Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.”  CHP iktidarında; Aile sigortası.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.”  CHP iktidarında; Aile sigortası."— Sunum transkripti:

1

2  “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.”  CHP iktidarında; Aile sigortası toplumun temel direği kadınlarımızın en büyük desteği olacak.  Her yoksul aileye ayda  en az 600 lira verilecek.  1. A İ LE S İ GORTASI  Nedir?  Aile Sigortası, geliri olmayan ya da geliri asgari ücretin altında olan ailelere ekonomik güvence sağlayan sigorta dalıdır.  Bu sigorta dalı ile Türkiye’deki hiçbir ailenin aylık geliri 600 liranın altına inmeyecektir.  Örneğin, ailenin aylık geliri 300 lira ise Aile Sigortası’ndan bu aileye ayrıca her ay en az 300 lira ödenecektir. Ailenin yapısına ve durumuna göre verilecek tutar değişecektir. Ailenin hiçbir geliri yoksa aylık ödenecek tutar en az 600 lira olacaktır.

3  2. A İ LE S İ GORTASI’NDA  En üst ödeme sınırı nedir ve neye göre bu rakam artacaktır?  Aile Sigortası kapsamında ödenecek tutar, ailenin yapısına, ailedeki çocuk, yaşlı ve engelli sayısına göre aylık 1.250 liraya kadar çıkabilecektir. örneğin, bu sigorta kapsamında aileye;  Yetişkin desteği,  Çocuk desteği,  Eğitim desteği,  Sosyal uyum desteği,  Engelli desteği de verilecek ve böylece aylık 1.250 liraya kadar çıkabilecektir.  3. A İ LE S İ GORTASI  Başka ülkelerde de  uygulanmakta mıdır?  Evet birçok ülkede uzun yıllardır uygulanmaktadır. Aile Sigortası, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün kabul ettiği 9 sigorta dalından biridir. Türkiye, 1971 yılında Parlamento’dan geçirdiği 1451 sayılı yasa ile bu 9 sigorta dalını uygulayacağını taahhüt etmiştir. Ancak şu ana kadar 8 sigorta dalı (yaşlılık, malullük, ölüm, hastalık, iş kazası, meslek hastalığı, analık, işsizlik) uygulamaya konmuştur.  9. sigorta dalı Aile Sigortası’dır… Bu sigorta dalının uygulanmasıyla 40 yıllık hayal gerçekleşmiş olacaktır.

4  4. A İ LE S İ GORTASI’NDA  Ödemeler nereye ve kimin hesabına yatırılacak? Aile Sigortası’nda her ay düzenli olarak yapılacak ödeme ailede kadının banka hesabına yatırılacak. Kadın memur gibi, emekli gibi, işçi gibi her ay bankaya gidip parasını çekecek ve çoluk çocuğunun rızkını sağlayacaktır.  Sosyal devletin koruması altındaki kadın ve ailesi, Aile Sigortası’ndan aldıkları aylıkla; dağıtılan makarnaya, bulgura mecbur olmayacak, esnaftan alışverişini özgür iradesiyle yapacaktır. Böylece yoksul insanların onuru korunacak ve onlar kimseye muhtaç olmayacaktır.  5. A İ LE S İ GORTASI’NDA  Para neden kadının banka hesabına yatırılacak?  Çünkü kadın, evin ihtiyaçlarını en iyi bilen  kişidir.  Çocuklarının ihtiyacını da en iyi o bilir.  Kadın ayrıca hesaplıdır, parasını dikkatli harcar.   Bunun içindir ki; bu sigorta dalı ile kadını ailede daha güçlü hale getireceğiz.

5  6. A İ LE S İ GORTASI’NDAN  Yararlanmak için yoksul aileden herhangi bir prim alınacak mı?  Kesinlikle hayır… Bu sigorta dalının  özelliği, yoksul insanlara ekonomik  güvence sağlamaktır. Prim ödeyecek durumu olsa, zaten yoksul olmaz. Aylık ödemeler Anayasa’nın sosyal devlet ilkesi gereği ödenecektir. Çünkü Anayasa’nın 60. maddesine göre, “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir.” O “herkes”in içinde yoksul ve onurlu insanlar da vardır.  7. A İ LE S İ GORTASI’NDAN  Yararlanmak için nereye başvurulacak?  Aile Sigortası hizmetlerinin örgütlenmesine yönelik olarak Aile Sigortası Kurumu  (AS-KUR) oluşturulacaktır. Yapılacak başvuruların tek adresi AS-KUR olacaktır.  AS-KUR’a ulaşamayan yurttaşlarımıza sosyal hizmet uzmanları evlerinde ulaşıp gerekli başvuruyu yapmalarını sağlayacaktır.

6  8. A İ LE S İ GORTASI’NDAN  Yararlanan ailelerde Yeşil Kart varsa, bu kartlar iptal edilecek mi?  Hayır, iptal edilmeyecek. Yeşil Kart uygulaması aynen devam edecektir. Çünkü Yeşil Kart “sağlık sigortası” içindir. Aile  Sigortası’nın konusu ise yoksul ailelere “ekonomik güvence” sağlamaktır.  9. A İ LE S İ GORTASI’NIN  Bugün yapılan yardım-  lardan farkı nedir?  Birden fazla farkı var…  Bugün bazı ailelere makarna, ekmek gibi yiyecek maddeleri veriyorlar. Aile Sigortası’nda ise yiyecek dağıtılmayacak, bunun yerine tüm yoksul ailelerde kadının banka hesabına nakit para yatacak.  Bugün yapılan yardımların düzenli olmadığını hepimiz biliyoruz. Bayramdan bayrama ya da belli günlerde bu yardımlar yapılıyor. Aile Sigortası’nda ise her ay, aileye düzenli aylık ödenecek.

7  Bugün yardımlar yapılırken, yoksul insanların yoksulluğu teşhir ediliyor. Aile Sigortası’nda ise kimin yoksul olduğunu sadece devlet bilecek. Yoksul ailenin yoksulluğu teşhir edilmeyecek. Yoksul ailenin onuru korunacak. Yani sağ elin verdiğini sol el görmeyecek.  Bugün yiyecek yardımları ailenin ihtiyaçlarına göre yapılmıyor, kutudan ya da poşetten ne çıkarsa o veriliyor. Aile Sigortası’nda ise kadın bankadan parasını çekecek ve çoluk çocuğunun ihtiyaçlarına göre dilediğini alabilecek.  10. A İ LE S İ GORTASI  Sosyal devlette yoksul aileler için bir hak mıdır?  Elbette ki haktır. Çünkü sosyal devlette; devlet, yurttaşlarının yoksulluğunu gidermek zorundadır.  Sosyal devletin varlık nedeni de budur.  Yoksulluğu önlemek, Anayasa’ya göre devletin görevidir. Onun için diyoruz ki,  “Yoksulluk kader değildir…”

8 Benim için yandaş yok, sadece ve sadece vatandaş var. Ve istisnasız her vatandaş bu ülkenin zenginliğinden hak ettiği payı almalı. Her vatandaş rahat bir nefes almalı. İşte ben buna inanırım. CHP varsa, herkes için var. Kemal Kılıçdaroğlu Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan


" “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.”  CHP iktidarında; Aile sigortası." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları