Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UNUTMAYIN !!! Bu derste öğrendikleriniz meslek hayatınızda her yerde karşınıza çıkacaktır. İş başvurularında ilk ve en çok sorulan soru OFİS PROGRAMLARIDIR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UNUTMAYIN !!! Bu derste öğrendikleriniz meslek hayatınızda her yerde karşınıza çıkacaktır. İş başvurularında ilk ve en çok sorulan soru OFİS PROGRAMLARIDIR."— Sunum transkripti:

1 UNUTMAYIN !!! Bu derste öğrendikleriniz meslek hayatınızda her yerde karşınıza çıkacaktır. İş başvurularında ilk ve en çok sorulan soru OFİS PROGRAMLARIDIR. Bu işverenin sizi işe alması için önemli bir kriterdir. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

2 Bilgisayarda Ofis Programları
Kelime işlemci Bu şablon bir grup ayarında eğitim malzemesi sunmak için başlangıç dosyası olarak kullanılabilir. Bölümler Bölüm eklemek için slaydı sağ tıklatın. Bölümler slaytlarınızı düzenlemenize veya birden çok yazar arasındaki işbirliğini kolaylaştırmanıza yardımcı olabilir. Notlar Teslim notları veya izleyicilere ek bilgi sağlamak için Notlar bölümünü kullanın. Sununuz sırasında Sunu Görünümü'nde bu notları görüntüleyin. Yazı tipi boyutuna dikkat edin (Erişilebilirlik, görünürlük, video kaydı ve çevrimiçi üretim için önemlidir) Birlikte kullanılan renkler Grafiklere, çizelgelere ve metin kutularına özellikle dikkat edin. Katılımcılar, siyah ve beyaz veya gri tonlamalıyazdırabilir. Tümüyle siyah ve beyaz ve gri tonlamalıyazdırırken renklerinizin uygun olacağından emin olmak için bir sınama baskısı çalıştırın. Grafikler, tablolar ve çizimler Basit tutun: Mümkünse, tutarlı ve dikkat dağıtmayan stiller ve renkler kullanın. Tüm grafikleri ve tabloları etiketleyin. Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ

3 KELİME İŞLEMCİ Bilgisayarlar insan yaşamına girmeden önce yazı, mektup, kitap, makale gibi dokümanlar, daktilo ve benzeri yazım araçları kullanarak hazırlanırdı. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

4 KELİME İŞLEMCİ Artık günümüzde bilgisayarların yoğun bir şekilde kullanılması ile, bilgisayarlar da yazı yazmak ve doküman oluşturmak amacıyla kullanılmaya başlamıştır. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

5 KELİME İŞLEMCİ NEDİR Elektronik ortamda, kelimeler, metinler üzerinde yapılan her türlü düzeltme, ekleme, silme veya taşıma, kelime işlem işlevini ifade eder. Bu işlemleri yapabilmemizi sağlayan çeşitli yazılımlara KELİME İŞLEMCİ denir. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

6 Kelime işlem programlarında, metinler ve sözcükler klavyeden girilir.
KELİME İŞLEMCİ NEDİR Kelime işlem programlarında, metinler ve sözcükler klavyeden girilir. Klavyeden girilen bilgiler bilgisayar ekranında görsel olarak aynı anda izlenebilir. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

7 KELİME İŞLEMCİ ve DAKTİLO
Daktilo ortamında yazılan bir metnin hatalı olma durumunda veya metne yeni ilaveler gerektiğinde olayın zorluğu bilinmektedir. Elektronik ortamda kelime işlemci kullanımında ise ilaveler, hataları düzeltmeler, metin ile ilgili düzenlemeler çok daha hızlı ve kolaydır Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

8 KELİME İŞLEMCİ PROGRAMLARI
Kelime işlemci programları bilgisayarlara sonradan yüklenen çeşitli yazılım şirketleri tarafından üretilen programlardır. Bunlardan en çok kullanılanı Microsoft firmasının ürettiği Microsoft Office paketinde bulunan Microsoft Word programıdır. Diğer programlardan birkaç örnek vermemiz gerekirse ; Open Office, Kingsoft Office, Abi Word, Ashampoo Office, Softmaker Office Vs……. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

9 DERSİMİZDE KELİME İŞLEMCİ
Biz dersimizde Microsoft Word programını kullanarak kelime işlemci programının önemli ve çok kullanılan özelliklerini işleyeceğiz. Ünitemizin sonunda hiç görmediğiniz bir kelime işlemci programında bile ilk defa kullanmanıza rağmen dokümanlar hazırlayabilecek ve bunları düzenleyebileceksiniz. Sizde Gerek internetten gerekse ders kitaplarınızdan bu konu hakkında detaylı bilgi toplayabilirsiniz. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

10 Arayüz ve Görünüm Bu, geçiş kullanılan Genel Bakış slaytları için başka bir seçenektir.

11 ARAYÜZ Arayüz, Türk Dil Kurumu’nun Büyük Türkçe Sözlüğü ’ne göre; bilgisayar yazılımlarının kullanıcı tarafından çalıştırılmasını sağlayan, çeşitli resimlerin, grafiklerin, yazıların yer aldığı ön sayfaya verilen isimdir. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

12 ARAYÜZ Kelime işlemci programımızı çalıştırmak için bilgisayarımızın sol alt bölümünde bulunan Başlat tuşuna basıyoruz ve programlar menüsünden Microsoft Word programına tıklıyoruz. Bu program açıldığında karşımıza gelen pencere programımızın ara yüzüdür. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

13 ARAYÜZ Dosya menüsü Hızlı Erişim Araç Çubuğu Başlık Çubuğu
Pencere Kontrol Menüsü Şerit Cetvel Dikey kaydırma çubuğu Yazı Yazma Alanı Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin. Durum çubuğu Belge görünüm düğmeleri Not: Gördüğünüz arayüz Microsoft Office 2013 paketinde bulunan Word programının arayüzüdür.

14 ARAYÜZ Pencere kontrol menüsü : Üzerinde simge durumunda küçült, aşağı geri getir, ekranı kapla ve kapat düğmelerinin bulunduğu bölüm. Hızlı erişim araç çubuğu : Yeni, aç, kaydet, geri al, vb. sık kullandığımız ve hangi şeritte olursak olalım ekranda görünmesini istediğimiz komutların yer aldığı bölüm. Şerit : Üzerinde Giriş, Ekle, Sayfa düzeni gibi sekmelerin; sekme gruplarının ve komutlarının yer aldığı bölüm. Başlık Çubuğu : Belge başlığının bulunduğu bölüm. Dikey kaydırma çubuğu : Sayfalar üzerinde hareket etmemizi sağlayan bölüm. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

15 ARAYÜZ Durum çubuğu:Belgenin o anki durumu ile ilgili bilgi veren bölüm (Sözcük sayısı, dil, aktif sayfa ve toplam sayfa gibi). Yazı yazma alanı: Yazı yazma, resim, tablo, şekil eklemek için kullanılan bölüm. Cetvel : Yatay ve dikey cetvel olmak üzere iki tanedir. Satır başlarını ve kenar boşluklarını ayarlamamıza yarar. Dosya düğmesi: Yeni, aç, kaydet, farklı kaydet, yazdır gibi dosya işlemlerinin yapıldığı bölüm. Belge görünüm düğmeleri: Belgenin sayfa düzeni, tam ekran okuma, web düzeni, anahat ve taslak şeklinde görünüm gibi komutların yer aldığı bölüm. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

16 GÖRÜNÜMLER Belge görünümleri ile ilgili işlemleri yapabileceğimiz kısım, şerit üzerinde bulunan Görünüm sekmesindeki Görünümler grubu altında yer alır. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

17 GÖRÜNÜMLER Sayfa düzeni: Belgenin kâğıt üzerindeki görünümüne en yakın olan, dokümandaki içeriklerin belgede nasıl göründüğünü görebilmemizi sağlayan, üst ve alt bilgileri düzenlemeye, kenar boşluklarını ayarlamaya ve çizimler ve nesnelerle çalışmaya yarayan bölümdür. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

18 GÖRÜNÜMLER Okuma modu: Özellikle uzun yazılı belgelerin, üzerinde değişiklik yapmadan, sayfanın düzenini değiştirerek ve yazı tipi görünümünü geliştirerek metnin ekrandan okunmasını sağlamak için kullanılır. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

19 GÖRÜNÜMLER Web Düzeni: Web sayfası olarak kaydedilmiş dosyalarda kullanılacak görüntü şeklidir. Web sayfası görünümüne geçmemizi sağlar. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

20 GÖRÜNÜMLER Anahat: Belgeyi ana hat olarak görüntülemeyi ve anahat araçlarını görmeyi sağlar. Belgenin yapısını görerek ve başlıkları sürükleyerek metni taşıma, kopyalama ve yeniden düzenlemeler yapabiliriz. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

21 GÖRÜNÜMLER Taslak: Metin üzerinde hızlıca düzenleme yapmak için belgenin taslak şeklinde görüntülenmesini sağlayan bir belge görünüm komutudur. Bu görünümde üstbilgi ve altbilgi, sayfa kenarlıkları ve çizilmiş otomatik şekiller gibi belirli ögeler görünmez. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

22 YAKINLAŞTIR Çalışmakta olduğumuz belge görünümünün içeriğini daha yakından görebilmemiz için büyütmeye (yakınlaştırmaya) veya tamamını görebilmek için küçültmeye (uzaklaştırmaya) yarar. Görünüm sekmesi altındaki Yakınlaştır gurubundan yapılır Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

23 YAKINLAŞTIR Yakınlaştır: Belgenin yakınlaştırma düzeyini seçmek için kullanılan yakınlaştır iletişim penceresini açmayı sağlar. Çoğu zaman bu işlem için arayüzümüzün sağ alt köşesinde bulunan yakınlaştırma denetimini kullanırız. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

24 YAKINLAŞTIR Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin. % 100 : Belgeyi normal boyutuna , %100’üne yakınlaştırmaya yarar

25 YAKINLAŞTIR Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin. Bir Sayfa: Pencereye bir tam sayfa sığacak şekilde belgeyi yakınlaştırmak için kullanılır.

26 YAKINLAŞTIR Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin. Birden Çok Sayfa: Pencereye birden çok sayfa sığacak şekilde belgeyi yakınlaştırmak için kullanılır.

27 YAKINLAŞTIR Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin. Sayfa Genişliği: Sayfanın genişliği, pencerenin genişliğiyle eşleşecek şekilde belgeyi yakınlaştırmaya yarar.

28 CETVEL VE KILAVUZ ÇİZGİLERİ
Belgedeki nesneleri ölçmek ve hizalamak için cetvel, nesneleri hizalayabilmek için ise kılavuz çizgilerinden yararlanırız. Cetvel ve kılavuz çizgileri ile ilgili işlemlerin yapılacağı bölüme, Görünüm sekmesinde yer alan Göster grubundan ulaşabiliriz. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

29 CETVEL VE KILAVUZ ÇİZGİLERİ
Cetvel : Belgeye istenildiği takdirde yatay ve dikey cetvel eklenip kaldırılabilir. Cetvelin ekranda görüntülenmesi için cetvel seçeneğinin seçim kutusundan işaretlenmiş olması gerekir. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

30 CETVEL VE KILAVUZ ÇİZGİLERİ
Kılavuz Çizgileri : Belgenin yazımı esnasında kılavuz çizgilerinin ekranda görünüp görünmemesi için kullanılır. Kılavuz çizgileri şekil ve yazıların hizalanmasında görsel yardımcıdır. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

31 CETVEL VE KILAVUZ ÇİZGİLERİ
Kılavuz Çizgileri Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

32 Temel Belge İşlemleri Bu, geçiş kullanılan Genel Bakış slaytları için başka bir seçenektir.

33 BELGE İŞLEMLERİ Belge, kelime işlemcinin üzerinde yazılabilir alan olarak belirlenen alanın oluşturulması ve özelliklerinin belirlenmesini hedeflemektedir. Kelime işlemci programında çalışmak için yeni boş dokümanlar oluşturmamız, hazırladığınız dokümanları kaydetmemiz ve daha önceden kaydettiğimiz dokümanları açmamız gerekmektedir. Şimdi bunların nasıl yapılacağını öğreneceğiz Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

34 YENİ BELGE OLUŞTURMA Kelime işlemci programını ilk defa çalıştırdığımızda ekrana zaten yeni boş bir belge gelmektedir. Fakat bir belge üzerinde çalışırken yeni boş bir belge daha oluşturmak isteyebiliriz. Yeni boş bir belge oluşturmak için aşağıdaki yollardan herhangi biri izlenebilir. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

35 YENİ BELGE OLUŞTURMA Dosya menüsüne fare ile tıkladıktan sonra açılan menüden Yeni seçeneği seçilerek çıkan seçeneklerden Boş Belge tıklanarak yeni biğr belge oluşturabiliriz. 2 1 3 Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

36 YENİ BELGE OLUŞTURMA Kelime işlemci programımız açıkken klavyeden CTRL+N (New) tuş kombinasyonunu kullanarak yeni boş bir belge oluşturulur. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

37 YENİ BELGE OLUŞTURMA Programımızın sol üst köşesinde yer alan Hızlı Erişim Araç Çubuğu üzerinde bulunan Etkinleştir düğmesine basarak çıkan seçeneklerden Yeni düğmesini etkinleştirip çıkan ikona tıklayarak ta yeni bir belge oluşturabiliriz. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

38 KAYIT İŞLEMİ Yapmış olduğumuz çalışmaları, daha sonra da kullanabilmek için kaydetmeniz gerekir. Eğer belgeyi kaydetmek aşağıdaki yollardan herhangi birini izlemeniz gerekmektedir. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

39 KAYIT İŞLEMİ Hızlı erişim araç çubuğunda bulunan kaydet simgesine tıklayarak. Klavyeden CTRL+S (Save) tuş kombinasyonunu kullanarak. Dosya menüsüne fare ile tıklayıp Kaydet seçeneğini seçerek. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

40 KAYIT İŞLEMİ Eğer bir belgeyi ilk kez kaydediyorsak aşağıdaki iletişim penceresi açılacak ve dosyayı nereye kaydetmek istediğimizi, dosyamızın adını ve formatını belirlememizi isteyecektir. Bunları belirttikten sonra kaydet butonuna basarak dosyamızı kayıt edebiliriz. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

41 KAYIT İŞLEMİ Daha önceden kayıtlı bir belgeyi başka bir konuma, farklı bir formatta ve ya farklı bir isimle kaydetmek istediğimizde Farklı Kaydet seçeneğini seçmemiz gerekir. Yine aynı pencere açılacaktır ve bizden bilgileri girmemiz ardından kaydet düğmesine basmamız istenecektir. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

42 OLUŞTURULMUŞ BİR BELGEYİ AÇMA
Daha önceden hazırlamış olduğumuz, bilgisayarımızda veya herhangi bir haricî diskte yer alan bir belgeyi açmak için kullanılır. Şimdi de önceden hazırlanmış olan belgeleri açmak için hangi yollar uygulandığına bakalım. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

43 OLUŞTURULMUŞ BİR BELGEYİ AÇMA
Klavyeden CTRL + O (Open) tuş kombinasyonu kullanılarak. Hızlı erişim araç çubuğundan Aç komutu etkinleştirildikten sonra Aç ikonuna tıklanarak. Dosya menüsüne fare ile tıklayıp Aç seçeneğini seçilerek. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

44 OLUŞTURULMUŞ BİR BELGEYİ AÇMA
Bu dosyayı aç seçeneklerinden herhangi birini uyguladığımızda aşağıdaki gibi bir iletişim penceresi açılacaktır. Bu pencereden açmak istediğimiz dosyanın konumunu seçerek dosyaya tıklar ve Aç düğmesine basarız. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

45 SON KULLANILAN BELGELER
Kelime işlemci ile çalıştığınız dosyalar sizin ayarlayabileceğiniz bir sayıda hafızada tutulur. Bunlar kelime işlemcide Son Belgeler olarak adlandırılır. Bunlara hızlıca erişmek için Dosya menüsünden aç alt menüsüne bakmanız yeterli olacaktır. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

46 Temel Yazım İşlemleri Bu, geçiş kullanılan Genel Bakış slaytları için başka bir seçenektir.

47 Temel Yazım İşlemleri Kelime işlemci programı bize, temel yazım işlemlerini yapma ve düzenleme konusunda kolaylık sağlar. Şimdi temel yazım işlemlerinin nasıl yapılacağını öğreneceğiz. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

48 Metin Girme Kelime işlemci programında yeni bir belge açtığınız zaman yazı yazma işlemine hemen başlayabilirsiniz. İmlecin bulunduğu yer, yazım yapılacak yerin neresi olduğunu gösterir. İmleç belgenin ilk satırında yer alır ve yazma işlemi sırasında bize rehberlik eder. İmleç Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

49 Metin Girme Yeni boş bir belgede imleci, yazarak, enter tuşuna basarak, boşluk tuşuna basarak veya tab tuşuna basarak ileriye ve aşağıya doğru hareket ettirebiliriz. Enter tuşu imleci bir satır aşağıya taşır Boşluk tuşu imleci bastığınız vuruş sayısı kadar sağa taşır Tab tuşu ise imleci 8 karakter sağa taşır. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

50 Metin Girme Belgenizi oluştururken eğer küçük harf ile yazıyorsanız bir kelimenin ilk harfini büyük yazacaksanız Shift tuşu ile beraber harf tuşuna bastığınızda o harfi büyük yazmış olursunuz. + = A Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin. = a

51 Metin Girme Belgenizi oluştururken tüm harflerin büyük yazılmasını istiyorsanız klavyenizde bulunan Caps Lock tuşuna bir kez basınız ve klavyenizin üzerinde bulunan bildirim ışıklarından Caps Lock tuşuna ait olan ışığın yandığını görünüz. Artık yazdığınız tüm harfler büyük yazılacaktır. Tekrar küçük harfe dönmek için Caps Lock tuşuna bir kez daha basıp bırakmanız yeterli olacaktır. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

52 Metin Girme Caps Lock tuşunun ne işe yaradığını bilmediğimiz zaman belge oluştururken çok zorlanabiliriz. Aşağıdaki örnekte bilgi eksikliğinin bizi ne kadar komik durumlara düşürebildiğini görüyoruz. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

53 Metin Girme Klavyemizdeki sayı tuşları tek başına basıldıklarında üzerlerinde yazan rakamı belgemize aktarır aynı zamanda Shift veya AltGr tuşu ile birlikte basıldıklarında üzerlerindeki 2. ve 3. karakterleri belgemize aktarırlar. = 4 Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin. + = + + = $

54 Metni düzenleme ( Seçme – Taşıma – Kopyalama )
Yazmış olduğumuz bir metin üzerinde metni taşıma ve kopyalama işlemi yapabilmek için öncelikle seçilmiş olması gerekir. Şimdi bir metni seçme, taşıma ve kopyalama işlemlerinin nasıl yapıldığına bakalım. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

55 Metni düzenleme ( Seçme – Taşıma – Kopyalama )
Seçme işlemi Fare veya Klavye kullanılarak aşağıdaki yollardan herhangi biriyle yapılabilir. İmleci seçmek istediğimiz metnin başına getirerek farenin sol tuşuna basarız ve bırakmadan seçmek istediğimiz yere kadar fareyi sürükleriz ve tuşu bırakırız veya imleç kelimenin başındayken klavyeden Shift tuşu basılı iken yön tuşlarıyla seçimimizi yaparız. Sadece bir kelimeyi seçmek için farenin sol tuşuna kelimenin üzerindeyken 2 kez tıklarız. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

56 Metni düzenleme ( Seçme – Taşıma – Kopyalama )
Metnin bir satırını seçmek için imleç seçilmek istenen satırın başına getirilir ve farenin sol tuşu basılı tutularak seçilmek istenen satır boyunca sürüklenir. Klavye kullanılarak bir satır seçmek için, imleç seçilmek istenen satırın en başına getirilir ve klavyeden Shift+End tuşlarına basılır Birden fazla satırı seçmek için farenin sol tuşu basılı tutularak seçilmek istenilen satır kadar sürüklenir. Bir paragrafı seçmek için paragraf üzerine farenin sol tuşu ile üç kez tıklanır. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

57 Metni düzenleme ( Seçme – Taşıma – Kopyalama )
Metnin Farklı yerlerindeki birden fazla kelimeyi seçmek için CTRL tuşu basılı tutularak farenin sol tuşu ile seçmek istediğimiz kelimeler seçilir. Metnimizin tümünü seçmek için CTRL + A tuş kombinasyonu kullanılır veya kelime işlemcimizin Giriş sekmesinde yer alan Düzenleme bölümünden Seç komutuna tıklanarak Tümünü Seç komutu çalıştırılır. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

58 Metni düzenleme ( Seçme – Taşıma – Kopyalama )
Taşıma : Kelime işlemci programını kullanarak bir metin taşıma işlemi gerçekleştirebiliriz. Metin taşımak, taşımak istediğimiz metni bir yerden alıp başka bir yere götürme işlemidir. Bu işlem aynı zamanda kesme ve yapıştırma işlemi olarak da adlandırılır. Not: Kestiğimiz bir metni herhangi bir yere yapıştırmaz isek bu metni silmiş oluruz. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

59 Metni düzenleme ( Seçme – Taşıma – Kopyalama )
Metin ya da nesne taşıma işlemi aşağıdaki yollardan herhangi birini kullanarak yapılabilir. Taşıma işleminin ilk aşaması olan kesme işlemi; Metin seçildikten sonra Giriş sekmesinde bulunan Pano bölümünden Kes sembolüne tıklanarak Klavyeden CTRL + X kombinasyonunu kullanarak Seçtiğimiz metin üzerinde farenin sağ tuşuna basarak Kes komutu seçilerek yapılır Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

60 Metni düzenleme ( Seçme – Taşıma – Kopyalama )
Taşıma işleminin tamamlanabilmesi için Kestiğimiz metni Yapıştırmamız gerekmektedir. Nasıl yapıldığına bakalım; Giriş sekmesinde bulunan Pano bölümünden Yapıştır sembolüne tıklanarak Klavyeden CTRL + V kombinasyonunu kullanarak Farenin sağ tuşuna basarak Yapıştır komutu seçilerek yapılır Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

61 Metni düzenleme ( Seçme – Taşıma – Kopyalama )
Kopyalama : Kelime işlemci programını kullanarak bir metnin ya da nesnenin bir veya birden fazla kopyasını oluşturabiliriz yani metni veya nesneyi çoğaltabiliriz. Taşıma ve kopyalama işlemi arasındaki fark, taşınmak veya kopyalanmak istenen metnin ya da nesnenin bulunduğu yerden silinmemesidir. Kopyalama işlemi de taşıma işleminde olduğu gibi yapıştırma işlemi ile birlikte yapılır. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

62 Metni düzenleme ( Seçme – Taşıma – Kopyalama )
Kopyalama işlemi için aşağıdaki yollardan herhangi birini kullana bilirsiniz; Metin seçildikten sonra Giriş sekmesinde bulunan Pano bölümünden Kopyala sembolüne tıklanarak Klavyeden CTRL + C kombinasyonunu kullanarak Seçtiğimiz metin üzerinde farenin sağ tuşuna basarak Kopyala komutu seçilerek yapılır Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

63 Metni düzenleme ( Seçme – Taşıma – Kopyalama )
İşlemleri Geri Alma ve Yineleme : Yanlışlıkla hazırladığınız bir metni sildiniz bu durumda Kelime işlemci programında yapmış olduğunuz bir işlemi geri almak için izlenecek iki yol vardır: Hızlı Erişim Araç Çubuğundan Simgesi Tıklanır Klavyeden CTRL + Z Tuş kombinasyonu kullanılır Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

64 Metni düzenleme ( Seçme – Taşıma – Kopyalama )
Geri alma işlemini iptal etmek yani Yinelemek için iki yol vardır. Hızlı Erişim Araç Çubuğundan Simgesi Tıklanır Klavyeden CTRL + Y Tuş kombinasyonu kullanılır Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

65 Metni düzenleme ( Seçme – Taşıma – Kopyalama )
Metin Arama ve Değiştirme: Çalışmakta olduğunuz bir belgedeki herhangi bir sözcüğü bulmak veya değiştirmek isteyebilirsiniz. Örneğin: 100 sayfadan oluşan bir belgede çalışıyoruz ve bu belgede geçen bir metni veya kelimeyi bulmak istiyoruz. Bunun için Giriş sekmesinden Düzenleme grubu altında yer alan düğmesine tıklamamız veya klavyeden CTRL + F tuş kombinasyonu kullanmamız gerekir. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

66 Metni düzenleme ( Seçme – Taşıma – Kopyalama )
Bunlardan herhangi birini uyguladığımızda karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere gelecektir. Bu pencerede Aranan yazan yerin karşısındaki boşluğa aradığımız kelimeyi yazarak Sonrakini bul düğmesine basmamız aradığımızı bulmamız için yeterli olacaktır. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

67 Metni düzenleme ( Seçme – Taşıma – Kopyalama )
Değiştirme işlemini ne zaman kullanmamız gerektiğine bir örnek verecek olursak; 100 sayfalık bir metin yazdığımızı düşünelim ve bu metinde ‘yalnız‘ kelimesinin yazılışını ‘yanlız’ olarak yanlış bir biçimde yazdığımızı fark edelim ve bu kelimeden metnimizde 40 adet olduğunu varsayalım bunların hepsini tek tek bulup düzeltmek hem külfetli hem de zaman alan bir iştir. Ama kelime işlemcimizde bulunan değiştir komutu tamda bu anda imdadımıza yetişir. Nasıl yapıldığına beraberce bakalım; Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

68 Metni düzenleme ( Seçme – Taşıma – Kopyalama )
Giriş sekmesinden Düzenleme grubu altında yer alan değiştir düğmesine tıklamamız veya klavyeden CTRL + H tuş kombinasyonu kullanmamız gerekir. Karşımıza gelecek pencere aşağıdaki gibidir. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

69 Metni düzenleme ( Seçme – Taşıma – Kopyalama )
Değiştir penceresindeki Aranan kutucuğuna yanlış yazmış olduğumuz ‘yanlız’ kelimesini giriyoruz Yeni Değer kutucuğuna ise yanlış kelimenin yerini alacak olan ‘yalnız’ kelimesini giriyoruz. Buradan sonra istersek Sonrakini Bul düğmesine tıklayarak tek tek metnimizdeki kelimeyi değiştirebilir ve ya Tümünü Değiştir düğmesine basarak yanlış olan tüm kelimeleri bir kerede düzeltebiliriz. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

70 Dinlediğiniz İçin Teşekkürler
Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ


"UNUTMAYIN !!! Bu derste öğrendikleriniz meslek hayatınızda her yerde karşınıza çıkacaktır. İş başvurularında ilk ve en çok sorulan soru OFİS PROGRAMLARIDIR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları