Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NETWORK TOPOLOJİLERİ 1) Fiziksel Topolojiler 2) Mantıksal Topolojiler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NETWORK TOPOLOJİLERİ 1) Fiziksel Topolojiler 2) Mantıksal Topolojiler"— Sunum transkripti:

1 NETWORK TOPOLOJİLERİ 1) Fiziksel Topolojiler 2) Mantıksal Topolojiler
Topoloji ağ üzerindeki nesnelerin yerleşim şeklidir. Ağa dahil olan aygıtların yerleşim düzenine “fiziksel topoloji” adı verilmektedir. Fiziksel topoloji ağ üzerindeki bilgisayarların, bağlantı aygıtları ve kablo bağlantılarının şeklini belirler. Fiziksel topoloji kararını verirken maliyet, kullanılacak kablo metrajı, ağın büyümesi ve kablo tipi gibi parametreler incelenmelidir. 2) Mantıksal Topolojiler Ağ üzerindeki verilerin bilgisayarlar arasındaki iletişim düzenine ise “mantıksal topoloji” adı verilmektedir. Mantıksal topoloji bilgisayar ağları içinde bilginin ve iletişimin akışını belirler.

2 1) Fiziksel Topolojiler
Bus (Doğrusal, Backbone) Star (Yıldız) Distributed Star (Dağıtılmış ağaç) Ring (Halka) Wireless (Kablosus iletisim) (Bölüm 5.2)

3 Bus (hat) topology

4 Bus(hat) topology Uzun bir kabloya oluşturulmak istenen ağa dahil olacak terminalleri bağlayarak kolayca sistem oluşturulabilir.Hat topology de düz bir kablo üzerinden alınan eklerle (T.bağlantı)terminal bağlantısı gerçekleştirir.Küçük ağ sistemleri için ideal bir seçim olabilir.Ülkemizd de oldukça rağbet edilmektedir.

5 Star (yıldız) topology

6 Star(yıldız) topology
Ağ sisteminin merkezindeki bir anahtarlama cihazı ile bağlantı sağlanır. Anahtarlama cihazı bağlantı kurmak isteyen iki terminali elektronik devre anahtarlaması ile birbirine bağlar. Yıldız topology de esas olan sistemin merkezindeki hub adı verilen cihazdır. Hub’lar gerek bilgisayar ağını oluşturan yazılım ile gerekse elektroniksel olarak anahtarlama yapma özelliğine sahiptirler

7

8 Ring (yüzük-dairesel) topology

9 Ring(yüzük-dairsel) topology
Kapalı bir döngü şeklinde kurulan bir topology yöntemidir. Bilgiler hakla üzerindeki aktif istasyonlardan sırasıyla geçerek yerine varır. Token ring, FDDI ve CDDI bu mimariyi kullanan ağlara örnek verilebilir. Bu ağlarda iletişim token yardımı ile gerçekleştirilir. Her hangi bir bilgisayar bir bilgi göndermek istiyorsa bu tokeni bekler ve geldiğinde bilgiyi gönderir.

10

11 2) Mantıksal Topolojiler
Veri Yolu (Bus) Mantıksal Topolojisi Halka (Token Ring) Mantıksal Topolojisi (Wireless Topoloji)


"NETWORK TOPOLOJİLERİ 1) Fiziksel Topolojiler 2) Mantıksal Topolojiler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları