Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Haydi Düşünelim ! Hangi Mevsimdeyiz ? Bu mevsimde nasıl giyiniyorsunuz ? Hangi sebze ve meyveleri tüketiyorsunuz ?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Haydi Düşünelim ! Hangi Mevsimdeyiz ? Bu mevsimde nasıl giyiniyorsunuz ? Hangi sebze ve meyveleri tüketiyorsunuz ?"— Sunum transkripti:

1 5.Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi / Bölgemizi Tanıyalım Konusu İKLİM VE İNSAN FAALİYETLERİ

2 Haydi Düşünelim ! Hangi Mevsimdeyiz ? Bu mevsimde nasıl giyiniyorsunuz ? Hangi sebze ve meyveleri tüketiyorsunuz ?

3 Günler öncesinden havanın nasıl olacağını bilmek insanların günlük yaşamlarını plan ve programlarını etkiler. Örneğin o günkü hava tahminine göre hava yağmurluysa şemsiyemizi alarak evden çıkarız ,veya hava tahminine göre hava sıcaksa ince giysiler giymeyi tercih ederiz.

4 Hava tahmini, çeşitli verilerin analiz edilmesi ile belirli bir hava sahasında "gelecekte" hava durumunun nasıl olacağına dair yapılan çıkarımlardır. Günümüzde üreticiler için hava tahminleri büyük önem taşımaktadır. Havanın kısa süre veya uzun süre nasıl olacağını bilmek üreticiler için önemlidir , çünkü üretim faaliyetlerinin birçoğu yağmurun yağması, sıcaklıkların düşük ya da yüksek olmasıyla ilgilidir.

5 Yukarıdaki hava tahminlerini inceleyelim.
Yukarıdaki hava tahminleri insanların günlük yaşantısına nasıl etki eder ?

6 Haritadan da anladığımız gibi , yurdumuzun değişik yerlerinde aynı günde değişik hava olayları yaşanmaktadır. Bu durum, ülkemizde değişik iklim tiplerinin görülmesinden kaynaklanmaktadır.

7 İKLİM: Bir yerde hava olaylarının uzun yıllar boyunca gösterdiği ortalama durumdur.
Aşağıdaki Türkiye’nin iklim haritasını inceleyelim . Haritaya göre yaşadığınız bölgede hangi iklim tipi görülmektedir?

8 ÜLKEMİZDEKİ İKLİM TİPLERİNİ TANIYALIM
Ülkemizde başlıca üç iklim tipi görülmektedir. Bunlar karasal iklim, Akdeniz ve Karadeniz iklim tipleridir.

9 Karasal İklim: Yazlar sıcak ve kurak , kışlar soğuk ve yağışlı geçer.
Aşağıdaki şemalarda bu iklim tipleri ve insan hayatına etkisi görülmektedir. Şemaları birlikte inceleyim. Karasal iklimin görüldüğü yerlerde toprak ve kireç evler yaygındır. Evlerin içi hava sıcakken serin, hava soğukken sıcak olur. Karasal İklim: Yazlar sıcak ve kurak , kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Bitki örtüsü, ilkbahar yağışlarıyla yeşeren, yaz sıcaklıklarıyla kuruyan otlardan oluşan bozkırlardır. Buğday daha çok karasal iklimin görüldüğü yerlerde yetişir. Yetişme döneminde yağmura , başakların olgunlaşma döneminde ise sıcağa ihtiyaç duyar. Karasal iklimin görüldüğü yerlerde , kışın yollar yoğun kar yağışı nedeniyle kapanabilir.

10 Akdeniz İklimi :Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer.
Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde daha çok taş evler görülür. Kışın havalar çok soğuk olmadığından ısınma önemli bir problem değildir. Akdeniz İklimi :Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde , portakalın yetişmesi için havanın kış mevsiminde ılık olması gerekir. Bitki örtüsü, çoğunlukla kısa boylu çalılıklardan oluşan makilerdir. Özellikle Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yaz turizmi yaygın olarak yapılır.

11 Haydi Düşünelim ! Sizce Karasal ve Akdeniz iklimleri arasında benzerlik ve farklılıklar nelerdir ?

12 Karadeniz İklimi: Her mevsim yağışlı ve ılıman geçer.
Karadeniz ikliminde genellikle orman bitki örtüsü görülür. Bu nedenle özellikle kırsal kesimdeki evlerin yapı malzemesi ahşaptır. Karadeniz İklimi: Her mevsim yağışlı ve ılıman geçer. Yağış fazla olduğu için bitki örtüsü ormanlıktır. Çay üretimi için ılıman iklim ve bol yağış gerektiğinden ülkemizde bu bitki sadece Karadeniz’in doğu kesiminde yetişir. Özellikle Doğu Karadeniz’de görülen yağışlar nedeni ile şemsiye vazgeçilmez bir eşyadır.

13 Ülkemizde görülen iklim tipleri, insan yaşamını ve faaliyetlerini etkiler. İklimin insan faaliyetlerine etkini gösteren aşağıdaki şemayı inceleyelim. Hayvancılığı İKLİM

14 İLKER YAVUZ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 3. SINIF 20120906029


"Haydi Düşünelim ! Hangi Mevsimdeyiz ? Bu mevsimde nasıl giyiniyorsunuz ? Hangi sebze ve meyveleri tüketiyorsunuz ?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları