Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

(GERÇEK,YAN VE MECAZ ANLAM)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "(GERÇEK,YAN VE MECAZ ANLAM)"— Sunum transkripti:

1 (GERÇEK,YAN VE MECAZ ANLAM)
SÖZCÜKTE ANLAM (GERÇEK,YAN VE MECAZ ANLAM)

2 GERÇEK (TEMEL) ANLAM Bir sözcüğün herkesçe bilinen, en yaygın kullanılan ve ilk akla gelen anlamına “gerçek anlam” denir. -Ağaçtan düştü, kolu kırıldı. -Odadaki ışık yeterli değildi. -Balkona astığım çamaşırlar kurumamış. -Çocuk kumsalda oynuyor.

3 YAN ANLAM Temel anlamıyla bağlantılı olarak zamanla ortaya çıkan değişik anlamlara yan anlam denir. Sözcüğün gerçek anlamının dışında, ancak gerçek anlamıyla az çok yakınlık taşıyan yeni anlamlar kazanması yan anlamı oluşturur. Bir sözcüğün yan anlam kazanmasında genellikle yakıştırma ve benzerlik ilgisi etkili olmaktadır. -Gülün tomurcukları sabahleyin patlamış. -Uçağın kanadı havada parçalanmış. -Başı kırık bir çiviyi sökmeye uğraşıyor. -Bu dalda başarılı olabileceğimi sanıyorum. -Köprünün ayağına bomba koymuşlar. -Şişeyi boğazına kadar doldurdu.

4 MECAZ ANLAM Bir sözcüğün gerçek anlamının dışında, başka bir an­lamı karşılayacak şekilde, daha çok soyut olarak kul­lanılmasına mecaz anlam denir. -Bu konuyu bir daha açmayacağım. -İşsizlik sorunu hükümeti terletecek. -Derdim çoktur, hangisine yanayım. -Doktora boş gözlerle bakıyordu. -Bu şarkıya bayılıyorum. -Tatlı sözlerle babasının gönlünü aldı

5 HAZIRLAYAN MEHMET USLU /B 138


"(GERÇEK,YAN VE MECAZ ANLAM)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları