Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

“Ressam ve şair” kimliğiyle dikkat çekmiştir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "“Ressam ve şair” kimliğiyle dikkat çekmiştir."— Sunum transkripti:

1 “Ressam ve şair” kimliğiyle dikkat çekmiştir.
Bir ressam olduğu için şiirini de resim sanatının özellikleri üzerine kurmuştur. Şiirlerinde halk kaynağından beslenmiş, masallardan, türkülerden yararlanmıştır. En önemli şiirleri “Sevda Üstüne, Zindanı Taştan Oyarlar, Karadut”tur. “Yaradana Mektuplar, Dol Kara Bakır Dol” şiir kitaplarındandır.

2 BEDRİ RAHMİ EYÜPOĞLU Ressam Şair Karadut Yaradana Mektuplar
Dol Kara Bakır Dol

3 Selanik doğumlu olan sanatçı, arkadaşıyla birlikte “Çocuk Bahçesi” adlı bir dergi çıkarmıştır.
İstanbul’daki öğretmenliği sırasında birçok Avrupa kökenli bestelere Türkçe sözler yazmıştır. Sanatçı “Dağ Başını Duman Almış” sözleriyle başlayan “Gençlik Marşı” ile tanınmıştır. “Çocuklarımıza Neşideler” sanatçının tek şiir kitabıdır.

4 Gençlik Marşı: Dağ Başını Duman Almış Çocuklarımıza Neşideler
ALİ ULVİ ELÖVE Gençlik Marşı: Dağ Başını Duman Almış Çocuklarımıza Neşideler Çocuk Bahçesi

5 “Hecenin Beş Şairi”(Beş Hececiler)nden biridir.
I. Dünya Savaşı ve İstiklal Savaşı yıllarında milli duyguları ve tarihi kahramanlıkları işleyen şiirleriyle dikkat çekmiştir. 1946’dan sonra aruzla divan şiiri uygun eserler yazmıştır. “Varidat-ı Süleyman” “Türk denizciliğini destanlaştıran şair” olarak bilinir. “Eski Korsan Hikayeleri” adlı manzum öyküleriyle tanınmıştır.

6 ENİS BEHİÇ KORYÜREK Hecenin Beş Şairi(Beş Hececiler)
Türk Denizciliğini Destanlaştıran Şair Eski Korsan Hikayeleri Varidat-ı Süleyman Miras Güneşin ölümü

7 Monotonluğa düşmeden “Anadolu kokulu şiir havasını” sürdüren şairlerden birisidir.
“Gurbet, doğa ,aşk, memleket,hasret” başlıca temaları arasındadır. Milli mücadele yıllarında savaşın kazanılması için çalışmış, o dönemde yazdığı bazı şiirler bestelenmiştir. “Kimsesizlik, Hicret, İrşat” şairin bilinen şiirleridir. “Gurbet Şairi” olarak hafızalara kazınmıştır. Edebiyatımızın en güzel doğa şiirlerinden olan “Bingöl Çobanları” ile bilinir.

8 KEMALETTİN KAMU Gurbet Şairi Bingöl Çobanları Kimsesizlik İrşat

9 Henüz okul yıllarında iken Yahya Kemal’in yönetimindeki “Dergah” dergisinde şiirleri çıkmıştır.
“Tabiat” ve “aşk” konularını işleyen hece ölçüsüyle yazdığı şiirleriyle tanınmıştır. Milli edebiyat anlayışına bağlı bir sanatçıdır. Şiirlerini “Bir Gemi Yelken Açtı” adıyla kitaplaştırmıştır.

10 Milli Edebiyat Tarzı Şiir Hayal İkliminden Dönen Diyor ki
ALİ MÜMTAZ AROLAT Milli Edebiyat Tarzı Şiir Bir Gemi Yelken Açtı Hayal İkliminden Dönen Diyor ki

11 İlk şiirlerini aruzla kaleme alsa bile sonradan heceye yönelmiş, “Hecenin Beş Şairinden” biri olmuştur. Yusuf Ziya ile birlikte “Akbaba” mizah dergisini çıkarmıştır. “Peri Kızı ile Çoban Hikayesi” adlı manzum masalı ile akıllarda yer edinmiştir. Üç dönem milletvekilliği de yapan sanatçının yirmiden fazla şiiri bestelenmiştir. (Veda, Gönlüm…)

12 ORHAN SEYFİ ORHON Beş Hececiler ( Hecenin Beş Şairi )
Peri Kızı ile Çoban Hikayesi Fırtına ve Kar Gönülden Sesler Veda Akbaba, Papağan, Resimli Dünya, Çınaraltı…

13 Çankırılı önemli bir şair ve örnek bir öğretmendir.
“Anadolu”yu şiirlerinin ana teması olarak seçmiş, yazdığı “yurt güzellemeleriyle” tanınmıştır. “Aşık tarzı söyleyişi” şiirimize taşıyan en başarılı isimlerden biridir. Uzun yıllar öğretmenlik yapan şairin en önemli şiiri “Ziller Çalacak” adını taşır. “Denizden Çalınmış Ülke, Sessiz Nehir, Kardelenler” şiir kitaplarıdır.

14 Yurt güzellemeleri (Ilgaz, Erzurum, Bursa…) Denizden Çalınmış Ülke
ZEKİ ÖMER DEFNE Aşık tarzı söyleyiş Yurt güzellemeleri (Ilgaz, Erzurum, Bursa…) Ziller Çalacak Denizden Çalınmış Ülke Sessiz Nehir Kardelenler

15 “Ankaralı Aşık Ömer” mahlasıyla âşık tarzı halk şiirleri yazmıştır.
“Halkevi” ve “Ülkü” dergileri etrafında yaptığı çalışmalarla dikkat çekmiştir. 1933’te hocası Faruk Nafiz’le birlikte “Onuncu Yıl Marşı”nı kaleme almıştır. Sanatçının hiç değişmeyen konularının başında “Atatürk” gelir.

16 Burada Bir Kalp Çarpıyor
BEHÇET KEMAL ÇAĞLAR Ankaralı Âşık Ömer Onuncu Yıl Marşı Atatürk Sevdalısı Devrim Şairi Erciyes’ten Kopan Çığ Burada Bir Kalp Çarpıyor

17 “Anadolu şairi” olarak bilinen sanatçının şiirlerindeki en önemli nitelik “yerlilik” ve “milliliktir.” Edebiyatımızda daha çok “denizi anlatan bir şair” olarak bilinmiştir. “Doğa, gurbet,deniz, özlem, ölüm” başlıca temaları arasındadır. Şiirlerinin önemli bir bölümü bestelenen şairin özellikle “Yıldızların Altında” akıllarda yer etmiştir. “Deniz Sarhoşları, Yayla Dumanı, Sarıkız Mermerleri” şiir kitaplarıdır.

18 ÖMER BEDRETTİN UŞAKLI Anadolu Şairi Denizi Anlatan Şair
Yıldızların Altında Kapıldım Gidiyorum Deniz Sarhoşları Yayla Dumanı Sarıkız Mermerleri

19 İlk şiirlerini aruzla yazan şairin eserlerinde “kahramanlık” teması göze çarpar.
“Destansı şiirleriyle” bilinen şair “Bu Vatan Kimin?” adlı eseriyle akıllarda yer etmiştir. “Eleştiri” ve “incelemeleriyle” de dikkat çekmiş, “Dede Korkut Kitabı” çalışmasıyla “Dede Korkut’un Torunu” unvanını almıştır. Farklı dergilerde yer alan eleştirilerini “Destursuz Bağa Girenler” adıyla kitaplaştırmıştır.

20 Destursuz Bağa Girenler
ORHAN ŞAİK GÖKYAY Dede Korkut’un Torunu Dede Korkut Kitabı Bu Vatan Kimin? Destursuz Bağa Girenler

21 Sanatçının hayata bakışı Atsız’ın Bozkurtların Ölümü adlı romanını okumasıyla değişmiştir.
“Modern çağımızın en büyük destan şairi” olarak bilinen sanatçı, Türk tarihinin şanlı sayfalarını şiirleştirmede ustadır. “Kürşat, Alparslan, Yunus Emre, Osman Gazi, Fatih Sultan Mehmet, Sütçü İmam…” Sanatçı “Dede Korkut üslubu” ile bilinmiştir. “Tarih şuuru, millet anlayışı, kahramanlık ve İslam dininin güzellikleri” şiirlerinde öne çıkan temalardır.

22 NİYAZİ YILDIRIM GENÇOSMANOĞLU
Modern Dönemin Destan Şairi Dede Korkut Üslubu Bozkurtların Ruhu Kürşat İhtilali Destanı Malazgirt Destanı Alperenler Destanı

23 Hece ile yazdığı kahramanlık şiirlerini “Akından Akına” adıyla kitaplaştıran şair, “Beş Hececilerden” biridir. Orhan Seyfi, Faruk Nafiz, şair ve yazarlarla birlikte “Şairler Derneği”ni kurmuştur. “Diken” dergisinde “Çimdik” mahlasıyla mizahi hicivler yazmıştır. Yakın dostu ve akrabası olan Orhan Seyfi ile birlikte Akbaba dergisini çıkarmıştır.

24 Beş Hececiler (Hecenin Beş şairi)
YUSUF ZİYA ORTAÇ Beş Hececiler (Hecenin Beş şairi) Akbaba Şairler Derneği Akından Akına Cenk Ufukları Binnaz Göz Ucuyla Avrupa

25 Büyük bir milliyetçi olan şairin eserlerinde tarihimiz, bayrağımız, şanlı zaferlerimiz göze çarpar.
Rubai türünün Cumhuriyet dönemindeki en önemli ismi olarak kabul edilir. Adana’daki öğretmenliği sırasında Mevlevilik ile ilgilenmiş, Kubbe-i Hadra adlı eserinde Mevleviliğin örf ve adetlerini işlemiştir. Önemli günlerde coşku ile söylenen “Bayrak, Fetih Marşı ve Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor” şairin unutulmaz şiirlerindendir.

26 Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor Rubai ustası ( Rubaiyyat-ı Arif )
ARİF NİHAT ASYA “Bayrak” şairi Fetih Marşı Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor Rubai ustası ( Rubaiyyat-ı Arif ) Kökler ve Dallar Dualar ve Aminler

27 Babasının ölümü üzerine yazdığı “Ağlayan Kahkahalar” adlı hikayesiyle edebiyat dünyasına girmiştir.
Uzun yıllar öğretmenlik yapan sanatçı, izlenimlerini “Benim Küçük Dostlarım” adıyla kitaplaştırmıştır. Milli duyguların heyecanıyla kaleme aldığı “Git Bahar” adlı şiiriyle akıllarda yer etmiştir. TDK kurucu üyesi olan sanatçı, “Ümmü’l- Muharrirat (Kadın Yazarların Annesi) unvanı ile ödüllendirilmiştir.

28 HALİDE NUSRET ZORLUTUNA
“Ümmü’l- Muharrirat (Kadın Yazarların Annesi) “Benim Küçük Dostlarım” “Git Bahar, Gel Bahar, Ağla Bahar” Geceden Taşan Dertler Yurdumun Dört Bucağı

29 “Türkçülüğü “ve “Türk milliyetçiliği” savunan yazılarıyla dikkat çekmiş, “Orhun” ve “Ötüken” dergilerini çıkarmıştır. Ömrünü Türkçülük fikrini yaymaya ve komünistlerle mücadeleye adamış, Türkçü-Milliyetçi gençlerin üzerinde büyük etki bırakmıştır. Didaktik yanı ağır basan şiirlerinde “Türkçülük, tarih, kahramanlık” temaları yoğunluktadır. “Bozkurtların Ölümü” ve “ Bozkurtların Dirilişi” unutulamayan romanlarındandır.

30 Orhun, Ötüken, Atsız Mecmua Bozkurtların Dirilişi
HÜSEYİN NİHAL ATSIZ İdealist Türkçü Şair Komünizm Düşmanı Orhun, Ötüken, Atsız Mecmua Bozkurtların Ölümü Bozkurtların Dirilişi Deli Kurt Ruh Adam

31 Sivas’ta yaptığı çalışmalarla dikkat çekmiş, ilk kez “Halk Şairleri Bayramı” düzenlemiştir.
Sivas’taki çalışmalarında “Aşık Veysel, Ali İzzet, Talibi” gibi halk ozanlarını keşfederek ülkeye tanıtmıştır. “Memleketçi Şiiri” “köy atmosferi” ile doldurarak yeni bir akım başlatmıştır. “Nerdesin, Besbelli, Tabiat Odam, Ağaç, Orda Bir Köy Var Uzakta” unutulmaz şiirlerindendir. “Köşebaşı, Koçyiğit Köroğlu” tiyatro alanındaki önemli eserlerindendir.

32 AHMET KUTSİ TECER Sivas halkı ve yöresi Köy şairi Aşık Veysel Nerdesin
Orda Bir Köy Var Uzakta Köşebaşı Koçyiğit Köroğlu

33 “Milli duyguları” dile getirmeye özen gösteren şair daha çok “vatan, yurtseverlik, doğa, sevgi” temalarını işlemiştir. Edebiyata “Nedim” dergisinde çıkan aruzla yazılmış şiirleriyle girmiştir. Şairliğinin yanı sıra “edebiyat tarihi araştırmalarıyla” da dikkat çekmiştir. Şairin “Çanakkale Savaşını” konu alan “Bir Yolcuya” adlı şiiri çok ünlüdür.

34 NECMETTİN HALİL ONAN Edebiyat tarihi (İzahlı Divan Şiir Antolojisi)
Çanakkale Savaşı Bir Yolcuya Dur yolcu! Bilmeden gelip Bastığın bu toprak Bir devrin battığı yerdir…

35 Öğrenciyken kaleme aldığı şiirlerini “Rüya” adlı kitabında bir araya getiren sanatçı “Hecenin Beş Şairinden” biridir. Bir ara “Nayiler” isimli edebi topluluğa da katılan sanatçı “Nedim” dergisini çıkarmıştır. “Aruza Veda” şiiriyle hece ölçüsüne yönelen şair “hüzün ve ölüm” temalarını sıklıkla işlemiştir. “Baykuş” isimli piyesi, konusu ve edebiyatımızda sahnelenen ilk manzum oyun olması bakımından önemlidir.

36 Beş Hececiler (Hecenin Beş Şairi) Edebiyatçılar Geçiyor
HALİT FAHRİ OZANSOY Beş Hececiler (Hecenin Beş Şairi) Aruza Veda Rüya Cenk Duyguları Baykuş Edebiyatçılar Geçiyor


"“Ressam ve şair” kimliğiyle dikkat çekmiştir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları