Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI"— Sunum transkripti:

1 VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI

2 VEREM SAVAŞI EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI
Geleneksel olarak her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden başlamak üzere düzenlenmektedir. Bu haftanın amacı, toplumun verem hastalığı ve hastalıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesidir. “63.Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası” Ocak 2009 tarihleri arasında düzenlenmektedir.

3 VEREM HASTALIĞI NEDİR?

4 “Mycobacterium tuberculosis” isimli mikrobun insanlarda yaptığı bir hastalıktır.
En sık akciğerleri olmak üzere tüm organları tutabilir (Lenf bezleri, kemik, böbrek, beyin vb.). Solunum yoluyla bulaşır ve tedavi olunmazsa öldürücüdür.

5 DÜNYADA VEREM Bugün, dünya nüfusunun üçte biri (yaklaşık 2 milyar kişi) vücudunda verem mikrobunu taşımaktadır. Her yıl yaklaşık 9 milyon kişi verem hastalığına yakalanmakta ve 1.7 milyon insan veremden ölmektedir.

6 TÜRKİYE’DE VEREM Kayıtlara göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 18 bin kişi verem hastalığına yakalanmaktadır. Türkiye'de milyon nüfusun enfekte olduğu, yani vücutlarında verem mikrobu olduğu tahmin edilmektedir. Gelişmiş ülkelere göre, verem hastalığına yakalanma oranı hala çok yüksektir.

7 VEREM NASIL BULAŞIR?

8 Hastaların aksırma, öksürme ve hapşırmaları sırasında etrafa
saçtıkları verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile hastalık bulaşır. Verem mikrobu güneş görmeyen ve iyi havalanmayan yerlerde saatlerce havada kalabilir. Verem hastalığı kalıtsal (ırsi) bir hastalık değildir.

9 Tedavi olmayan bir verem hastası her yıl yaklaşık 10-15 kişiyi enfekte eder.

10 Verem mikrobu vücuda girdikten sonra yıllarca hastalık yapmadan akciğerlerde bekleyebilir.
Vücudunda verem mikrobu taşıyanların yaklaşık % 5-10’u daha sonraki yıllarda VEREM HASTASI olabilir.

11 HASTALIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

12 ÖKSÜRÜK: 2-3 haftadan fazla süren ve inatçı karakterde öksürük en sık görülen belirtidir.
BALGAM ÇIKARMA, KAN TÜKÜRME: Bazı durumlarda, özellikle teşhis ve tedavide geç kalınırsa, kanlı balgam görülebilir.

13 ZAYIFLAMA ve İŞTAHSIZLIK
ATEŞ ve GECE TERLEMESİ ZAYIFLAMA ve İŞTAHSIZLIK

14 VEREM HASTALIĞI TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

15 Veremli bir hastanın akciğer grafisi
BALGAM MUAYENESİ: Verem teşhisinde en önemli yöntemdir. Verem şüphesi olanlarda mutlaka yapılmalıdır. Balgamında mikrop görülen hastalar bulaştırıcıdır. RÖNTGEN FİLMİ: Veremli bir hastanın akciğer grafisi

16 TÜBERKÜLİN CİLT TESTİ (PPD):
Özellikle çocuklarda anlamlı olan bu test, kişinin verem mikrobu ile karşılaşıp karşılaşmadığını öğrenmemizi sağlar. Sol kola yapılan test saat sonra ölçülür.

17 VEREM HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

18 Verem hastalığı düzenli ilaç kullanmakla 6-9 ayda tamamen iyileşir.
İlaçlarını düzenli kullanan hastalar başkalarına hastalık bulaştırmaz. Verem tedavisinde kullanılan ilaçlar Verem Savaş Dispanserlerinden ücretsiz olarak verilir.

19 Doğrudan Gözetimli Tedavi: Verem ilaçları imkan bulunan yerlerde her gün sağlık personelinin gözetimi altında içilir. Bu sayede tedaviye uyum sağlanır.

20 TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

21 Çevresindekilere verem mikrobunu saçmaya devam eder.
Yetersiz tedavi görürse, hastalığı ilaçlara karşı direnç kazanır ve daha sonra tedavi olma şansı kaybolabilir. Tedaviyi reddeden bir hasta için ölüm kaçınılmazdır.

22 VEREMDEN NASIL KORUNABİLİRİZ?

23 Çocukları veremden korumak için doğumdan 2 ay sonra BCG (verem) aşısı uygulanır.

24 En iyi korunma, bulaştırıcı verem hastalarının erkenden bulunması ve etkili tedavisidir.

25 Hasta olduğu tespit edilenler tedavi edilir.
Verem hastalığına yakalananların aileleri ve yakınları Verem Savaş Dispanserlerine davet edilerek kontrol edilir. Hasta olduğu tespit edilenler tedavi edilir. Bulaştırıcı olan hastaların yakın çevresindekilere koruyucu ilaç verilir.

26 Geçmişte tedavisi imkansız veya çok
zor bir hastalık olması sebebiyle korkulan ve insanların “veremli” diye damgalanmasına neden olan verem hastalığı, günümüzde diğer enfeksiyon hastalıkları gibi, tedavisi mümkün olan bir hastalık haline gelmiştir. Ancak ihmal edilmemesi gerekmektedir. Verem hastalığından şüphelenildiğinde öncelikle kendi sağlığımız, sonra da ailemiz ve çevremizdeki insanların sağlığını korumak için, Verem Savaş Dispanserine veya en yakın diğer bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

27 ÖKSÜRÜRKEN VEYA AKSIRIRKEN BİR MENDİLLE AĞZINI ÖRT!
HASTALIKTAN KORKMA GEÇ KALMAKTAN KORK! ÖKSÜRÜRKEN VEYA AKSIRIRKEN BİR MENDİLLE AĞZINI ÖRT! SIK SIK ELLERİNİ YIKA! BULUNDUĞUN ORTAMI SIK SIK HAVALANDIR! ASLA SİGARA İÇME, YANINDA İÇİLMESİNE İZİN VERME! DÜZENLİ VE DENGELİ BESLEN!

28 TEŞEKKÜRLER


"VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları