Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EMİNE ŞENOL PAMUKOVA ELPEREK KURAN KURSU ÖĞRETİCİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EMİNE ŞENOL PAMUKOVA ELPEREK KURAN KURSU ÖĞRETİCİSİ"— Sunum transkripti:

1 EMİNE ŞENOL PAMUKOVA ELPEREK KURAN KURSU ÖĞRETİCİSİ
İFFET VE HAYÂ BİLİNCİ SAKARYA İL MÜFTÜLÜĞÜ VAAZ VE SUNUM EMİNE ŞENOL PAMUKOVA ELPEREK KURAN KURSU ÖĞRETİCİSİ

2

3 İffet ve haya kavramları
Haramdan uzak durmak, helal ve güzel olmayan söz ve davranışlardan sakınmak anlamına gelen iffet, bizleri bedeni ve manevi hazlara aşırı düşkün olmaktan koruyacak olan erdemdir. Haya ise; kınanma endişesiyle kurallara aykırı davranmaktan kaçınmaktır.

4 حياء HAYA

5 Kur’an-ı Kerim’den bir ayeti hem dinleyelim, hem öğrenelim hem de hayat tarzı haline getirelim. 
قُل لِّلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَيَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْذَلِكَ أَزْكَى لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا يَصْنَعُونَ {} وَقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِيَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبْدِينَزِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ…

6 (Nur, 24/30-31) “Mümin erkeklere söyle: Gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, mahrem yerlerini, korusunlar. Bu, onların arınmasını daha iyi sağlar. Allah yaptıklarından şüphesiz haberdardır. Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, iffetlerini korusunlar. Süslerini, kendiliğinden görünen kısmı müstesna, açmasınlar. Başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar…”

7 Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)
اضْمَنُوا لِي سِتًّا مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَضْمَنْ لَكُمْ الْجَنَّةَ اصْدُقُوا إِذَا حَدَّثْتُمْ وَأَوْفُوا إِذَا وَعَدْتُمْ وَأَدُّوا إِذَا اؤْتُمِنْتُمْ وَاحْفَظُوا فُرُوجَكُمْ وَغُضُّوا أَبْصَارَكُمْ وَكُفُّوا أَيْدِيَكُمْ

8 Konuştuğunuzda doğru söyleyin.
Siz bana altı şeyi garanti edin, ben de size cennete girmeyi garanti edeyim: Konuştuğunuzda doğru söyleyin. Va'dettiğiniz zaman va'dinizi yerine getirin. Size bir şey emanet edildiğinde emanete riâyet edin. Allah'ın yasakladığı günahlardan uzak durmak suretiyle iffetinizi koruyun. Harama bakmaktan sakının. Ve elinizi haramlara dokunmaktan koruyun. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, V, 323/21695)

9 اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْهُدَى وَالتُّقَى وَالْعفافَ والْغِنَى
İffet o kadar değerlidir ki, Hz. Peygamber (s.a.s) duasında bu erdemli davranışı Rabbimizden istemiştir. Efendimiz (s.a.s.) şöyle dua etmiştir. اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْهُدَى وَالتُّقَى وَالْعفافَ والْغِنَى “Allahım! Senden hidâyet, takvâ, iffet ve gönül zenginliği isterim.” (Müslim, Zikir 72)

10

11 Kur’an-ı Kerim’de bazı Müslümanların Peygamberimizi uygunsuz zamanlarda rahatsız ettikleri, fakat onun hayasından dolayı bu rahatsızlığını ifade edemediği, ancak Allah’ın gerçeği bildirmekten hayâ etmeyeceği belirtilmekte ve insanlara karşı davranışlarımızda dikkatli olmamız gerektiğine işaret edilmektedir.

12 Risalet vazifelerinden biride iffettir.
Peygamberler sadece ahiret mutluluğu için ilkeler getirmezler. Peygamberlerin Allah (c.c.)’dan getirmiş olduğu tüm ilkeler ahiret hayatını cennet yaptığı gibi dünya hayatını da cennete çevirir. Bu ilkelerin en önemlileri arasında iffet vardır.

13 İffet kadınlar ve erkekler arasındaki ilişkilerde bulunması gereken bir erdemdir.
Her devirde olduğu gibi günümüzde de kadınlar ve erkeklerin bir arada bulunması gereken zaman dilimleri vardır. İster iş hayatımızda , ister akraba, komşu ilişkilerimizde ezcümle sosyal hayatın her alanında kadınlarla erkekler aynı ortamı paylaşma mecburiyetinde kalabiliyorlar. İşte bu söz ve eylemlerde hâkim olan söylemimiz ve davranışımız iffet olmalıdır.

14

15 İffetli yaşayanları Allah (c.c.) asla yalnız ve yardımsız bırakmaz.
Hz. Aişe (r.a.)’ın hayatında gerçekleşen bizlere çok önemli ibretler ve hikmetler sunan İfk Hadisesi bu hususu bizlere sunmaktadır. İfk hadisesinin iki önemli yönü vardır: 1.Allah iffetli yaşayanları yardımsız asla bırakmaz. 2.İffeti hiçe sayıp insanlara iftirada bulunanlar Allah (c.c.) tarafından azapla cezalandırılırlar.

16 Günah bir fiili işlemek ile günahı anlatmayı birbirinden ayırmalıyız.
Günah bir fiili işlemek veya günah olan bir söylemi söylemek ne kadar iffetsizce bir durum ise günah olan eylemleri ve söylemleri anlatmak bu halden daha iffetsiz bir durumdur.

17

18 Ayrıca biz müminler şu hadisi iyice bilmeliyiz.
“İşlediği günahları açığa vuranlar dışında, ümmetimin tamamı affedilmiştir. Bir adamın, gece kötü bir iş yapıp, Allah onu örttüğü halde, sabahleyin kalkıp: Ey falan! Ben dün gece şöyle şöyle yaptım”, demesi, açık günahlardandır. Oysa o kişi, Rabbi kendisinin kötülüğünü örttüğü halde geceyi geçirmişti. Fakat o, Allah’ın örttüğünü açarak sabahlıyor.” (Buhari, Edep 60)

19 İhtiyacı olmadığı halde başkalarından isteyip dilencilik yapanlar iffetlerini kaybederler.

20 Peygamber Efendimiz dilenmemeyi iffetli olmak olarak değerlendirmiştir.
Ebû Saîd Sa’d İbni Mâlik İbni Sinân el-Hudrî (r.a)’dan nakledildiğine göre, Medineli müslümanlardan bir kısmı Resûlullah (s.a.s)’den bir şeyler istediler. O da verdi. Sonra yine istediler. Resûlullah (s.a.s), elindekiler bitinceye kadar verdi. Verebileceği şeyler tükenince onlara şöyle hitab etti:

21 “Yanımda bir şeyler olsaydı, onları sizden esirgemez, verirdim
“Yanımda bir şeyler olsaydı, onları sizden esirgemez, verirdim. Kim dilenmekten çekinir, iffetli davranırsa, Allah onun iffetini arttırır. Kim tok gözlü olmak isterse, Allah onu başkalarına muhtaç olmaktan kurtarır.  Kim de sabretmeye gayret ederse, Allah ona sabır verir. Hiç bir kimseye, sabırdan daha hayırlı ve büyük bir lutufta bulunulmamıştır.” (Buhari, Zekat 50)

22 İffet kavramını sadece kadınlara yüklemeyelim.

23 Kadın iffetsiz davranıp zina yaptığında nasıl namusunu kirletmiş ise erkek yaptığında da namusunu kirletmiş olur. Oysaki günümüzde “Namus Cinayetleri” kavramı hep kadınlara yüklenmektedir. Erkek yaptığında “erkek kısmı biraz çapkın olur, elinin kiri, aslan evladım, vb.” gibi çirkin sözler ifade ediliyor ve sanki erkek zina yapabilir, yapınca önemli değilmiş gibi bir anlayış toplumda gelişiyor. Kız yapınca namussuz oluyor, hatta örf bahane edilerek aile meclisleri kuruluyor, kız çocukları öldürülüyor ve bu şeref sayılıyor. Toplum bu boyuttan mutlaka kurtarılmalıdır.

24 Kur’an-ı Kerim zinayı herkese yasaklamış ve bu davranışı çirkin bir eylem görmüş tüm kesimlerin bundan uzak kalmasını istemiştir. Ayeti bu vaazımızda yeniden hatırlayalım. وَلاَ تَقْرَبُواْ الزِّنَى إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاءسَبِيلاً “Zinaya yaklaşmayın, çünkü o çok kötü (çirkin) bir iştir ve çok kötü bir yoldur.” (İsra, 17/32)

25 Kişi eğer iffet duygusunu kaybetmiş ise o zaman her türlü kötülüğü hayatına aktarabilir. Tüm Peygamberler insanların iffetlerini kaybetmemelerini öğütlemiştir. Ebû Mes’ûd el-Ensârî (r.a.)’dan aktarılan bir hadiste Resul-i Ekrem (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır.

26 Utanmadıktan sonra dilediğini yap!”
إنَّ مِمَّا أدْرَكَ النَّاسُ مِنْ كَلامِ النُّبُوَّةِ الأولَى : إذَا لَمْ تَسْتَحِ فَاصْنعْ مَا شِئْتَ “İlk peygamberlerden itibaren halkın hatırında kalan bir söz vardır: Utanmadıktan sonra dilediğini yap!” (Buhârî, Enbiyâ 54)

27 Sunumumuzu çok güzel bir beyitle sonlandıralım.
Edep bir taç imiş Nur-i Hüdadan Giy ol tacı emin ol her beladan

28 Yüce Rabbimiz iffet duygumuzu en ulvi seviyeye çıkarsın
Yüce Rabbimiz iffet duygumuzu en ulvi seviyeye çıkarsın. İffetimizi yıkacak her türlü kötü davranıştan bizleri korusun. Günümüz mübarek olsun. Allah (c.c.) sizlerin ve tüm Müslüman kardeşlerimizin yar ve yardımcısı olsun.


"EMİNE ŞENOL PAMUKOVA ELPEREK KURAN KURSU ÖĞRETİCİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları