Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

► 19 Ocak 1809’da Boston’da dünyaya geldi. ► Küçük yaşlarda annesini kaybetmesi üzerine John Allan tarafından evlat edinilen Edgar, 1815 yılında Allan’lar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "► 19 Ocak 1809’da Boston’da dünyaya geldi. ► Küçük yaşlarda annesini kaybetmesi üzerine John Allan tarafından evlat edinilen Edgar, 1815 yılında Allan’lar."— Sunum transkripti:

1

2 ► 19 Ocak 1809’da Boston’da dünyaya geldi. ► Küçük yaşlarda annesini kaybetmesi üzerine John Allan tarafından evlat edinilen Edgar, 1815 yılında Allan’lar ile birlikte İngiltere’ye taşındı. ► 1820 yılında tekrar Amerika’ya taşındı. 1826 yılında Virginia Üniversitesi’ne giren Poe, burada ancak 10 ay okuyabildi. ► 827 yılında da Edgar A Perry adıyla Amerikan ordusuna yazıldı ve öncük birliklere katıldı. Bu sırada “Tamerline ve Öteki Şiirler” i yayınlandı.

3 ► 1829’da ordudan ayrılarak Washington’a taşında ve yine o yıl “Al Araf”ı yayımladı. ► 1833 yılında "The Baltimore Saturday Visitor"ın açmış olduğu yarışmada ilk ödülünü "Şişedeki Mesaj"la kazandı.

4 ► "Southern Literary Massenger"da editör yardımcılığına başlayan Poe, 1836 yılında Bayan Clemm’in 13 yaşındaki kızı Virginia ile evlendi. ► Bu evlilikten bir yıl sonra tekrar yollara düşen Poe Newyork’a taşında ve burada Arthur Gordon Pym’in Öyküsü”nün yayımladı.

5 ► 1840’ta Gülünç ve Arabesk Öyküler’i yayımlayan Poe, 1841 yılında da Graham’s dergisinin editörü oldu. ► 1847’de karısı ölen Poe, özellikle onun hayatında önemli bir yere sahip olacak olan Sarah Helen Whitman ile tanıştı. ► Bayan Withman’ın çok etkisinde kalan Poe, Kasım 1848’de intihara kalkıştı.

6 ► Artık hayatındaki düzen bozulmaya başlamıştı. ► Temmuz 1848’de delilik nöbetleri geçirdi. ► Bu aralar Şiir Sanatı Kuralı yapıtının yayımladı. ► Ve bu kitabın yayımlanmasından iki ay sonra da bilinmeyen nedenlerden kendinden geçmiş bir biçimde bulundu ve Washington Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı.

7 ► Bilincini kazansa da nöbetleri geçmedi ve gitgide daha büyük acılar içinde kaldı. 7 Ekim 1848’de de öldü, Baltimore'de gömüldü.

8

9  İsmi belirsiz bir anlatıcı, bazı gizemli mistik konularda çalışmalar yapan Morella adında bir kadınla evlenir.  Kadının yaptığı çeşitli deneyler sonucunda ruhu ölümsüzlüğe ulaşır ama bedeni günden güne çürümeye başlar.  Kadın artık yatağa düşmüştür ancak bilgilerini eşine öğretmeyi sürdürür.  Anlatıcı, kadının üzerindeki bu laneti fark edince, sonsuza dek huzura ermesi için onun ölmesini dilemeye başlar.

10  Kadın sonunda doğum yaparken ölür ancak ruhu bebeğe geçer.  Çocuk büyüdükçe annesine daha da benzemeye başlar.  Anlatıcı çocuğa isim vermeyi uzun süre reddeder.  On yaşına geldiğinde çocuk artık annesine korkutucu biçimde benzemektedir.  Anlatıcı çocuğun üzerindeki kötücül güçleri kovmak için onu vaftiz ettirir

11  Ancak bu işlem annesinin ruhunun yeniden ortaya çıkmasıyla sonuçlanır.  Tören sırasında çocuğun ismini soran rahibe anlatıcı "Morella" cevabını verir.  Küçük kız ise o anda "Buradayım!" diye haykırır ve ölür.  Anlatıcı çocuğun cesedini annesinin mezarına gömmeye karar verir ancak mezarın boş olduğunu görür.

12


"► 19 Ocak 1809’da Boston’da dünyaya geldi. ► Küçük yaşlarda annesini kaybetmesi üzerine John Allan tarafından evlat edinilen Edgar, 1815 yılında Allan’lar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları