Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FİYATLANDIRMA STRATEJİLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FİYATLANDIRMA STRATEJİLERİ"— Sunum transkripti:

1 FİYATLANDIRMA STRATEJİLERİ
BÖLÜM XI FİYATLANDIRMA STRATEJİLERİ

2 Yeni-Ürün Fiyatlandırma Stratejileri
Pazarın kaymağını alma: Yüksek fiyatla pazara girip, pazarın kaymağını alma Az ama daha karlı satış yapabilir Ne zaman kullanılır: Ürün kalitesi ve imajı yüksek fiyatı destekler olmalı Az miktarda üretimden kaynaklanan maliyetler çok yüksek olmamalı Rakipler pazara kolayca girememeli Talep inelastik olmalı, hangi fiyattan olursa olsun satın alacak bir hedef Pazar olmalı. Copyright 2007, Prentice Hall, Inc.

3 Yeni-Ürün Fiyatlandırma Stratejileri
Pazara Nüfuz Etme: Giriş fiyatını düşük tutuma, pazara derinlemesine ve çabuk nüfuz etmek için. Daha fazla sayıda alıcının dikkatini daha kısa sürede çekerek yüksek Pazar payı sağlayabilir. Ne zaman kullanılır : Pazarın yüksek fiyat duyarlılığı olması(talep esnek) gerekir ki düşük fiyat büyümeyi beraberinde getirsin. Satış hacmi arttıkça maliyetler azalmalı Copyright 2007, Prentice Hall, Inc.

4 Ürün Karması Fiyatlandırma Stratejileri
Mal dizisi fiyatlaması Opsiyonlu-ürün fiyatlaması Zorunlu-ürün fiyatlaması Ürün bazında fiyatlaması Ürün paketi fiyatlaması Copyright 2007, Prentice Hall, Inc.

5 ÜRÜN KARMASI FİYATLANDIRMA STRATEJİLERİ
Ürün hattı fiyatlandırması Opsiyonel ürün fiyatlandırması Kritik ürün fiyatlandırması Ürün bazında fiyatlandırma Ürün demeti fiyatlandırması

6 Ürün Hattı Fiyatlaması
Ürün hattında bulunan farklı ürünler için farklı fiyatlandırma Ürünler arasındaki maliyet farklılıklarına Müşterilerin farklı özelliklerle ilgili değerlendirmelerine Rakiplerin fiyatlarına bağlı olarak. Copyright 2007, Prentice Hall, Inc.

7 Opsiyonlu–ürün ve Zorunlu (Kritik)-Ürün Fiyatlaması
Opsiyonlu–ürün Fiyatlaması Ana ürünle beraber satılan, isteğe bağlı olarak alınan ürünlerin ya da aksesuarların fiyatlandırılması (Örn, buzdolabının yanında buz yapıcı; arabanın yanında CD değiştirici gibi). Zorunlu (Kritik)-ürün Fiyatlaması Ana ürünle beraber kullanılması zorunlu ürünlerin fiyatlaması (Örn, ucuz yazıcı, pahalı kartuj; ucuz kamera pahalı film gibi). Copyright 2007, Prentice Hall, Inc.

8 Ürün Bazında ve Ürün Paketi Fiyatlaması
Ürün bazında fiyatlama Kurtulmaya çalışılan ürünleri kabul eden herhangi bir pazar için ucuz fiyatlama Ürün paketi fiyatlaması Ürünleri bir arada satmak için paket fiyatlandırma (PC ve yazıcının bir arada fiyatlanması; fast food menüleri). Copyright 2007, Prentice Hall, Inc.

9 Fiyatlandırma Stratejileri
İndirim Bölümlere göre fiyatlama Psikolojik fiyatlama Tutundurma amaçlı fiyatlama Coğrafi fiyatlama Dinamik fiyatlama Copyright 2007, Prentice Hall, Inc.

10 İndirimler İndirimler Nakit Miktar Sezon
Copyright 2007, Prentice Hall, Inc.

11 Bölümlere Göre Fiyatlama
Aynı ürünü iki ya da daha fazla farklı fiyattan satma; farklılıklar maliyetten kaynaklanmıyor Çeşitleri: müşteriye göre: öğrenci - tam bilet ürüne göre: maliyetleri aynı olsa da farklı versiyon için farklı fiyat konuma göre: tiyatroların farklı illerde farklı fiyat uygulaması zamana göre: sinemalarda halk günü, öğrenci günü Copyright 2007, Prentice Hall, Inc.

12 Psikolojik Fiyatlama Fiyatın yaratacağı psikolojik etki düşünülür.
Yüksek fiyatlı ürünlerin yüksek kaliteli algılanabilir. Belirlenen fiyatın tüketiciyi etkileyecek başka biçimde sunulması. (Örn, 100ytl yerine 99 TL gibi; bir grup ayakkabılar 100 , diğer grup ayakkabılar 160 TL Copyright 2007, Prentice Hall, Inc.

13 Tutundurma Amaçlı Fiyatlama
Ürünün fiyatının geçici olarak liste fiyatının hatta bazen maliyetinin bile altına çekilmesi. Süper marketler bazı ürünlerin fiyatını aşağıya çekerek müşterilerin diğer ihtiyaçlarını da kendilerinden almalarını sağlarlar. Yılbaşı, bayram gibi belli dönemlere özgü fiyatlar/indirim Belli zamanlarda nakit alımlarda yapılan özel indirimler Copyright 2007, Prentice Hall, Inc.

14 Coğrafi Fiyatlama Malın üretildiği yer ile dağıtıldığı başka yerlerde fiyat farklılıkları Üretim yerinde FOB fiyatlandırma Tek düze teslim fiyatlandırma Bölgesel fiyatlandırma Farklı fiyatlandırma Garantili fiyatlandırma Copyright 2007, Prentice Hall, Inc.

15 Dinamik ve Internet Fiyatlama
Bireysel müşterilerin istek ve ihtiyaçlarını karşılama yönünde fiyatların sürekli değiştirilmesi. Uçak bileti fiyatlarının talebe göre günlük hatta saatlik değiştirilmesi, Doğrudan pazarlama (tv ya da internet) ile satılan ürünlerin anlık fiyatının değiştirilmesi gibi Copyright 2007, Prentice Hall, Inc.

16 Uluslar arası Fiyatlama
İşletmeler farklı ülkelerde yerel Pazar koşullarını göz önünde bulundurarak farklı fiyatlar uygulayabildikleri gibi tüm ülkeler için aynı fiyatları da uygulayabilirler. Copyright 2007, Prentice Hall, Inc.

17 FİYAT DEĞİŞİKLİKLERİ Fiyat Azaltma Fiyat Arttırma

18 Tüketicilerin Fiyat Değişikliklerine Tepkileri
Herhangi bir ürünün fiyatında değişiklik olduğunda tüketiciler tepkilerini genellikle net bir şekilde göstermezler. Bir ürünün fiyatı azaltıldığında ise daha fazla tüketicinin ilgisini çekme olasılığı yüksektir.

19 Tüketicilerin Fiyat Değişikliklerine Tepkileri (2)
Ürünün fiyatının azaltılmasını tüketiciler farklı şekillerde algılayabilir. Bu algılar; Ürünün modelinin değişeceği, Ürünün kusurlu olduğu ve iyi satılmadığı, İşletmenin finansal gücünün iyi olmadığı ve pazardan çekileceği, Ürünün fiyatının daha da düşeceğini ve beklemek gerektiğini ya da Ürünün kalitesinin değiştirildiği yönünde olabilir ve sonuç olarak ürünü satın almazlar.

20 Tüketicilerin Fiyat Değişikliklerine Tepkileri (3)
Bir ürünün fiyatı arttırıldığında ise tüketiciler yine bu durumu da farklı algılarlar. Bu algılar: Ürünün daha sonra fiyatının daha da artacağı ve ürünü almak o zaman daha da zorlaşacağı için ürünün hemen alınması gerektiği, Ürünün gerçekten iyi bir ürün olduğu, Üreticinin fiyatı arttırmada haklı olduğu ve fiyatı pazara uygun olarak arttırdığı

21 Rakiplerin Fiyat Değişikliklerine Tepkileri
Fiyat azalımı söz konusu olduğu durumlarda rakipler fiyat azalımı yapan işletmeyi çeşitli şekillerde algılarlar. Bu algılar: İşletmenin pazar payını arttırmak istemesi, İşletmenin durumu çok iyi olmadığından satışlarını arttırmak istemesi, İşletmenin toplam talebin arttırılması için sanayi dalını oluşturan tüm işletmelerin fiyatlarını düşüreceğine inanması yönünde olabilir.

22 İNTERNET FİYATLANDIRMASININ ETKİLERİ
İnternette yapılan interaktif alışverişler tüketicilerin ürünlerin fiyat ve kalitelerine yönelik bilgiye ulaşmalarını kolayca sağlamaktadır. Gerek ürünlerin satıldığı işletmeler arasında karşılaştırma yapılmasında gerekse ürüne ait bilgilerin elde dilebileceği kaynaklar konusunda internet tüketicilere oldukça fazla kolaylık sağlamaktadır.

23 İNTERNET FİYATLANDIRMASININ ETKİLERİ (2)
Satıcılar internetden dolayı aracılara ödedikleri ücretlerden, kiralama ve reklâm, stok ve taşımacılık maliyetlerinden tasarruf ederler. Müşteriler internetteki düşük fiyatların cazibesine kapılmakta, hiçbir araştırma maliyetine maruz kalmamakta ve geleneksel tüketiciler kolayca sipariş verme hizmetlerinden yararlanmaktadır. İşletmeler verilen bu siparişlere ilişkin anında elektronik posta cevap vermektedir.


"FİYATLANDIRMA STRATEJİLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları