Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Solunum Sistemi www.egitimhane.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Solunum Sistemi www.egitimhane.com."— Sunum transkripti:

1 Solunum Sistemi

2

3 Solunum Sistemi Solunum sistemi, kandaki karbondioksit (CO2) gazının oksijen gazı (O2) ile yer değiştirmesini sağlayan sistem. Solunum sisteminde burun ve ağız yardımıyla dışarıdan alınan havanın içindeki oksijen sırayla yutak, gırtlak ve soluk borusundan geçtikten sonra akciğerlere gelir.Akciğerlerde bronş ve bronşçuklardan geçerek alveollere gelir. Alveollerden kana geçer. Kan, hücrelere oksijeni taşır. Hücreler bu oksijeni kullanarak enerji elde ederler. Kan yardımıyla karbondioksit, tekrar alveollere gelir. Alveollerin içindeki kılcal damarlarda bulunan karbondioksit bronşçuk, bronş, soluk borusu, gırtlak ve yutaktan geçtikten sonra bu sefer ağız ve burundan çıkar.

4 Solunum Sistemi Organlarını Tanıyalım
Burun: Hava,solunum sistemine buradan girer,ısınır ve nemlenir. Yutak:Ağız ve burun boşluğu ile yemek ve soluk borusunun birleştiği yerdir. Gırtlak:Soluk borusunun başlangıcındaki kısımdır.Yutaktan gelen havayı soluk borusuna ileten organdır.

5 Solunum Sistemi Organlarını Tanıyalım
Soluk Borusu:Yutak ile akciğer arasında kalan 10-12cm uzunluğundaki borudur. Soluk borusunun başlangıç bölümü gırtlaktır. Gırtlakta ses telleri vardır. Ayrıca küçük dil yutkunurken soluk borusunu kapatır. Soluk borusunun iç yüzeyi nemli ve tüylerle kaplıdır

6 Solunum Sistemi Organlarını Tanıyalım
Akciğer:göğüs kafesi içinde yer alır ve akciğerler solunumun en önemli organlarından biridir. Akciğerler Plevra adı verilen sağlam bir zarla çevrilir. Akciğerleri darbe, basınç gibi dış etkenlerden korur. Akciğerler sağ ve sol olmak üzere iki parçadır. Ayrıca her bir parça lob denilen bölümlere ayrılmıştır. Sağ akciğer üç, sol akciğer ise iki lobdan oluşur. Bronşlar akciğerlere girdikten sonra daha ince dallara ayrılır. Bu ince dallara bronşçuk denir. 

7 Solunum Sistemi


"Solunum Sistemi www.egitimhane.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları