yerel elektrik şebekesine bağlı olarak 10-30 kV’a yükseltir.
Küçük güçlü rüzgar türbinlerinde, eskiden çok yaygın olarak kullanılan doğru akım (DC) jeneratörleri, günümüzde yerini senkron veya asenkron jeneratörlere bırakmıştır. Senkron ve Asenkron jeneratörler, doğru akımı alternatif akıma dönüştürebilen güç elektroniği elemanları ile birlikte çalışırlar. Rüzgar santrallerinin verimi, santralin kurulacağı bölgenin rüzgar rejimine ve türbin tipine uygun jeneratör kullanılmasına bağlıdır.

10


"ALTERNATÖRLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları