Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOLUNUM SİSTEMİ 1.Solunum Nedir? 2.Solunum Organlarımız

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOLUNUM SİSTEMİ 1.Solunum Nedir? 2.Solunum Organlarımız"— Sunum transkripti:

1 SOLUNUM SİSTEMİ 1.Solunum Nedir? 2.Solunum Organlarımız
3.Nasıl Solunum Yaparız? 4.Neden Solunum Yapıyoruz? 5.Solunum Sistemimizin Sağlığı

2 Solunum nedir?? Solunum sistemi yoluyla alınan oksijenle hücrelerdeki şekerin yakılıp enerji üretilmesine solunum denir.

3 Solunum Organlarımız Gırtlak:Soluk borusunun başlangıcıdır.Gırtlakta ses telleri bulunur.Bu teller akciğerlerden gelen hava ile titreşir ve sesin gelmesini sağlar. Burun:Solunum organlarının ilkidir.Hava ilk olarak vücudumuza burun yoluyla girer.Burun içindeki kıllar ve sümüksü madde hava içindeki tozları süzerek mikropların girmesini önler.

4 Soluk borusu: Kıkırdak bir yapıya sahiptir
Soluk borusu: Kıkırdak bir yapıya sahiptir. Gırtlaktan akciğerlere kadar iner.Akciğerlere girmeden bronş denilen iki kola ayrılır.Soluk borusunun içi kaygan ve ıslaktır.Ayrıca tozları ve balgamı dışarıya atmaya yarayan titrek tüyler vardır. Yutak:Burundan alınan hava soluk borusuna ve akciğerlere yutak aracılığı ile iletir.Yutakta bulunan bademcikler havanın içinde bulunan mikropların bir kısmını tutarak akciğerlere gitmesini önler.

5 Akciğerler:Göğüs kafesi içinde bulunurlar ve iki parçadan oluşurlar
Akciğerler:Göğüs kafesi içinde bulunurlar ve iki parçadan oluşurlar.Yapısı süngere benzer akciğer- lerde çok sayıda bronşcuk ve milyonlarca hava kesesi (alveol) bulunur.Bu nedenle akciğerlerin hacmi büyüyüp küçülebilir . Kalbimiz iki akciğer arasındadır.Oksijen ve karbon dioksit değişimi burada gerçekleşir.

6

7 Nasıl Solunum Yaparız? Göğüs boşluğunda bulunan akciğerlerin daralıp genişlemesini diyafram sağlar.Diyafram kasılıp aşağıya doğru inince , akciğerlerin hacmi genişler.Burnumuzdan aldığımız temiz hava da ciğerlerin içine dolar.Buna soluk alma denir. Diyafram gevşediği zaman yukarı doğru hareket eder.Böylece akciğerlerin de hacmini küçültür ve hava akciğerlerden dışarı çıkar.Buna soluk verme denir.

8 Alveol:Kılcal damarlar ile çevrili hava keseciklerine alveol denir.
Diyafram:Göğüs boşluğunun alt kısmını kaplatan yassı bir kastan oluşur.Diyafram kasılıp gevşeyerek akciğerlerimize havanın girip çıkmasına yardımcı olur.

9 Neden Solunum Yapıyoruz?
Canlıların ortak özelliklerinden biri de solunum yapmaktır. Solunum yapmanın vücudumuza aldığımız besinlerle ilişkisi olduğunu biliyor muydunuz?Tüm canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır.Aldığımız besinler vücudumuz için gerekli olan enerjiyi sağlar.Bu enerjiyle de hareket ederiz. Besinlerdeki enerjinin açığa çıkması için havadaki oksijene gereksinim duyulur.Kan tarafından bütün vücuda dağıtılan oksijen enerjiyi açığa çıkarma görevini üstlenir. Bu süreçte oluşan karbondioksit yine kan aracılığıyla akciğerlere gelir.

10 Solunum Organlarının Sağlığı
Yaşadığımız çevrenin havasının temiz olması sağlanmalı,sigara içilmemelidir.Sigara solunun güçlüğü, kalp krizi, damar tıkanıklığı, akciğer kanseri gibi hastalıklara neden olur. Soğuk havalarda burnumuzla nefes almalı, ağzımızı kapatmalıyız.Aksırırken ve öksürürken çevreye mikrop saçmamak için ağzımızı mendille kapatmalı ve yerlere tükürmemeliyiz. Sigara dumanı, egzoz gazı ve diğer zehirleyici gazlardan korunmalıyız. Başlıca solunum yolu hastalıkları, menenjit, çiçek, bronşit,kızıl,kızamık,nezle, grip ve su çiçeğidir.Bu hastalılar karşısında hemen doktora başvurulmalıdır.

11 SORULAR 1.Göğüs boşluğunu alttan kaplayan kasa ne ad verilir?
2.İçerisinde çok sayıda bronş ve alveol bulunan organa ne ad verilir? 3.Solunum organlarımızın sağlığını nasıl koruruz? 4.Solunum organlarımız nelerdir? 5.Soluk alıp verme nasıl gerçekleşir?


"SOLUNUM SİSTEMİ 1.Solunum Nedir? 2.Solunum Organlarımız" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları