Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ"— Sunum transkripti:

1 UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ

2 Sunumumuzdaki Amaçlarımız
Uzaktan eğitimin tanımını ve tarihsel sürecini açıklama. Uzaktan eğitimin ilk evresi olan posta yoluyla öğretim. Uzaktan eğitimin ikinci evresi çoklu ortam modeli Uzaktan eğitimin üçüncü evresi olan tele öğrenme Uzaktan eğitimin son evresi olan esnek öğrenme modeli

3 Uzaktan eğitim nedir ? Zaman ve mekandan tamamen bağımsız, öğrencinin ve öğretim üyesinin kampüse gelme zorunluluğu olmadan mevcut mobil teknolojiler aracılığıyla tamamen sanal ortamda, canlı görüntülü sesli ve interaktif olarak derslerin işlendiği; katılımcının istediği zaman bunları tekrar tekrar izleyebileceği ve görüntüleyebileceği günümüz şartlarında eğitim ve öğretimin hızla bilgisayar ortamına geçtiği akılcı çağdaş yenilikçi bir eğitim sistemidir.

4 Uzaktan Eğitimin Tarihsel Gelişimi
İlk olarak posta ile uzaktan eğitim Posta ile eğitim uzaktan eğitimin başlangıcıdır .Dünyada yapılan çalışmalara bakacak olursak; 1728 İlk Uzaktan eğitim çalışması Boston gazetesinde "Steno Dersleri" ile başlamıştır. 1833 İsveç Üniversitesinde hanımlara "Mektupla Kompozisyon Dersleri" verilmiştir. 1840 Stenografi eğitimcisi olan Isaac Pitman İngiltere Bath ‘da mektupla steno öğretmeye başladı. Pitman genellikle ilk modern eğitimci olarak bilinir. ( ) William Rainey Harper Kolombiya üniversitesinin yazışmalı uzaktan eğitim bölümünü kurdu. İngiltere’nin yanında Fransa Almanya İskandinavya ve İsveç te uzaktan eğitim dersleri başladı. 1892 Chicago Üniversitesi'nde ilk Mektupla Eğitim bölümü açılmıştır. 1906 Yazışmalı İlköğretim ABD'de başlamıştır. 1923 ABD'de Mektupla Lise Eğitimi başlamıştır. 1939 Fransa'da savaş yıllarında uzaktan eğitim ile öğrencilerin eğitimini sağlamıştır. 1907 Fransa 1947 Hollanda ve Finlandiya 1914 Avustralya ve Norveç 1953 Malezya da ilk uzaktan yazışmalı eğitim kurumları kuruldu.

5 Ülkemizde Posta ile Eğitim
Türkiye de ise ilk uzaktan eğitim uygulaması 1956 yılında Ankara Üniversitesin 'de Banka da çalışanların hizmet içi eğitimi için kullanılmıştır. 1958 de ise Türk eğitim sistemine uzaktan eğitime ilk önemli adımın atıldığı görülmüş Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde mektupla eğitim merkezi kurulup dışarıdan okul bitirmek isteyenlere kursların mektupla verilmesine başlanmıştır. 1974 yılında ise mektupla öğretim merkezi yerini mektupla öğretim okuluna bırakmıştır. 1983 te ise Mesleki ve Teknik Açık Öğretim Okulu adını almıştır. Uzaktan öğretim kademesindeki bu girişimler yerini 15 ay sonra (YAY-KUR) Yaygın Yüksek Öğretim Kurumuna bırakmıştır. Bu kurum çeşitli nedenlerle başarısız olmuş ve 1981 yılında yürürlüğe giren 2547 Yüksek Öğretim Yasası nedeniyle Anadolu Üniversitesi bünyesinde Açık Öğretim Fakültesi kurulmuştur.

6 2.Evre Çoklu Ortam Bu yöntem Ekonomik zaman ve mekâna bağlı olmaksızın kitle yayınına uygun görsel ve işitsel öğeleri kolayca aktarabilmesinden dolayı uzaktan eğitimde çığır açmıştır Radyo ve televizyon ile eğitimi içerir. Dünyada ilk olarak 1919 yılında ABD de eğitimsel yayın yapan bir radyo istasyonunun kurulmasıyla başlamıştır. Kolayca kayıt altına alınabilme tekrar tekrar izlenebilme ve diğer sistemlerde uygulanabilmesi gibi özelliklerinden dolayı çok önemlidir. Fakat bu yöntemin de dezavantajları vardı . Akla ilk gelen tek taraflı olmasaydı öğrenci öğretmen arasında bir bağ yoktu etkileşim sağlanamıyordu.

7 Radyo ve televizyonun uzaktan eğitimde kullanımının tarihsel gelişimine bakacak olursak;
1919 yılında ABD de ilk eğitim radyo istasyonu kuruldu. ABD de 1920 ile 1930 yılları arasında 200ün üzerinde eğitim amaçlı radyo istasyonuna lisans verildi. 1929 yılında Ohio hava okulu radyo eğitim yayınları ile tüm Dünya’ya idol olmuştur. ABD de eğitim televizyonu yayınları İOWA üniversitesinde başlamıştır. Daha sonra 242 kanal daha eğitim yayınlarına başladı. 1951 de Western Reserve Üniversitesi bazı dersleri televizyon yoluyla vermeye başladı. 1970 ten sonra kablo ve uydu aracılığıyla eğitimler TV yayınları ile verilmeye başlandı. ABD’nin yanı sıra İngiltere’de BBCaracılığıyla, Kanada’da çeşitli televizyon kuruluşları aracılığıyla, İsrail’de “EveryMan’s University” isimli TV programlarıyla uzaktan eğitime katkıda bulundular.

8 Ülkemizdeki çoklu ortam gelişmelerine bakacak olursak
Türkiye'de ise 1981 yılından bu yana Anadolu Üniversitesi TRT işbirliği ile okul televizyonu hizmet vermektedir. 1990’dan itibaren Fırat Üniversitesi eğitimsel radyo ve televizyon yayını yapmaya başladı.

9 3.Tele öğrenme modeli Tele öğrenme modeli sesli konferanslar video konferanslar ve canlı televizyon ve radyo yayınlarını kapsar. Video konferans farklı yerlerdeki insanların bulundukları yerden sanki yüz yüzeymiş gibi birbirleriyle iletişime geçebilmelerini sağlar. İki çeşittir; 1-Bir noktayla video konferans Bir öğretmenin bulunduğu yerden öğrencilerine ses ve görüntü transferiyle ders anlatmasıdır. Bu teknolojiyle uzak bir yerde bulunan bir öğretmenin sınıftaymış gibi öğrencilerine ders anlatabilir. 2- Çoklu video konferans Farklı yerlerde olan çok sayıda insanın bulundukları yerlerden birbirleriyle aynı anda görüntülü ve sesli olarak buluşabilmesidir

10 4.Esnek Öğrenme Modeli Esnek uzaktan eğitim modelinde etkileşimli çoklu ortamlar internet vasıtasıyla web tabanlı kaynaklara ulaşım iletişimi internet üzerinden yapmak ve kullanıcıya otomatik cevap veren sistemleri kullanmak, sanal kampüs ortamları oluşturmak yer almaktadır. Yeni teknolojiler bireye zaman, mekan ve öğrenme hızında esneklik sağlıyor. Bilgi etkileşimli araçlarla öğrenciye sunulmaktadır. Zaman ve mekan sınırının olmaması öğretim elemanlarının daha verimli çalışmasına olanak sağlamıştır. Aslında buna çağdaş eğitim modeli de diyebiliriz.

11 Dinlediğiniz için teşekkürler
Dinlediğiniz için teşekkürler. Emre KARAHAN Muhammed BAYHAN Orçun Kemal OTRUŞ


"UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları