Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI"— Sunum transkripti:

1 CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
ANADOLU’YA YÖNELİŞ

2 KONU BAŞLIKLARI Cumhuriyet Dönemi Edebiyatının Özellikleri
Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı Ürünleri A)roman ve öykü B)şiir c)araştırma, derleme Cumhuriyet Dönemi Edebiyat Akımları 1)Beş Hececiler 2)Yedi Meşaleciler 3)Garipçiler(Birinci Yeni) 4)İkinci Yeniciler 5)Hisarcılar 6)Dipnotlar

3 Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatının Özellikleri
1) Yazı diliyle konuşma dili arasındaki fark ortadan kalkmış dildeki sadeleşme çabaları aralıksız olarak sürmüştür. 2) Edebiyatımız bu dönemde toplumcu bir karakter kazanmış gerçekçi bir anlayış güdülmüştür. 3) Aruz ölçüsünün yerini hece ölçüsü almış, şiirlerde de günlük konuşma dili kullanılmıştır. Yine bu dönemde şiirin biçimce daha da serbestleşmesi sağlanmıştır. 4) Şiir, roman, hikaye ve tiyatro gibi türlerde önemli gelişmeler olmuştur. 5) Cumhuriyetin kuruluşuyla 1940 (İkinci Dünya Savaşı) yılları arasında eser veren şair ve yazarlar genellikle daha önceki Milli Edebiyat akımının etkisinde tam anlamıyla ‘yerli’ ve ‘halka doğru’ ; veya Batı’nın, özellikle Fransız Edebiyatının etkisinde kişisel yollarında yürümüşlerdir. 6) Cumhuriyet Edebiyatının temelinde İstiklal Savaşı ve Atatürk devrimleri vardır. Şiirler, romanlar, hikayeler bu iki konu ile doğrudan ya da dolaylı olarak anlatılır.Milli duygu ve heyecan geliştirmeye yönelik bu çabalar Milli Edebiyatın bir devamı niteliğindedir. 7) Milli Edebiyatla başlayan halka inme, Anadolu’yu tanıma çabası bu dönemin edebiyatında ana ilkelerden olmuş, Türk halkının her kesimi edebiyata girmiştir. Artık edebiyat İstanbul’un sınırlarını tamamen aşmıştır. 8) Yeni kurulan devlet ile yapılan bazı devrimleri halka tanıtmak ve benimsetmek görevi Cumhuriyet dönemi sanatçılarına düşmüştü. Sanatçı, siyaset ile halk arasında bir köprü olmuş, devrimleri yorumlamış, açıklamış ve savunmuştur.

4 Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı Ürünleri A)Roman ve Öykü
Yakup Kadri yakın tarihte oluşan, kendi tanık olduğu olaylara dayanarak toplumdaki değişmeleri, siyasal yaşamdaki çalkantıları, çatışmaları ele alan romanlar yazdı. En etkili romanı ise köylü ve aydın çelişkisini anlatan Yaban (1932) oldu. Deniz tutkunu olan Sait Faik, kendi yaşadığı Burgaz Adası'nın Rum balıkçılarını,kentin küçük insanlarını geniş bir insan sevgisiyle canlandırdı. İnce Memed’le Yaşar Kemal,Orhan Kemal,Kemal Tahir,Fakir Baykurt,Orhan Pamuk gibi yazarlar da çeşitli eserler vererek edebiyatın gelişmesine katkıda bulundular.

5 B) Şiir Doğa yurt güzelliklerini konu edinen çalışmalarıyla Kemalettin Kamu,Ömer Bedrettin Arı şiire yönelen çalışmalarıyla Ahmet Kutsi Tecer Tarihin yanı sıra psikolojiden yararlanan Ahmet Hamdi Tanpınar Simglerle Ahmet Muhip Dıranas ya da günlük yaşamdan sahneler,izlenimleriyle Cahit Sıtkı İç dünyaya yönelmeyle Necip Fazıl Geleneksel kalıpları kıran Nazım Hikmet ve daha nicesi Türk şiirine yön veren şairlerdendir.

6 Araştırma,Derleme Eski yapıtları gün ışığına çıkaran yazar Fuat Köprülü İsmail Habip Sevük,İbrahim Necmi Dilmen,Agah Sırrı Levent,Kenan Akyüz Psikoloji anlatm tekniklerini kullananlar: Ahmet Hamdi Tanpınar,Mehmet Kaplan.

7 Cumhuriyetin İlanından Sonra Edebiyatı Etkileyen:tarihi,sosyal,siyasi,kültürel etkiler
Kurtuluş Savaşı TBMM’ nin Açılması Cumhuriyetin İlanı Tek Partili Dönem Milli Şef Dönemi 2.Dünya Savaşı 1950’li Yıllar Kore Savaşı 27 Mayıs darbesi 12 Eylül darbesi 1990 Post Modern Darbesi

8 Psikoloji ve psikiyatri alanında ilmi çalışmalardan yararlanılmıştır.
Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Anadolu’ya Yönelişin Felsefi Boyutları Psikoloji ve psikiyatri alanında ilmi çalışmalardan yararlanılmıştır. Sezgicilik,varoluşçuluk ve gerçeküstücülük gibi batılı akımların etkisi görülmüştür. 1.ve 2.Dünya Savaşı arasında Batı dünyasında ortaya çıkan bireyin bunalımını esas alan edebi hareketlerden yararlanılmıştır.

9 HAZIRLAYAN KÜBRA KÜÇÜK


"CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları