Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAC VE UMRE HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAC VE UMRE HAZIRLIK KURSLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAC VE UMRE HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAC VE UMRE HAZIRLIK KURSLARI"— Sunum transkripti:

1 HAC VE UMRE HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAC VE UMRE HAZIRLIK KURSLARI
T.C. BAŞBAKANLIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HAC VE UMRE HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAC VE UMRE HAZIRLIK KURSLARI

2 YOLCULUĞA ÇIKMADAN ÖNCE MADDİ VE MANEVİ HAZIRLIK

3 HAC İBADETİ Hac ibadeti, İslam dininin temel ibadetlerinden birisidir. İmkanı olan/imkan bulan her Müslüman belirlenen zaman içinde Kabe’yi, Arafat ve Mina’yı ziyaret ederek belli dinî görevleri yerine getirmek suretiyle yapılan ibadettir.

4 HAC YOLCULUĞU Hayatımızın en anlamlı yolculuğudur.
Kimimiz için hicret, kimimiz için hasret, kimimiz için Yüce Allah’a vuslat yolculuğudur. Bu yolculuk; rahmet, uhuvvet, muhabbet, tefekkür, ibret, hikmet, dua ve yakarışlarla yüklüdür.

5 DİB Hac yolculuğu uzun ve kendine özgü zorlukları olan bir yolculuktur. Diyanet İşleri Başkanlığımız, hac farizasını yerine getirmek üzere yola çıkacak vatandaşlarımızın bu yolculuklarını daha az bir meşakkatle, sağlık ve güvenlik şartları içinde yapmaları için gerekli tedbirleri almaktadır.

6 AZIK HAZIRLAYIN وَتَزَوَّدُوا فَاِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوٰىۘ «Azık toplayın. Kuşkusuz, azığın en hayırlısı takvadır.»Bakara 197

7 HAZIRLIK Bu yolculuğu yıllardır heyecanla bekliyorduk. Dualar ediyorduk. Kur ’ada çıkmayınca üzülüyorduk. Bu sene davet geldi, yola çıkmak üzereyiz. Elbette bu yolculuk için maddi, manevi, zihni, ruhi ve kalbi hazırlık yapmak gerekir. Hac ibadeti için şuurlu ve planlı bir hazırlık yapanlar, bu ibadeti ifa ederek bir çok ilahi ikrama nail olacaktır. Gereken hazırlık yapılmazsa yolculuk meşakkate dönüşür, ibadetler tam olarak yapılamaz.

8 SEMİNERİN ÖNEMİ Bu programda hac yolculuğunu eksiksiz, huşu içinde, sıhhat, afiyet ve huzur içinde yapmak ve sıkıntı ve zorlukları en aza indirmek, yolculuk için yapılması gereken maddi ve manevi hazırlıklar hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız.

9 MADDİ HAZIRLIKLAR

10 VALİZİ HAZIRLIĞI

11 İhram elbisesi, Terlik, sandalet, rahat ayakkabı, kemer, para kesesi Yeterli miktarda, pamuklu, fazla sentetik olmayan, açık renkli, bol ve rahat olan giysiler Yeterince atlet, iç çamaşırı , pamuklu çorap, patik Maske, tırnak makası, küçük makas, kokusuz sabun, iğne, iplik Bu tür malzemeleri el çantasına değil, büyük valize konulması!

12 Yolculuk boyunca lazım olacak bir el çantası hazırla, çantaya Kur’an-ı Kerim, seccade ve dua kitabını koy! Hac süresi boyunca muhtelif ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeteri kadar para almayı unutma! Valizin üzerine ismini yaz, özel bir nişan koy!

13 SAĞLIKLA İLGİLİ HAZIRLIK

14 Aşı yaptırmayı unutmayınız!
Aşı kartınızı el çantanıza koyunuz! Sağlık kontrolü yaptırınız! Devamlı kullandığınız ilaçları hazırlayın! Sağlık raporunuzu alınız! Ağrı kesici, kas gevşetici , pişik ve yumuşatıcı krem alınız!

15 BEDENİ HAZIRLIK

16 Hac ibadeti beden ile yapılan bir ibadettir
Hac ibadeti beden ile yapılan bir ibadettir. Bundan dolayı bedenimizi hazırlamak gerekir. Şahsi-bedeni temizlik yapalım! Yürüyüş yapalım! (Tavaf, say gibi Hac menasikini yaparken zorlanmamak için) Az yemeye, az uykuya alışalım! Yeme/içme ve uyku saatlerini belirleyelim! Strese girmeyelim!

17 MANEVİ HAZIRLIK

18 TÖVBE-İSTİĞFAR Hac yolculuğuna çıkmadan önce işlediğimiz günahlar için samimi bir tövbe-istiğfar yapalım. Mübarek beldelere, kötü alışkanlıklarımızı terk ederek gidelim.

19 وَتُوبُٓوا اِلَى اللّٰهِ جَم۪يعاً اَيُّهَ الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
«Ey mü'minler, hep birlikte tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz!» (Nur 31﴿ فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ وَاسْتَغْفِرْهُۜ اِنَّهُ كَانَ تَوَّاباً

20 NİYET Allah’ın rızasını aramaktan başka bir niyetimiz olmasın.
Niyetini gözden geçir. Varsa bir yanlışlık hemen düzelt. Dilimizle birlikte, ruhumuzla, kalbimizle de niyet edelim.

21 Sefere çıkacağın vakit, ilahi bir hazine olan
insan-ı kamil olmak talebi ile çık ki, gönlünün ufku açılsın. Hac vakti olunca Kabe’yi ziyaret ve tavaf maksadı ile git. Bu maksatla gidersen, Kabe’nin hakikatini görmüş olursun. (Hz. Mevlana)

22 İHLAS VE SAMİMİYET اِنَّٓا اَنْزَلْـنَٓا اِلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ فَاعْبُدِ اللّٰهَ مُخْلِصاً لَهُ الدّ۪ينَۜ «Ey Muhammed!) Şüphesiz biz o Kitab'ı sana hak olarak indirdik. Öyle ise sen de dini Allah'a has kılarak O'na kulluk et.» (Zümer 2) İbadetleri ihlasla yapmak emredilmiştir. İhlas, kulu nefis ve şeytanın aldatmasına karşı koruyan bir sığınaktır.

23 Hac ibadeti herkesin arzu ettiği; ancak, herkese nasip olmayan bir ibadet olduğu için ihlaslı olmak, samimi olmak gerekir. Hacca sadece Allah emrettiği için gitmeli ve dünyevi hiçbir beklenti içine girmemeliyiz. Riya ve gösterişten uzak bir hac yapmaya niyet etmeliyiz. İhlas ve samimiyetten uzak ibadete Yüce Allah kıymet vermez. Bunun için «Allah’ım beni, ihlaslı kullarından eyle!» diye dua etmeyi unutmayalım!

24 İBADET HAZIRLIKLARI

25 KUR’AN ÖĞRENELİM Kur’an okumasını bilmiyorsak, hac yolculuğuna çıkmadan öğrenelim!

26 İlm-i halden mutlaka okumamız gereken bölümlerden bazıları şunlardır:
DİNİ BİLGİLER İlm-i halden mutlaka okumamız gereken bölümlerden bazıları şunlardır:

27 Hac ve umre bahsini okuyalım
Hac ve umre bahsini okuyalım. Haccın çeşitlerini ve belli başlı kurallarını öğrenelim. Haccın yapılacağı mekanlar ve kavramlar hakkında kısa da olsa bilgi sahibi olalım!. Hac ibadetini detaylı olarak anlatan görsel yayınları seyredelim.

28 Namaz, cemaatle namaz, cuma namazı,seferilik, cenaze namazı bahislerini mutlaka okuyalım.
Namaz kılınırken tilavet secdesinin yapılışını öğrenelim.

29 TELBİYE Telbiyenin hem lafzını hem anlamını bilmemiz, öğrenmemiz gerekir. «Buyur Allah’ım buyur. Davetini duydum ve icabet ettim. Yolara bunun için düştüm. Sana iman ettim, teslim oldum.»

30 SALİH AMEL HAZIRLAYALIM
Hac yolculuğuna çıkacağımız güne kadar Hatim okuyalım! Yasin-Mülk-İhlas gibi fazileti bol surelerden okuyalım! Tesbihat ve zikir çekelim! Salavat-ı Şerife okuyalım!

31 YOLA ÇIKMADAN ÖNCE

32 Etrafındakilerle helalleşmeyi unutma!
Hak sahiplerinin hakkını öde! Hayır dua al! Küs olduğun kişi kalmasın, mutlaka barış! İbadete odaklanabilmek için yapılacak işleri ve yapacak kişileri mutlaka belirle! Alacak ve ödeneceklerin listesini hazırla! Evde kalanlar maişetini nasıl temin edeceğini belirle!

33 Kafile bilgileri belli olduğunda kafile başkanı ve din görevlisinin telefon ve görev yeri bilgilerini hemen kaydedelim! Hac kimlik kartını boynumuza takmayı ihmal etmeyelim! Kafileye katıldıktan sonra kafile başkanı ve din görevlilerinin talimat ve uyarıları doğrultusunda hareket edilmelidir. Bu, kafilenin düzen ve disiplini için çok önemli olduğunu unutmayalım!

34 Yolculuğa çıkmadan önce
iki rekat namaz kıl! Yolculuğunuzun güzel geçmesi için dua et!

35 SABIR "Hac meşakkattir." Yolculuk, izdiham ve bedenî yorgunluk meşakkat verir. Ancak hac ibadetini eda etmeye karar veren kişi bunu göze alır. Hacda çekilen meşakkat, sevabın sebeplerinden biridir. Problemsiz, sıkıntısız bir yolculuk hayal etmeyelim. Hac, en çok sabır gerektiren bir ibadettir. Yolculuk esnasında yaşanması muhtemel meşakkatleri aşmak için çok sabırlı olmak gerekir. Yolculuk boyunca sabır imtihanından geçileceğini bilelim. Her zaman sabırlı ol. Sabrı terk etme.

36 SÖZ VER! Sabırlı ve hoş görülü olmaya,
Hac yolculuğu süresince kendi kendine söz ver Sabırlı ve hoş görülü olmaya, Güler yüzlü ve anlayışlı olmaya, Yeni bilgiler öğrenmeye, Günaha girmemeye, İbadete odaklanacağına, Kimseyle kavga etmeyeceğine, Kimseyi incitmeyeceğine, Kötü huy ve alışkanlıkları terk edeceğine, Güzel huylar edineceğine, SÖZ VER!

37 Unutma! Kafilede ilk defa uçağa/asansöre binen-kafile ile yola çıkan insanların olacağını, Özel bir durumun (Hastalık/özel ilaç kullanımı vb.) var ise; bunu kafile başkanına, din görevlisine ve yol arkadaşına çekinmeden söylemeyi, Yolculukta yardımlaşabileceğin arkadaşlar edinmeyi, Farklı Mezhep mensuplarının farklı ibadet şekillerinin olacağını,

38 Yolculuk esnasında bazı yerlerde bekleneceğini, sıraya girileceğini (Cidde Havaalanı-Yemekhane vb.)
Nezaket kurallarına uymayı, İsraf etmekten uzak durmayı, Cömertliği, ikram etmeyi, sadaka vermeyi, Hüsn-i zan sahibi olmayı, Kul hakkına riayet etmeyi, Saygı ve sevgi, şefkat ve merhametli olmayı, Hacı kardeşine, «Önce sen buyur» demeyi, Hikmet ve ibretle bakmayı, Unutma!

39 Teşekkür ederim. Bünyamin KAHRAMAN Savaştepe Müftüsü


"HAC VE UMRE HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAC VE UMRE HAZIRLIK KURSLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları