Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hacamat ve Kupa Tedavisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hacamat ve Kupa Tedavisi"— Sunum transkripti:

1 Hacamat ve Kupa Tedavisi
Doç. Dr. Memet Işık

2 Hacamat Herhangi bir hastalıktan dolayı veya sağlıklı kalmak maksadıyla belli bölgelerden cilt üzerinde oluşturulan çizikler üzerine vakum oluşturularak bir kupa veya cam şişenin kapatılması ile kan alma işlemine, hacamat denir.

3 Sünnet olan hacamat Hz. Muhammed (S.A.V) efendimizin bize tavsiye ettiği hacamat şeklidir. Tedavi maksatlı ve sünnete uymak için yapılan hacamattır Hacamat yapılacak yer bir antiseptik solüsyon ile silindikten sonra hacamat kupaları veya vakumlar yerleştirilir. 5 dakika kadar beklendikten sonra uygulanan kupa sökülür ve bu kısım neşterle veya zemberek denilen bir aletle 1 mm’den derin ve 1 cm’den uzun olmamak üzere çizilir. Bir şekilde çizik atılır

4 Hacamat kupaları tekrar aynı yerlere vakumlanır ve kupaların içine kan dolması beklenir.
Biriken kan kupadan boşaltılarak aynı yerlere ikinci defa kupa uygulanabilir ve berrak kan gelinceye kadar bu işlem 1-3 defa tekrarlanabilir. Kan gelme durduktan sonra antisaptik bir solüsyonla pansuman yapılarak kapatılır.

5 Kupa Çekme-Küçük Hacamat-Kuru Hacamat
Kavanoz kapatma, bardak kapatma, şişe çekme Hemen hemen hiç yan etkisi ve riski yok, kolay uygulanır, masrafsız, çabuk ve uzun süreli fayda sağlayabilir. Binlerce yıldır kullanılan kupa çekme işlemini her isteyen uygulayabilir. Yasaklanmış iki çukur, bıngıldak ve ense çukuru hariç, her yere kupa çekilebilir.

6

7

8 Tedavi yapılacak yerler temizlendikten sonra vakumlu kupa veya hacamat kupaları uygulanır.
Kupa uygulandığı yerde 5-15 dakika kalabilir. Kupalar alındıktan sonra bölge tekrar antiseptik solüsyonla silinir Bu şekilde haftada 1-2 defa uygulama yapılabilir. Hastanın ihtiyacına göre tedavi 4-5 hafta devam edebilir.

9 Hacamatın Faydaları Vücuttaki fazla kanı çıkarılmış olur
Kan dolaşımını hızlandırır Dokuların beslenme ve oksijenlenmesini arttırır, sertlikleri ve ödemleri çözer. Hacamat kan üretimiyle görevli organları (kemik iliği, karaciğer, dalak) uyarır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandırır, ağrıları giderir, hastalıkları önler. Kas-iskelet sistemi hastalıklarına bağlı ağrıların tedavisinde kullanılabilir Halk arasında kısırlıktan astıma kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanılır Endorfin salınımını artırır

10 Kansızlık, baş ağrıları, karaciğer ve dalak hastalıkları, enfeksiyonlar,
Nöropsikolojik hastalıklar Artrozlar (kireçlenmesine bağlı ağrılar), bel tutulması, eklem ağrıları, bel, boyun fıtığına

11 Haccamlara göre Hacamat bittikten sonra kesiklere dokunmadan, kanın durmasını ve kurumasını beklemek gerekir. Kanı silmeye, kesiklere antiseptik kullanmaya, merhem sürmeye veya bantlamaya gerek yoktur. Çünkü taze kesikler için kandan daha iyi yara temizleyici, kapatıcı, enfeksiyondan koruyucu ve iyileştirici bir şey yoktur. Kesikler üzerinde kandan oluşmuş kabukları kurcalayarak, enfeksiyona yol açmamak gerekir. Salih A. Gerçek Tıp. Kot H, editor. İstanbul: Bayrak Matbaacılık Ltd.; 2008.

12 Hacamatın Zamanı Acil durumlarda hacamat her zaman
Pazar, Pazartesi, Salı ve Perşembe günleri yapılabilir. Fakat hacamat için en uygun zaman dilimi hicrî ayların 17., 19., 21., 23. günleri ile Pazartesi ve Perşembe günleridir. Saat olarak en iyi zaman ise güneşin doğuşundan sonraki 2. ve 3. saatlerdir. Hacamat aç karnına yapılır.

13 Hacamat Yapılan Bölgeler
Kafa arkası: Ruh hastalıklarına, psikolojik problemlere, kulak ağrısı ve çınlamasına, baş ağrısına ve dönmesine, yara, egzama, uçuk, sedef ve saç dökülmesine, göz ve göz kapakları, ağız, diş, diş etleri ve burun hastalıklarına, yeni başlayan katarakt Ense çukurunun altı (boyun): Göz ve göz kapağı hastalıklarına (arpacık, göz kapağı ağrıları ve ödemi), ağız kokusuna, diş ve diş eti hastalıklarına, tiroit ve lenf bezi hastalıklarına Kulak altı ve biraz arkası: Kulak, burun, boğaz ve göz hastalıklarına, ön dişler ve köpek dişlerine, baş ağrılarına, karaciğer ve safra kesesi sancılarına, baş titremesine;

14 Omuzlar: Akciğer hastalıkları ve yüksek tansiyon, baş ağrısı ve baş dönmesi, kepek, saç dökülmesi, boyun kireçlenmesi ve fıtığı, kol-omuz ağrıları, hormon dengesizliğine; Kürek kemikleri arası (tam ortaya değil, biraz yukarı): Akciğerler, kalp, pankreas ve safra kesesi hastalıklarına; Kürek kemikleri altı: Bel ağrısına ve bel fıtığına, karın ağrısına, mide ve karaciğer hastalıklarına; Bel: idrar tutamama, bel ağrısı ve fıtık, böbrek ve kadın-erkek hastalıklarına; Kuyruk sokumu: Prostat, lenfödem, basur, adet düzensizliği

15 Ayak bileği iç kısmi: Adet düzensizliği ve basur
Dizlerin üstü ve altı, iç ve dış kısımları: Diz ağrısı ve diz hastalıklarına, adet düzensizliğine, basur, varis, baldır ve ayak yaralarına, mide, karaciğer, safra kesesi ve böbrek rahatsızlıklarına; Baldırlar (arka kısmı): Yüksek tansiyon, sedef, bacaktaki ödem, idrar yolları ve böbrek hastalıkları, baş ağrısı, baldır ve ayak ağrıları ve buralardaki yaralara; Ayak bileği dış kısmı: Siyatik ağrılarına, varis, gut ve bacak ödemleri; Ayak bileği iç kısmi: Adet düzensizliği ve basur Salih A. Gerçek Tıp. Kot H, editor. İstanbul: Bayrak Matbaacılık Ltd.; 2008.

16 Tavsiyeler Uyarı: En iyi hacamat hastalanmadan önce yapılan hacamattır. Akut hastalıklarda ise ya hastalığın başlangıcında veya şiddeti azalmaya ve ateş inmeye başladığı zaman hacamat yapılır. Kronik hazımsızlığı olan hastalarda önce hazım düzeltilir, sonra hacamat yapılır. Kişi ilk defa hacamat yaptıracaksa, banyodan hemen sonra yapılmaz, iki saat beklemek gerekir. Fakat kanı koyu ve yapışkan olanlara hacamat, banyodan hemen sonra yapılır.

17 Organ nakli geçirenlere, diyaliz ve hemofili hastalarına hacamat yapılması tavsiye edilmiyor.
Kafa arkasından, ense çukurunun altından (boyun), kulak arkası bölgelerden sık hacamat yapılmaz. Eskiden oluşmuş katarakta ve göz ameliyatından sonra kafa arkasına, ense çukurunun altına ve kulak arkasına hacamat yapılması önerilmiyor.

18 Hacamat aç karnına ve abdestli iken yapılması tavsiye edilmektedir.
Hacamat, yanık, egzama, varis yarası ve diğer yaraların, benlerin, vitiligonun üzerine yapılmamalı. Dinç ve kuvvetli olanlar hariç, 60 yaşın üzerinde olup da hayatında hiç hacamat yaptırmamış olanlara hacamat yapılması uygun görülmüyor. Mensturasyon sırasında da hacamat önerilmiyor Hacamat sonrasında kesikler üzerinde oluşan kabuklar kaldırılmamalı ve enfeksiyona yol açmamak için hacamattan sonra 24 banyo yapılmamalı. Hacamattan sonra 1-2 saat yemek yenmez ve uyunmaz.

19 Kupa çekmek için en uygun yerler
Omuza, sırtın orta kısmına ve yanlara kapatılan kupalar (son kaburga kemiğine kadar omurganın iki tarafı) akciğer, karaciğer, safra kesesi, pankreas, mide hastalıkları ve ağrılarına, yüksek tansiyon, omurga kireçlenmesi ve boyun fıtığına çok iyi gelir. Sırtın alt kısmına (son kaburga kemiğinden başlayarak kuyruk sokumuna kadar omurganın iki tarafı) kapatılan kupa bel ağrısı, yüksek tansiyon, böbrekler, kadın-erkek hastalıklarına iyi gelir. Şakakların alt kısmına (kulaklar önüne) kapatılan kupa göz, burun, dudak, yanak, kulak, boğaz, boyun, diş ve diş eti hastalıklarına iyi gelir, yüz cildini pürüzsüz ve parlak yapar.

20 Kulak altı ve biraz arkasına kapatılan kupa kulak, burun, göz hastalıklarına, ön dişlere ve köpek dişlerine, baş ağrısına, karaciğer ve safra kesesi sancılarına, baş titremesine iyi gelir. Çene altına kapatılan kupa baş ve yüz organlarının hastalıklarına (çene, göz, burun, kulak, dudak, diş, diş etleri ve yanaklar), boyun organlarının hastalıklarına (ses telleri, tiroid bezi ve lenf bezi hastalıkları, boyun fıtığı, bademciklerin şişmesi) ve yüz güzelliğine iyi gelir. Göğüs üstü, altı ve göğüs uçlarına kapatılan kupalar memede oluşan ödemi ve konjesyonu azaltır, anne sütünü çoğaltır.

21 Makat ile cinsel organ arasına kapatılan kupa prostat hastalıklarına, basur ve lenf ödemine, adet düzensizliğine iyi gelir. Makata kapatılan kupa kafadan ve tüm vücuttan kanı aşağı çeker. Tüm organlara ve vücuda rahatlık verir. Bilhassa bağırsaklara, prostat hastalıklarına ve adet düzensizliklerine iyi gelir. Uylukların iç kısımlarına kapatılan kupalar kalça ve topuk ağrılarına, basur, karın ve kasık fıtığına, gut hastalığına iyi gelir. Uylukların ön kısmına kapatılan kupa testis ödemi, kalça ve baldır yaralarına iyi gelir.

22 Uylukların arka kısmına kapatılan kupa yüksek tansiyonu düşürür, baş ağrısını dindirir, uyluklardaki yara ve ağrıları giderir. Topuklara kapatılan kupa adet düzensizliklerine, siyatik ağrılarına, gut hastalığına iyi gelir. Göbeğin üst kısmına kapatılan kupa yağları dağıtır, cildi güzelleştirir, kabızlığa, fıtığa, mide ve karın ağrısına iyi gelir.

23 Göbek çukuruna yarım litrelik kavanoz kapatılırsa, bu karın ağrısını ve âdet ağrılarını rahatlatır
Göbeğin alt kısmına kapatılan kupalar böbrekten idrar yoluna inen taşı mesaneye indirir, yumurtalıklar ve tüplerdeki tıkanıkları açar ve göbeğin üst kısmına kapatılan kupaların sağladığı faydayı sağlar.

24 Kupa nasıl çekilir Kupa çekmek için 100 gr., 150 gr., 200 gr., 250 gr. veya 500 gramlık kupalar veya normal mutfak kavanozu, pamuk ve uzun çakmak kullanılır. Kupanın dibine küçük, ama dip kısmı ince bir tabaka halinde kapatmasına yetecek pamuk parçası yerleştirilir ve çakmakla yakılıp hızlı bir şekilde belirtilen bölgeye yapıştırılır ve duruma göre 10–20 dakika (bazen 1-2 saate kadar) bekletilir. Sonra, kupa ağzına en yakın olan deriye parmakla bastırılıp, kupanın hava alması sağlanarak kupa alınır ve yerine hafifçe masaj yapılır

25 Sağlık Bakanlığı Geleneksel, Tamamlayıcı Ve Alternatif Tıp Uygulamaları Taslak Yönetmeliği Hacamat Uygulama Endikasyonları İmmün sistemi güçlendirme, Kronik yorgunluk sendromu, Fibromiyalji, Miyofasiyal ağrı sendromu, Tendinopati, Disk patolojileri (bulging, protrüzyon aşamasında), Mekanik kaynaklı bel, boyun ağrıları, Diz ağrısı (osteoartrit) Stres baş ağrısı, Migren,

26 Sağlık Bakanlığı Geleneksel, Tamamlayıcı Ve Alternatif Tıp Uygulamaları Taslak Yönetmeliği Hacamat Uygulama Endikasyonları Yüksek tansiyon, Organik olmayan uyku bozuklukları, Stres inkontinans, Allerjik astım, Kronik ürtiker, Üst solunum yolu enfeksiyonları, Egzema Organik olmayan bulantı, kusma, Organik olmayan konstipasyon gibi durumlarda tedaviyi destekleyici yöntem olarak kullanılır.

27 Faydalı Kaynaklar


"Hacamat ve Kupa Tedavisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları