Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TRİYAK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TRİYAK."— Sunum transkripti:

1 TRİYAK

2 TRİYAK Bu öğrenme etkinliğini tamamladığınızda;
Triyak’ın sağlamlığını kontrol edebileceksiniz. Triyak ile güç kontrolü yapabileceksiniz.

3 TRİYAK İç yapısı 2 adet tristörden oluşan anahtarlama elemanıdır.
Tristörler tek yönlü akım geçirirler. Ancak triyaklar çift yönlü akım geçirirler.

4 TRİYAK Triyaklar genellikle Alternatif Akım devrelerinde kullanılır. Yüksek güçleri anahtarlayabilir. Triyak ile Watt gibi yüksek güçlerdeki alıcıları çalıştırabiliriz. Yüksek güçleri iletebilmesi sebebiyle avantajlıdır. Anahtarlama hızının yüksekliği ve ark oluşmaması sebebiyle tercih edilirler.

5 TRİYAK Bir röle veya kontaktörün metal kontakları birbirine temas ettiğinde anlık ark oluşturabilir. Örneğin patlayıcı gaz bulunan bir ortamda ark oluşması tehlikeli olabilir. Ancak anahtarlama elemanları iletim durumuna geçtiğinde ark oluşturmazlar. Ayrıca röle ve kontaktörlere göre çok çok daha fazla hızlı anahtarlama yaparlar.

6 TRİYAKIN İÇ YAPISI (SEMBOLÜ)

7 TRİYAK’IN ÇALIŞMASI Triyaklar alternatif akımda anahtarlama yapmak üzere üretilmişlerdir. A1 , A2 , Gate uçları vardır.

8 TRİYAK’IN SAĞLAMLIK KONTROLÜ
Direnç kademesinde yapılır. Sağlam bir triyakta; A2- A1 uçları arası her iki yönde SONSUZ DİRENÇ Gate-A2 arası her iki yönde SONSUZ DİRENÇ Gate-A1 arası her iki yönde KÜÇÜK DİRENÇ değeri görülmelidir...

9 TRİYAK’IN ALTERNATİF AKIMDA ÇALIŞMASI
Triyak’ın iç yapısında birbirine ters 2 tristör vardır. Gate ucuna Alternatif akım uygulandığında, Sinyal + bölgedeyken bir tristör , - bölgedeyken diğer tristör iletime geçer.

10 TRİYAK’IN ALTERNATİF AKIMDA ÇALIŞMASI
Kırmızı ile yuvarlak içine alınan bölgelerde, anlık gerilim değeri 0(sıfır)dır. Bu bölgelerde tristör kesimdedir.

11 TRİYAK’IN ALTERNATİF AKIMDA ÇALIŞMASI
İlgili SWF flash animasyonunu açınız.

12 TRİYAK’IN ALTERNATİF AKIMDA ÇALIŞMASI
Triyak’ın Gate ucuna alternatif akım uygulandığında, A1 ve A2 uçları arası iletime geçer. Triyak’ın gate ucuna uygulanan alternatif akım kesildiği zaman A1, A2 uçları arası kesime geçer.

13 Temrin Adı : Triyak ile Alternatif akımda anahtarlama yapmak Temrin amacı : Triyak’ın alternatif akımda çalışmasının kavranması DEVRE ŞEMASI

14 Temrin Adı : Triyak ile Alternatif akımda anahtarlama yapmak Temrin amacı : Triyak’ın alternatif akımda çalışmasının kavranması KULLANILAN MALZEMELER

15 Temrin Adı : Triyak ile Alternatif akımda anahtarlama yapmak Temrin amacı : Triyak’ın alternatif akımda çalışmasının kavranması İŞLEM BASAMAKLARI 1) Devre şemasını çiziniz. 2) Malzemelerinizi temin ediniz. 3) Devrenizi kurunuz. Kontrol işlemi için sıra alınız. 4) Sıranız gelince kontrole geliniz. 5) S1 anahtarını kapatarak, lambayı gözmeleyiniz. 6) S1 anahtarını açık konuma getirerek LED’i gözlemleyiniz.

16 Temrin Adı : Triyak ile Alternatif akımda anahtarlama yapmak Temrin amacı : Triyak’ın alternatif akımda çalışmasının kavranması DEVRENİN ÇALIŞMASI Kendi cümlelerinizle, uygulamadan çıkardığınız sonuca göre açıklayınız.

17 Temrin Adı : Triyak ile Alternatif akımda anahtarlama yapmak Temrin amacı : Triyak’ın alternatif akımda çalışmasının kavranması SORULAR Triyak ile tristör arasındaki farkı açıklayınız. Triyak’ın kesimde olduğu anları düşünerek, 50Hz frekansındaki bir sinyalde kaç kere kesime geçeceğini hesaplayınız.

18 TRİYAK’IN DOĞRU AKIMDA ÇALIŞMASI
İlgili SWF Flash animasyonunu açınız.

19 TRİYAK’IN DOĞRU AKIMDA ÇALIŞMASI
Triyak doğru akımda çalışırken tristör özelliği gösterir. Gate ucuna + tetikleme geldiğinde A1-A2 arası iletime geçer. Tetikleme kesilse bile iletim devam eder. (Durdurma yöntemi uygulanıncaya kadar) A1 ucuna +, A2 ucuna – gelmelidir.


"TRİYAK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları