Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EKOSİSTEMDE GEZEN MADDELERİ YAKALADIK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EKOSİSTEMDE GEZEN MADDELERİ YAKALADIK"— Sunum transkripti:

1 EKOSİSTEMDE GEZEN MADDELERİ YAKALADIK
Hazırlayanlar Elifsu Torun Gülce Bayraktar Mehtap Arıuçar Merve Arıuçar Yiğit Bilgin

2 AMACIMIZ Ekosistemde madde miktarının azalmadığını sürekli döngü halinde olduğunu açıklama Madde döngüsüne canlıların ve doğanın etkisini açıklama

3 Grup Üyeleri Olarak Ben Gülce;Grubun yazıcısıyım.Grup notlarımızı tuttum. Ben Elifsu;Grupta zamanlama benim görevimdi. Ben Mehtap;Grubun sözcüsüyüm.Sınıfımıza projemizle ilgili bilgileri verdim. Ben Merve;Grubun resim araştırmacısıydım.Tüm resimleri ben buldum. Ben Yiğit;Grubun lideriydim.Deney planımızı oluşturdum.Sonuçlara birlikte ulaştık.

4 Yapılacak İlk Şey; Doğada oksijen karbondioksit döngüsünün nasıl gerçekleştiğini anlamak için aşağıdaki etkinliği planladık:

5 DENEY PLANIMIZ: Acaba soluğumuzla verdiğimiz karbondioksit havada birikecek mi? Neler Kullanacağız 3 adet 250 ml`lik beher Damlalık Su Bromtimol mavisi Plastik pipet Elodea bitkisi Orta boy 2 deney tüpü saat

6 İzlediğimiz Yol; Bromtimol mavisi karbondioksit ayıracıdır.
Karbondioksit varlığında renk değişikliği gösterir. Bir beherin 2/3 üne su doldurduk.Su mavi renk alıncaya kadar damlalıkla bromtimol mavisi ekledik. Plastik pipetle beherdeki çözeltiye soluğumuzla üfledik. İki deney tüpü aldık.1. tüpe elodea bitkisi koyarak hazırladığımız bromtimol mavisi çözeltisi doldurduk. 2. tüpe yalnız bromtimol mavisi çözeltisi koyduk. 1. ve 2. tüpü ağzını parmakla kapatıp beher içine ters çevirip kapattık. Düzeneğimizi güneşli bir yere bıraktık.1 saat sonra deney tüplerimizi gözledik.

7 Gözlem Sonucumuz; Soluğumuzla üflediğimizde bromtimol mavisi renk değiştirdi.Mavi renk açıldı,su rengi ortaya çıktı. Bitki bulunan tüpte fotosentez sonucu karbondioksit kullanıldığı için bromtimol çözeltisi renk değiştirmedi. Bitki bulunmayan kontrol grubumuzda çözelti renk değiştirmedi. Bizim solunumla verdiğimiz karbondioksit güneş ışığında bitkiler tarafından kullanılarak oksijen açığa çıkartılır.

8 Bitkiler havadan sürekli karbondioksit alıp kullanmasına karşın atmosferde karbondioksit azalmaz.Çünkü karbondioksit şemada da gördüğünüz çeşitli yollarla üretilerek atmosfere karışır.

9 Sera Etkisi Son yıllarda fosil yakıtların fazla tüketilmesi atmosferde karbondioksit miktarının artmasına neden olmaktadır.Bu artış dünyamızda sera etkisi yaratır.

10 Su Döngüsü Yeryüzündeki suyun buharlaşıp havaya karışması, bulutları oluşturması ve yağış olarak yeryüzüne geri dönmesi sürecinde izlediği yola denir.

11 Azot Döngüsü Atmosferde % 78 Azot bulunur.
Canlılar azot gazını doğrudan kullanamaz. Azotun kullanılması için azotlu bileşiklere dönüştürülmesigerekir Azot toprağa bakterilerin etkinliği ile bağlanır.

12 Azotun toprağa bağlanmasında etkili faktörlerden biride
ŞİMŞEKTİR.

13 Deprem, toprak kaymaları,volkan patlamaları çevreyi değiştirir ve doğal döngülerin bozulmasına neden olur.

14 İŞTE DÖNGÜ ÇEŞİTLERİ

15 KAYNAKLAR Ders kitabımız


"EKOSİSTEMDE GEZEN MADDELERİ YAKALADIK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları