Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bitki Örtüsü.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bitki Örtüsü."— Sunum transkripti:

1 Bitki Örtüsü

2 İÇİNDEKİLER 1) AMAÇ 2) ÜNİTE ÖZETİ 3) ÖĞRETİM PROGRAMI TASARIM SORULARI 4) KAZANIMLAR 5) 21. YÜZYIL BECERİLERİ 6) DEĞERLENDİRME 7) KAYNAKLAR

3 AMAÇ Doğal sistemleri tanıma
Doğal sistemlerle; iklim, toprak ve yer şekilleri arasında ilişkilendirme kurabilme

4 ÖĞRETİM PROGRAMI TASARIM SORUSU
Temel soru: Dünyayı nasıl güzelleştirebiliriz?

5 ÜNİTE SORULARI Farklı bitki topluluklarının ortaya çıkmasında etkili olan faktörler nelerdir? Bitkiler bizim için neden önemlidir?

6 İÇERİK SORULARI Maki nedir?
Yurdumuzda neden tundra bitki örtüsü görülmez? Savan hangi iklimin bitki örtüsüdür? Yağmur ormanları neden yapraklarını dökmezler? Tayga ormanlarının dünyada yayılış alanları nereleridir?

7 ÜNİTE ÖZETİ

8 EKVATORAL YAĞMUR ORMANLARI
Ekvatoral iklim bölgesinin doğal bitki örtüsüdür. Bu ormanların görüldüğü yerler her mevsimi bol yağışlı olup yıllık yağış 2000 mm’ nin üzerindedir. Bitkiler yıl boyunca yeşildir. Ağaçların boyu 60 m ‘yi bulur.

9

10 ORTA KUŞAĞIN KARIŞIK ORMANLARI
Okyanusal iklim bölgelerinde görülen bu ormanlar geniş ve iğne yapraklı ağaçlardan oluşur ve uzun değildirler. Bu ormanların görüldüğü yerler her mevsim yağışlı olup yıllık yağış miktarı 1000 mm’ nin üzerindedir. Bu ormanları oluşturan ağaçlar türce çok zengin değildirler.

11

12 TAYGA ORMANLARI Sert karasal iklimin nemli alanlarında ( 60º Enlemi Çevresi) görülen bu ormanlar, sıcaklığın düşük olmasından dolayı iğne yapraklı ağaçlardan oluşur. Bu ormanların yetiştiği alanlarda yazlar yağışlı, kışlar kurak geçer. Yıllık yağış 500 mm civarındadır.

13

14 MAKİ Bodur ağaçlardan ve çalılardan; (Defne, Zeytin, Mersin, Keçiboynuzu, Zakkum, Erguvan vb.) oluşan makiler, Akdeniz İklim bölgesindeki kızılçam ormanlarının tahribi sonucunda ortaya çıkarlar. Daima yeşil yapraklı olurlar. Yaz kuraklığına dayanıklı olup, soğuğa karşı dayanıklı değillerdir

15

16 SAVAN Tropikal iklim bölgelerinde görülen uzun boylu ot topluluklarıdır. Bu ot topluluğunun içinde kurakçıl nitelikte tek tek ağaçlara da rastlanır. Savanların görüldüğü yerlerde yazlar yağışlı kışlar kurak geçer. Yıllık yağış 1500 mm civarındadır. Savanlar yaz yağışlarıyla yeşerir, kış mevsimi kurak olduğu için sararır.

17

18 ÇAYIR Orta kuşak Karasal İkliminin yarı nemli bölgelerinde veya yüksek dağlarda görülen, yaz boyunca yeşil kalan otlardır.Steplerde daha gürdür. Yazlar serin ve nemli olduğu için otlar yeşil kalır. Orman üst sınırından sonra yetişen çayırlara dağ çayırları ( Alpin Çayır) da denilmektedir.

19

20 BOZKIR ( Step ) Orta kuşağın yarı kurak iklim bölgelerinde görülen seyrek ve cılız ot topluluğudur.Kökleri derinlerdedir. Yıllık yağış miktarı 250 – 400 mm civarındaki yerlerde görülür. İlkbahar yağışlarına bağlı olarak yeşeren bu otlar yaz kuraklığından dolayı sararır. Başlıca türleri; Kekik, Yavşan otu, Geven, Yumak, Çoban Yastığı, Ada çayıdır.

21

22 TUNDRA Tundra ( Kutup altı ) iklim bölgesinde görülen soğuğa dayanıklı otsu bitki topluluğudur. Kısa ve serin yaz döneminde yeşerirler. Tundra alanlarında yıllık yağış miktarı mm civarındadır. Sıcaklık yetersiz olduğundan ağaç görülmez.

23

24 ÇÖL BİTKİLERİ Kum örtüleri ya da kayalıklardan oluşan bu bölgelerde yıllık yağış miktarı 200 mm’nin altındadır. Çok seyrek olarak dağılmış olan kurakçıl otlar, çalılar ve kaktüsler en yaygın bitki türleridir. ( Ayrıca vahalarda, hurma ve palmiye ağaçlarına da rastlanır.)

25

26 KAZANIMLAR Bitki topluluklarını genel özelliklerine göre sınıflandırma. Bitkilerin genel özelliklerini öğrenmek. Elde edilen bilgileri harita üzerinde aktarabilme. Harita ve fotoğraflar kullanarak bitki topluluklarının dağılışı ile iklim ve yer şekillerini ilişkilendirebilme.

27 21. YÜZYIL BECERİLERİ Öğrencilerin ön bilgileri aracılığıyla yeni öğrenecekleri arasında bağlantılar kurmak Dünyanın farklı yer ve bölgelerinde görülen bitkileri tanımak İnternet, gazete, dergi , sınıf panoları , televizyon aracılığı ile bilgi edinme hazırlama ve sunum yapmak

28 DEĞERLENDİRME Öğrencilerin ürün dosyası Derecelendirme ölçeği
Açık uçlu sorular

29 KAYNAKLAR http://www.bilgiustam.com/turkiyenin-bitki-ortusu/

30 MELEK YILDIZ DİLEK ÖZTÜRK
HAZIRLAYANLAR: GRUP DOĞA YAKUP ÇAPAR MELEK YILDIZ DİLEK ÖZTÜRK İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"Bitki Örtüsü." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları