Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NASIL SOLUK ALIP VERİRİZ?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NASIL SOLUK ALIP VERİRİZ?"— Sunum transkripti:

1 NASIL SOLUK ALIP VERİRİZ?
SOLUNUM Hazırlayan Fethi BİLİR Doğan Demircioğlu Emsan İlkokulu 4 – C Sınıf Öğretmeni

2 Soluk alıp vermede görevli yapı ve organlar:
SOLUNUM Soluduğumuz havanın içinde oksijen bulunmaktadır. Oksijen, kana geçen besinlerimizi yakarak besinin içindeki enerjiyi açığa çıkarır. Bu olaya diyoruz. solunum Soluk alıp vermede görevli yapı ve organlar: burun yutak Nefes alırken gırtlak Soluk borusu Nefes verirken akciğer

3 A. Burun-yutak-gırtlak-soluk borusu-akciğer
SORU : Soluğumuzu dışarı verirken nefesimizin izlediği yol aşağıdaki hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir. A. Burun-yutak-gırtlak-soluk borusu-akciğer B. Yutak-akciğer-soluk borusu-gırtlak-burun C. Akciğer-soluk borusu-gırtlak-yutak-burun D. Akciğer-yutak-soluk borusu-gırtlak-burun C Cevap:

4 Soluk alıp vermede gerekli yapı ve organları teker teker inceleyelim:
BURUN: Soluk alıp vermemizde görev alan burun aynı zamanda koku almamızı da sağlar. Burnumuzun içinde kıl,mukus ve kılcal damarlar bulunur. Kıllar; soluduğumuz havadaki küçük toz ve kirleri tutar. Mukus; mikropların,tozların burun yüzeyine yapışmasını sağlayarak vücudumuza girmesini engeller.Ayrıca içeri giren havayı nemlendirir. Kılcal Damarlar; Burnumuzun içini ve içeri giren havayı ısıtır.

5 YUTAK: Soluduğumuz hava yutaktan soluk borumuza,yediğimiz yemek ise yemek borumuza gider. Ağzımız ve burnumuz arka tarafta yutağa açılır. GIRTLAK: Ses tellerimiz burada yer alır.Gırtlağın üzerinde bulunana kapak yemek yerken soluk borumuzu kapatarak soluk borumuzu korur. Konuşurken ve yemek yerken soluk alıp verdimiz için kapak açılmak zorunda kalır. Bu durumda nefes borumuza yemek kaçabilir.

6 Soluk borusu SOLUK BORUSU: Burnumuzdan aldığımız havayı akciğerlerimize taşıyan borudur. Havanın iki akciğerimize de ulaşması için ikiye ayrılır. Bu dalların her birine bronş denir. bronş bronş Sağ akciğer Sol akciğer AKCİĞER: Sağ ve solda olmak üzere iki tanedir.Akciğerler kanın oksijen karbondioksit alışverişini gerçekleştirir.Sağ akciğer üç loptan,sol akciğer iki loptan oluşur.Sol lop yanında bulunan kalbi sıkıştırmamak için sağdakine göre daha küçük kalmıştır.

7 Akciğerlere ulaşan havanın içindeki oksijen,akciğerleri oluşturan hava keseciklerinden (alveol) kılcal damarlara aktarılır.Kılcal damarlardaki karbondioksit ise alveollere iletilir.Buradan oksijenin geldiği yoldan ters yönden taşınarak soluk verme ile dışarı atılır.

8 ŞİMDİ ÖĞRENDİKLERİMİZE AİT ŞEKLİ İNCELEYELİM

9 Şimdi de ne kadar öğrendiğimizi ölçelim
Aşağıda belirtilen görevleri ilgili organlarla eşleştirelim 1.Gaz (hava) alıp vermenin gerçekleştiği yerdir. Burun Gırtlak Soluğun akciğere ulaşmasını sağlayan yerdir. 2.Soluğun akciğere ulaşmasını sağlayan yerdir. 3.Soluğu soluk borusuna, yemeği yemek borusuna ileten yerdir. akciğer 4.Havayı ısıtan nemlendiren ve tozlardan Temizleyen yerdir. Havayı ısıtan nemlendiren ve tozlardan Temizleyen yerdir. Soluk borusu Yutak 5.Ses tellerinin bulunduğu yerdir.

10 ŞİMDİ DE ÖĞRENDİKLERİMİZİ TEST EDELİM.
SORU: Aşağıdakilerden hangisi soluk alıp vermede görevli yapılardan biri değildir ? A. Yutak B. Akciğer C. Damar D. Burun Aşağıdakilerden hangisi solunum organı olan burnun görevlerinden değildir? A. Havayı ısıtmak B. Havadaki mikropları öldürmek C. Havayı nemlendirmek C. Havadaki tozları tutmak

11 SORU: Aşağıdakilerden hangisi solunum yolu hastalıklarından biri değildir? A. Tansiyon B. Nezle C. Grip D. Verem Şimdi cevaplarımızı kontrol edelim. 1. 2. 3. C B A

12 KONUMUZ BİTTİ ÇOCUKLAR


"NASIL SOLUK ALIP VERİRİZ?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları