Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FRAKTALLAR FRAKTALLAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FRAKTALLAR FRAKTALLAR."— Sunum transkripti:

1 FRAKTALLAR FRAKTALLAR

2 Fraktal Nedir? Bir şeklin orantılı olarak küçültülmüş veya büyütülmüş modelleriyle inşa edilen örüntülere fraktal adı verilir. Bir cismi oluşturan parçalar ya da bileşenlerin cismin tamamına benzemesi matematikte “fraktal” olarak adlandırılır.

3 Düzensiz ayrıntılar ya da desenler giderek küçülen veya büyüyen ölçeklerde tekrarlanır. İlk olarak 1975’te Polonya asıllı bir matematikçi tarafından ortaya atılan fraktal kavramı, yalnızca matematik değil fizikokimya, fizyoloji ve akışkanlar mekaniği gibi değişik alanlar üzerinde önemli etkiler meydana getiren yeni bir geometri sisteminin doğmasına yol açmıştır.

4 Kan damarlarımız da fraktal yapıdadır ve böylece çok az hacim(vücudun %5′i) ile vücudun en ücra köşesine kan taşımaktadırlar.

5 Fraktal Nerelerde Kullanılır ?
Kendine benzerlik ve tamsayı olmayan boyutlu kavramlarıyla birlikte fraktal geometri, istatistiksel mekanikte, özellikle görünürde rastgele özelliklerden oluşan fiziksel sistemlerin incelenmesinde giderek daha yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Örneğin; Gökada kümelerinin evrendeki dağılımının saptanmasında ve akışkan burgaçlanmalarına ilişkin problemlerin çözülmesinde fraktal benzetimlerden (simülasyon) yararlanılmaktadır. Fraktal geometri bilgisayar grafiklerinde de yararlı olmaktadır.

6 Yanda fraktallarla ilgili bir örnek bulunmakta bu örneği çözelim;
Kan damarlarımız da fraktal yapıdadır ve böylece çok az hacim(vücudun %5′i) ile vücudun en ücra köşesine kan taşımaktadırlar. Yanda fraktallarla ilgili bir örnek bulunmakta bu örneği çözelim; Sorunun cevabı B şıkkıdır.Üçgenler belirli bir oranda küçültülmüş ve bir örüntü oluşturulmuştur.

7 1.Adım 2.Adım 3.Adım 4.Adım 5.Adım 6.Adım Altıgenin köşelerine çizdiğimiz çizgileri belirli oranda küçültür veya büyültürsek, örüntünün diğer parçalarını elde edemediğimiz için verilen örüntüyü fraktal olarak adlandıramayız.

8 Yukarıda verilen ‘’Y’’ fraktalın 5. adımında Kaç ‘’Y’’ harfi olur
Yukarıda verilen ‘’Y’’ fraktalın 5.adımında Kaç ‘’Y’’ harfi olur? Hadi çözelim;) 1.Adımda: 1 Y harfi 2.Adımda: 1+2=3 Y harfi 3.Adımda: 1+2+4=7 Y harfi 4.Adımda: =15 Y harfi 5.Adımda: =31 Y harfi

9 Beyza ÇELİK 8/D-514


"FRAKTALLAR FRAKTALLAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları