Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İGEME’nin Ticari Bilgi ve Rehberlik Hizmetleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İGEME’nin Ticari Bilgi ve Rehberlik Hizmetleri"— Sunum transkripti:

1 İGEME’nin Ticari Bilgi ve Rehberlik Hizmetleri
Mayıs 2011 Dr. M. Tayfun GÜLLE Bilgi Teknolojileri ve Kurumsal İletişim Dairesi Şube Müdürü 1

2

3 Değerlendirme Kendi alanında Türkiye’nin güvenilir resmi kurumlarından biri olarak “ticari bilgi” hizmetlerini doğal bir kamu hizmeti anlayışı ile yıllardır yürütmekte olan İGEME’nin web sitesi ihracatçılarımız için; 1-İhracata Giriş, 2-Başvuru Kaynakları, 3-Pazar Geliştirme, 4-Finansman Araçları 5-Ticari Fırsatlar konularında yapılandırılmış önemli bir kamu bilgi hizmet kanalıdır. “Ülke Masaları” kavramı ile yenilenen hizmet anlayışını web sitesine bilgi mimarisi anlayışına uygun bir şekilde yansıtmıştır.

4 İGEME Web Sitesindeki genel konu başlıklarını destekleyici/ yönlendirici hizmetler Merkezimizde Ticari Bilgi ve Rehberlik Hizmetleri (TBRH) kapsamında verilmektedir. Bunlar temel olarak; İhracatçı firmalarımıza ; Yurtdışındaki ithalatçı/ toptancı/ dağıtıcı/ üretici adresleri, Türkiye’deki ihracatçı firma listeleri, Uluslararası dış ticaret ticaret istatistikleri, Uzman kadro tarafından hazırlanmış sektör ve dış pazar bilgileri, Merkezimizin yurtdışı milli katılımını düzenlediği ticari fuarlar ile yurtdışında düzenlenen ticari fuarların listesi, Bilgi temin edilebilecek diğer yerli ve yabancı kuruluşların listesi/ yararlı bağlantılar ve benzeri bilgiler, Ülkemizden ithalat yapmak isteyen ithalatçı firmalara; Uluslararası dış ticaret istatistikleri, Uzman kadro tarafından hazırlanmış sektör bilgileri, Türkiye’de düzenlenen ticari fuarların listesi, Ticari talep, işbirliği ve tekliflerinin Dış Ticaret Bülteni’nde yayınlanması, Bilgi temin edilebilecek ilgili diğer kamu ve özel kuruluşlara yönlendirme,

5 Ticari Bilgi ve Rehberlik Hizmetleri (TBRH) Temel Amaçlar
Güncel ve güvenilir ticari bilgiyi en kısa sürede, tek noktadan ve standart bir şekilde iletmek, İGEME’de yerli ve yabancı firmaların bilgi taleplerini karşılayan, cevaplayan ve yönlendiren ilk durak olmak, Rehberlik hizmeti vermek, İGEME Bilgi Sistemi’nin işlevsel modüllerinden biri olan “TBRH Takip Modülü” kanalıyla firma veritabanı kurulmasına destek vermek, KOBİ’lerin pazarlama yönetimi becerilerini desteklemek. Amaçları doğrultusunda kurumsallaşarak ilişkide bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlarında da benzer yapılanmaları özendirmek.

6 Ticari Bilgi ve Rehberlik Hizmetleri (TBRH) İşleyiş
Birimin hizmetlerinden İGEME web sitesine kurumsal kayıtlı olan firmalarımız ana sayfadaki “Ticari Bilgi Talebi” başlığı altında yer alan standart başvuru formu doldurarak faydalanmaktadır. Firmalarımız böylece firma veritabanına otomatik olarak eklenmektedir. Web sitemize kurumsal kayıtlı olmayan firmalar veya diğer kurum ve kuruluşlar ile şahıslar adresine yazarak hizmet almaktadırlar. Yurt dışındaki ithalatçılar web sitemizin İngilizce bölümündeki “Trade Information Inquiries” başlığı altında yer alan formu doldurarak taleplerini iletmektedirler. Araştırma gerektiren ve doğrudan uzman kadronun ilgisine konu olan talepler ilgili birimlere yönlendirilmekte ve cevaplar yine ilgili birimlerden firmalarımıza iletilmektedir.

7 7

8 TBRH Birimince Cevaplanan Taleplerin Dağılımı (02 Ocak – 31 Aralık 2010)*
TALEP TÜRÜ (1 yılda cevaplanan toplam talep sayısı adet) ORAN (%) Türk İhracatçı Firma Adresleri 17 Yurt Dışı İthalatçı Firma Adresleri 55 İthalat-İhracat İstatistikleri 1 Diğer (Türk ithalatçı ve yurtdışı ihracatçı firma adresleri, ülke ve sektör raporları, eğitim-mevzuat-devlet yardımları-fuar bilgisi ve bülten duyurusu) 27 TALEP DİLİ Türkçe 85 İngilizce 15 TALEP KONUSU Sanayi 80 Tarım 4 Diğer (Ülke-fuar bilgileri, dış ticaret eğitimi, yayın hizmetleri, ticari bilgi sistemleri ve diğer kuruluşlara yönlendirme ve rehberlik) 16 TALEP BAŞVURU ŞEKLİ Web Tabanlı Form ile 99.9 Merkezimize Gelerek 0.07 Diğer (E-posta, Faks, Telefon, Mektup) 0.03 TOPLAM TEŞEKKÜR ORANI 2.5 *Birime, hizmet verdiği Nisan 2004-Şubat 2011 tarihleri arasında % 95 i e-posta ile olmak üzere yaklaşık talep ulaşmış ve taleplerin % 99’u elektronik posta yoluyla cevaplanmıştır.

9 Ticari Bilgi ve Rehberlik Hizmetleri (TBRH) Kullanılan Bilgi Kaynakları
İGEME Web Sitesi (Temel yönlendirme aracı olarak) Ülke Masası Raporları; Sektörel Raporlar ; TBKR ; GTİP Kod Rehberi ; Dış Ticaret Bülteni ; Export Companies ; Export Sectors (En yoğun yönlendirilen araçlar olarak) Abone Olunan Elektronik Veritabanları (En yoğun kullanılan araçlar olarak) İGEME Uzmanları (TBRH kapsamına girmeyen veya uzman desteği gerektiren durumlarda) İGEME Kütüphanesi (Türkiye’nin en eski ticari bilgi dokümantasyonuna sahip kütüphanesi olarak) ; ; http: expodatabase.com (Kapsamındaki ticari bilgiyi ücretsiz vermekte olan güvenilir veritabanları) İGEME Günlüğü (Merkezimiz hizmetlerini aktive etmesi beklenen hizmet destek aracı ) İGEME Twitter (Merkezimiz hizmetlerini aktive etmesi beklenen en yeni hizmet destek aracı

10 Elektronik Veritabanları:
Business and Company Resource Center with Newspaper and PROMT Datamonitor360 CBI Market Information Database CBI Market Information Database e-Consultancy The Economist Intelligence Unit Country Reports Europa World Plus Food For Thought (FFT) GRS (Global Reference Solutions) Global Trade Atlas (World Trade Atlas) Kompass International Oxford Business Group Passport GMID/ Global Market Information Database Stratfor World Markets Online: Automotive World Trade Atlas (Global Trade Atlas) World Trade Law Kullanım: İhracatçılarımız ve ilgili diğer kullanıcılarımız e-posta yoluyla veya bizzat gelerek bilgi taleplerini Merkezimize iletmektedirler. Bilgi taleplerinin TBRH görev tanımı dışında olanlar uzman kadro tarafından diğerleri ise Birimimiz tarafından yukarıdaki ilgili veritabanları kullanılarak cevaplandırılmaktadır.

11 Elektronik Sektörel Süreli Yayınlar (e-Dergiler)
African Affairs Dergi Lojistik Foodnews Fruitnet (America/ Asia/ Europa) Freshinfo Industrial Minerals Organic Standard Public Ledger Technical Textile Markets Textile Outlook International Kullanım: İhracatçılarımız ve ilgili diğer kullanıcılarımız e-posta yoluyla veya bizzat gelerek bilgi taleplerini Merkezimize iletmektedirler. Bilgi taleplerinin TBRH görev tanımı dışında olanlar uzman kadro tarafından diğerleri ise Birimimiz tarafından yukarıdaki ilgili e-dergiler kullanılarak cevaplandırılmaktadır.

12 Söz konusu 12 adet elektronik veritabanı ve adet e-derginin sipariş ve satın alma işlemleri kütüphanemiz tarafından yapılmakta olup veritabanlarının künye ve özet bilgilerine İGEME web sitesinin “Kütüphane” başlığı altında erişilebilmektedir.

13 Ücretsiz Aboneliği Yapılan Elektronik Veritabanları
Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) tarafından hazırlanan Trade Map (dünya dış ticaret istatistikleri için), Market Access Map (pazara giriş ön araştırması için), Investment Map (yatırım planı için), Trade Competitiveness Map (rekabet gücü öngörüsü için), Product Map (ürün pazarlaması için) veritabanları kullanılarak aranılan ürünle ilgili ülke veya dünya pazar eğilimlerine erişim mümkündür. Dünyadaki ticaret fuarları hakkında ayrıntılı bilgi içeren International Tradeshow Directory (M+A ExpoDatabase) 3. B2B e-pazaryerleri adres ve B2B e-ticaret bilgi kaynağı olan eMarketServices 4. B2B e-ticaret sitesi niteliğindeki Europages

14 KÜTÜPHANE HİZMETLERİ

15 Zengin ticari koleksiyonu ile dış ticaret ihtisas kütüphanesi olarak ticari bilgi hizmetini doğru, hızlı ve güvenli bir şekilde hizmete sunan İGEME kütüphanesi, Türkiye’nin ilk ve tek kamu kurum kütüphanesidir. Kuruluş Tarihi: 1973 Yerleşim: Merkez (Ankara), Marmara Bölge Müdürlüğü (İstanbul), Ege Bölge Müdürlüğü (İzmir) olmak üzere yerleşik 3 kütüphaneye sahiptir. Çalışma Saatleri: 09:00 – 18:00 (Pazartesi-Cuma) Hizmet Kitlesi: Temel olarak ihracatçı firmalar ve KOBİ’ler olmakla birlikte, yararlanmak isteyen kamu veya özel sektörde çalışan bütün araştırmacılar (akademisyenler, danışmanlık firmaları) ve öğrenciler.

16 Okuyucu İstatistikleri: 2010 yılında Merkez Kütüphanemizi 771 kişi,
Koleksiyon: Merkez kütüphanede; temel başvuru kitabı, 220 yerli ve yabancı süreli yayın ve gazete,118 istatistik ve rapor, 105 rehber, 164 CD, Marmara Bölge Müdürlüğü kütüphanesinde; kitap, 78 yerli ve yabancı süreli yayın, 96 rehber/katalog, 75 CD, Ege Bölge Müdürlüğü kütüphanesinde; 675 kitap, 41 yerli ve yabancı süreli yayın, 9 rehber, Merkez ve Bölge Müdürlükleri dahil olmak üzere 12 adet uluslararası elektronik veritabanı ile 7 adet yurtdışı ve 2 adet yurtiçi olmak üzere 9 adet elektronik süreli yayın aboneliği bulunmaktadır. Okuyucu İstatistikleri: 2010 yılında Merkez Kütüphanemizi 771 kişi, Marmara Bölge Müdürlüğü Kütüphanemizi 980 kişi, Ege Bölge Müdürlüğü Kütüphanemizi 392 kişi ziyaret etmiştir.

17 Hizmetler: Yayın Sağlama: Kütüphane koleksiyonu; İGEME yayınları, satın alınan yayınlar, değişim ve bağış yoluyla gelen yayınlardan oluşmaktadır. Satın alma yoluyla kütüphanemize kazandırılan yayınlar, uzman personelin ve ihracatçılarımızın ihtiyaçları doğrultusunda gözden geçirilerek sipariş edilmektedir. Kataloglama ve Sınıflama: Sınıflamada Birleşmiş Milletler tarafından ticaret kütüphaneleri için hazırlanmış SITC Madde Sınıflandırma Sistemi ile Uluslar arası Ticaret Merkezi (ITC) tarafından hazırlanan Thesaurus (konu başlıkları), kataloglamada ise Anglo Amerikan Kataloglama Kuralları (AACR2) kullanılmaktadır. Yayınlar bu standart ve kurallar doğrultusunda kataloglanıp sınıflanmakta ve araştırmacıların hizmetine sunulmak üzere kütüphanedeki uygun alana yerleştirilmektedir. Ödünç Verme: Yayınlar sadece kurum personeline ve Müsteşarlık uzmanlarına ödünç verilmekte olup, işlemler İGEME Bilgi Sistemi kapsamında kütüphane modülü üzerinden takip edilmektedir. Süreli Yayın Takip: Merkeze ücretli ya da ücretsiz olarak temin edilen süreli yayınların güncel sayıları kütüphane modülüne kaydedilerek kullanıcıların istifadesine sunulmaktadır.

18 e-Kütüphane: İGEME Kütüphanelerine ulaşan tüm basılı kaynaklar hızla elektronik ortamdaki kütüphane kataloguna aktarılmaktadır. Katalog tam bibliyografik künye ve içerik özeti (abstract) (çalışma iki yıl önce başlatılmış ve geriye dönük olarak devam etmekte olup, 2386 adet özet girişi tamamlanmıştır) düzeyinde web sitesi üzerinden erişilir durumdadır. Katalog taramasında araştırmacı tarafından belirlenen yayınların bibliyografik künye ve özet bilgilerinin incelenmesinden sonra daha ayrıntılı bilgi istenmesi halinde, ilgili yayının belirli bölümlerinin fotokopileri scan edilerek yolu ile talep sahiplerine gönderilmektedir. Ayrıca elektronik formatı genel erişime açık yayınlar için doğrudan ilgili web sayfasına yönlendirme yapılmaktadır. Seçilen yayınların tamamının incelenmek istenmesi halinde ise kütüphanelerimizin ziyaret edilmesi gerekmektedir. e-Kütüphane hizmetini tamamlayıcı bir unsur olarak kütüphanelerimize yeni gelen yayınlardan seçilerek oluşturulan listeler yılda iki kez İGEME Bilgi Sistemi’nin kurumsal modüllerinden biri olan “toplu modülü” ile veritabanımızdaki kayıtlı firmalara duyurulmaktadır.

19 Kütüphane koleksiyonuna web sitemiz ana sayfasında yer alan “Kütüphane” başlığı altındaki “yayın arama” bölümünden ya da linkinden ulaşılabilmektedir.

20

21 http://www. igeme. gov. tr/igeme/section-igeme-kutuphanemiz-yayinAra

22

23

24 http://www. igeme. gov. tr/igeme/section-igeme-kutuphanemiz-baglanti

25 Bir iş adamının yeteneği; bir malı çok olduğu yerden değerli olduğu yere getirebilmektir.
Ralph Waldo Emerson ( ) Amerikalı düşünür, yazar. 

26 TEŞEKKÜR EDERİM Dr. M. Tayfun GÜLLE tbrh@igeme.gov.tr
Bilgi Teknolojileri ve Kurumsal İletişim Dairesi Şube Müdürü


"İGEME’nin Ticari Bilgi ve Rehberlik Hizmetleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları