Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EĞİM EĞİM-1 :Bir dik üçgende dikey (dik) uzunluğun yatay uzunluğa oranına (bölümüne) eğim denir. Eğim “m” harfi ile gösterilir. [AB] doğrusu X ekseninin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EĞİM EĞİM-1 :Bir dik üçgende dikey (dik) uzunluğun yatay uzunluğa oranına (bölümüne) eğim denir. Eğim “m” harfi ile gösterilir. [AB] doğrusu X ekseninin."— Sunum transkripti:

1 EĞİM EĞİM-1 :Bir dik üçgende dikey (dik) uzunluğun yatay uzunluğa oranına (bölümüne) eğim denir. Eğim “m” harfi ile gösterilir. [AB] doğrusu X ekseninin pozitif yönü ile DAR açı yapmaktadır. Sağa bakan açılardan DAR açı olanların eğimleri pozitiftir.

2

3 [AB] doğrusu X ekseninin pozitif yönü ile Geniş açı yapmaktadır
[AB] doğrusu X ekseninin pozitif yönü ile Geniş açı yapmaktadır. Sağa bakan açılardan geniş açı olanların eğimleri negatiftir.

4

5 EĞİM-2 :Herhangi bir doğrunun X ekseninin pozitif yönü ile yaptığı açının tanjantına eğim denir. Eğim “m” harfi ile gösterilir. 1) Eğimin değerinin negatif veya pozitif olması eğimin yönü ile ilgilidir. a)Eğimin yönü pozitif ise, eğim yönü sağa bakmaktadır. Oluşturduğu açı dar açıdır. b) Eğimin yönü negatif ise, eğim yönü sağa bakmaktadır. Oluşturduğu açı geniş açıdır.

6

7 AÇIKLAMA-1:Koordinat düzleminde İki noktası A(X1;Y1) ve B(X2;Y2) olan doğrunun denklemini bulmak için aşağıdaki formül kullanılır.

8

9

10

11

12

13 AÇIKLAMA-2: Koordinat düzleminde y=m
AÇIKLAMA-2: Koordinat düzleminde y=m.x şeklindeki bir doğrunun eğimi x’in katsayısı olan sayıdır.(Orijinden geçen bir doğrudur.) AÇIKLAMA-3: Koordinat düzleminde y=m.x+n şeklindeki bir doğrunun eğimi x’in katsayısı olan sayıdır.(Orijin dışından geçen bir doğrudur.)

14 AÇIKLAMA-3: Koordinat düzleminde a. x+b
AÇIKLAMA-3: Koordinat düzleminde a.x+b.y+c=0 (c eşit değil sıfır olmalıdır) şeklindeki bir doğrunun eğimi aşağıdaki gibi bulunur. X’in katsayısı “a”,Y’nin katsayısı “b” dir.(Orijin dışından geçen bir doğrudur.)

15

16 AÇIKLAMA-4: Koordinat düzleminde y=a denkleminin doğru grafiğinin eğimi x’in katsayısı olan sıfır (0) sayıdır. m=0 olur.X eksenine paralel olan denklemlerin doğru grafiklerinin eğimi sıfırdır. (0)

17 AÇIKLAMA-5: Koordinat düzleminde X=a denkleminin doğru grafiğinin eğimi tanımsızdır. m=Tanımsız olur. Y eksenine paralel olan doğruların eğimleri tanımsızdır.

18 TEST ÇÖZME

19


"EĞİM EĞİM-1 :Bir dik üçgende dikey (dik) uzunluğun yatay uzunluğa oranına (bölümüne) eğim denir. Eğim “m” harfi ile gösterilir. [AB] doğrusu X ekseninin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları