Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TAM SAYILAR Kaan DEMİREL 20120907041.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TAM SAYILAR Kaan DEMİREL 20120907041."— Sunum transkripti:

1 TAM SAYILAR Kaan DEMİREL

2 Tam Sayıları Tanıyalım ve Sıralayalım
Yeryüzündeki derinlikleri ve yükseklikleri belirleyebilmek için deniz seviyesi (”0” metre) tüm dünyada referans olarak kabul edilir.

3 Tam Sayıları Tanıyalım ve Sıralayalım
Deniz seviyesinin üstünde kalan yükseklikler sayının önüne “+” ve deniz seviyesinin altındaki derinlikler ise sayının önüne “-” işareti konularak ifade edilir.

4 Tam Sayıları Tanıyalım ve Sıralayalım
Normal koşullarda saf suyun donma sıcaklığı sıfır derece selsiyus olarak kabul edilir. Bu nedenle sıcaklıklar “sıfırın üstünde” veya “sıfırın altında” şeklinde ifade edilir.

5 Tam Sayıları Tanıyalım ve Sıralayalım
Binalarda zemin kat 0 kabul edilirse zemin katın üstündeki katlar “+”, altındaki katlar ise “-” işareti ile gösterilir.

6 Tam Sayıları Tanıyalım ve Sıralayalım
Sayıların önüne konulan “+” ve “-” işaretleri sayıların yönünü belirten işaretlerdir. Önünde “+” işareti olan sayılar “pozitif sayılar” , “-” işareti olan sayılar ise “negatif sayılar” olarak adlandırılır.

7 Tam Sayıları Tanıyalım ve Sıralayalım
0 (sıfır) sayısı ne negatif ne pozitif sayıdır. Pozitif ve negatif sayılar sayı doğrusu modeli üzerinde aşağıdaki gibi gösterilir.

8 Tam Sayıları Tanıyalım ve Sıralayalım
Pozitif ve negatif tam sayılar kümesinin “0” ile birleşim kümesi tam sayılar kümesi olarak adlandırılır ve bu küme “Z” harfi ile gösterilir. Bu durum Z = Zˉ U {0} U Z+ şeklinde ifade edilir. Bir tam sayının önünde “+” işareti yoksa bu tam sayı pozitif tam sayıdır.

9 Tam Sayıları Tanıyalım ve Sıralayalım
Çözelim-Öğrenelim En küçük negatif tam sayıyı ve en büyük pozitif tam sayıyı bulabilir misiniz? Nedenleriyle açıklayınız. Aşağıda verilen sayıları küçükten büyüğe doğru sıralayınız. a) -33, +33, -7, -100, +10 b) -15, +20, -2012, +2015

10 Tam Sayıları Tanıyalım ve Sıralayalım
Çözelim-Öğrenelim +9 > +6 > +4 > -3 > -2 > 0 şeklinde verilen sıralamadaki hataları bularak doğru sıralamayı yapınız ve sayı doğrusunda gösteriniz.

11 Mutlak Değer İki kurbağa sayı doğrusunda başlangıç noktasından zıt yönde hareket ederek 5’er birim yol aldıktan sonra duruyorlar. Kurbağaların son bulundukları noktalara karşılık gelen tam sayıları verilen sayı doğrusunda gösteriniz. Kurbağaların aldıkları yolları karşılaştırınız.

12 Mutlak Değer

13 Mutlak Değer -3 ve 3 sayılarının “0” noktasına olan uzaklıkları 3 birimdir.

14 Mutlak Değer Bir tam sayının sayı doğrusunda 0’a (başlangıç noktasına) olan uzaklığına bu tam sayının mutlak değeri denir. Bir a tam sayısının mutlak değeri “|a|” şeklinde gösterilir. Örneğin -4 ve +4 tam sayılarının mutlak değeri; |-4| = 4 , |4| = 4’tur.

15 Mutlak Değer 0’dan farklı bütün tam sayıların mutlak değerleri her zaman pozitiftir.

16 Mutlak Değer Çözelim-Öğrenelim
Aşağıdaki sayıların mutlak değerlerini hesaplayınız. -19, 19, -2121, 3, -27, 0 Aşağıdaki ifadelerin doğru veya yanlış olduğunu yanlarını “D” veya “Y” yazarak belirtiniz. (…)Negatif tam sayıların mutlak değerleri pozitiftir. (…)Mutlak değeri pozitif olan sayılar pozitiftir. (…)0’ın mutlak değeri pozitiftir. (…)Pozitif tam sayıların mutlak değerleri pozitiftir.

17 Mutlak Değer Çözelim-Öğrenelim
Aşağıda verilen sayıların mutlak değerlerini bulunuz. Bu sayıları ve mutlak değerlerini bir sayı doğrusu çizerek gösteriniz. a) b) c) d) +1 Aşağıda verilen tam sayıları büyükten küçüğe doğru sıralayınız. |-7|, -2, |+9|, -5, 0, |-4|, |189|


"TAM SAYILAR Kaan DEMİREL 20120907041." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları