Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
SU VAKFI

2 HAVA NEDİR? Havayı nefes aldığımız bir okyanus olarak tanımlayabiliriz. Hava vücudumuz için gerekli olan oksijeni bize sunar. Oksijen dışında azot, su buharı, karbondioksit, vb. gazlarından oluşmaktadır.

3 HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE KATMANLARI

4 ATMOSFERİN FAYDALARI Güneşten gelen zararlı ışınları süzer.
Meteorların dünyamıza düşmesini büyük oranda engeller.  Canlılar için gerekli gazları bulundurur.  İklim olayları meydana gelir.  Dünyamızın aşırı ısınmasını ve soğumasını engeller. Güneş ışınlarını dağıtır. Böylece gölgede kalan yerlerin de aydınlanmasını sağlar. Dünya ile birlikte dönerek sürtünmeden doğacak yanmayı engeller.  

5

6 HAVA KİRLİLİĞİ NEDİR? İnsan faaliyetleri neticesinde canlı hayatını ve sağlığını olumsuz etkileyen kirletici maddeler havaya verilmektedir. Duman, is, asit yağışları, sera etkisi ve ozon tabakasındaki seyrelme hava kirliliğinin sebep olduğu başlıca sorunlardır.

7 Temiz hava Kirli hava

8

9 HAVA KİRLİLİĞİNİN NEDEN OLDUĞU BAŞLICA ÇEVRESEL SORUNLAR
1) ASİT YAĞMURLARI 2) SERA ETKİSİ (KÜRESEL ISINMA) 3) OZON TABAKASININ SEYRELMESİ

10 ASİT YAĞMURLARI Kömürün yanmasıyla havaya verilen kükürtdioksit ve petrolün (benzin, mazot, vs.) yanmasıyla da ortaya çıkan azot oksitler atmosferde su damlacıkları ile tepkimeye girerek ASİT YAĞMURLARI’na neden olurlar. Kükürtdioksit + Yağmur = Asit Yağmuru Azot Oksit + Yağmur = Asit Yağmuru

11 Asit yağmurları hava hareketleriyle binlerce km uzaklara taşınabilmektedir. Bu da tüm dünya insanlarını ilgilendiren bir sorundur. Örneğin İngiltere’deki bir kaynaktan (bir fabrikadan) çıkan kirleticilerin neden olduğu asit yağışları Türkiye’yi etkileyebilmektedir.

12 ASİT YAĞMURLARININ ZARARLARI
1) Bitkileri kurutur. 2) Ormanları yok eder. 3) Toprağı ve suyu kirletir. Dolayısıyla toprakta ve suda yaşayan canlılar zarar görür. 4) Asitli havanın solunması veya yağışların vücut ile doğrudan teması insanlarda astım; kuru öksürük; baş ağrısı; göz, burun ve boğaz tahrişine neden olur.

13 SERA ETKİSİ VE KÜRESEL ISINMA

14 Ev, fabrika ve taşıtlarımızda kullandığımız kömür, petrol, doğal gaz gibi fosil yakıtların yakılması ve ormanların yok edilmesi sonucunda havadaki karbondioksit miktarı artar. Bu da dünya atmosferinin sıcaklığının artmasına ve iklim değişikliğine neden olmaktadır.

15 OZONDAKİ SEYRELME OZONOSFER: Güneşten gelen morötesi (ultraviyole) ışınlar tarafından oksijen moleküllerinin (O2’nin) O3 ‘e dönüştürülmesiyle oluşur. Güneşten gelen zararlı ışınları tutar, soğumayı önler.

16 !!! OZONUN DÜŞMANI KLOROFLOROKARBON (CFC) GAZLARIDIR !!!
Bu gazın kullanıldığı yerler: 1) Kullandığımız deodorant spreyleri 2) Buzdolapları ve soğutma sistemleri

17 !!! BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ BOZUKLUKLARI !!!
!!! OZON TABAKASININ ZARAR GÖRMESİ DÜNYADAKİ CANLI HAYATINA ZARAR VERMEKTEDİR !!! !!! CİLT KANSERİ !!! !!! GÖZ HASTALIKLARI !!! !!! BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ BOZUKLUKLARI !!!

18 HAVASIZ VE SUSUZ YAŞAYAMAYIZ LÜTFEN ONLARI KİRLETMEYELİM
TEŞEKKÜRLER


"HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları