Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )"— Sunum transkripti:

1 NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )

2 TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
1) Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözler tırnak içinde gösterilir. Örnek Bakınız, şair vatanı ne güzel tarif ediyor: “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.”

3 TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
Tırnak içindeki alıntının sonunda bulunan işaret (nokta, soru işareti, ünlem işareti vb.) tırnak içinde kalır. Örnek “İzmir üzerine dünyada bir şehir daha yoktur!” diyorlar. (Yahya Kemal Beyatlı)

4 Yeni bir “barış taarruzu” başladı.
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri 2) Özel olarak vurgulanmak istenen sözler tırnak içine alınır. Örnek Yeni bir “barış taarruzu” başladı.

5 TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
3) Cümle içerisinde eserlerin ve yazıların adları ile bölüm başlıkları tırnak içine alınır. Örnekler Bugün öğrenciler “Kendi Gök Kubbemiz” adlı şiiri incelediler. “Yazım Kuralları” bölümünde bazı uyarılara yer verilmiştir.

6 TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
Cümle içerisinde özel olarak belirtilmek istenen sözler, kitap ve dergi adları ve başlıkları tırnak içine alınmaksızın eğik yazıyla dizilerek de gösterilebilir. Örnek Höyük sözü Anadolu’da tepe olarak geçer.

7 TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
Tırnak içine alınan sözlerden sonra gelen ekleri ayırmak için kesme işareti kullanılmaz. Örnek Elif Şafak’ın “Bit Palas”ını okudunuz mu?

8 TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
4) Bilimsel çalışmalarda künye verilirken makale adları tırnak içinde yazılır. Örnek Ali Berat Alptekin, “Azerbaycan ve Türkiye’de Tanınan Ortak Aşıklar”, Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi, Sayı 7, Ankara 1999, s. 33.

9 TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
Ünlem İşareti ( ! )

10 TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
1) Sevinç, kıvanç, acı, korku, şaşma gibi duyguları anlatan cümle veya ibarelerin sonuna konur. Örnekler Aşk olsun! Ne kadar akıllı adamlar var! Vah vah! Ne mutlu Türk’üm diyene! (Atatürk)

11 TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
2) Seslenme, hitap ve uyarı sözlerinden sonra konur. Örnekler Ey Türk gençliği! Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!

12 TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
Ünlem işareti, seslenme ve hitap sözlerinden hemen sonra konulabileceği gibi cümlenin sonuna da konabilir. Örnek Arkadaş, biz bu yolda türküler tuttururken Sana uğurlar olsun... Ayrılıyor yolumuz! (Faruk Nafiz Çamlıbel)

13 TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
3) Alay, kinaye veya küçümseme anlamı kazandırılmak istenen sözden hemen sonra yay ayraç içinde ünlem işareti kullanılır. Örnekler İsteseymiş bir günde bitirirmiş (!) ama ne yazık ki vakti yokmuş (!). Adam, akıllı (!) olduğunu söylüyor.

14 NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )

15 Ayrıntılı bilgi için TDK’nın yazım kılavuzuna başvurabilirsiniz.
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri Sevgili Öğrenciler, Ayrıntılı bilgi için TDK’nın yazım kılavuzuna başvurabilirsiniz.


"NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları