Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YZM Yazılım Doğrulama ve Geçerlileme

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YZM Yazılım Doğrulama ve Geçerlileme"— Sunum transkripti:

1 YZM 320 - Yazılım Doğrulama ve Geçerlileme
Hazırlayan:Emin BORANDAĞ

2 Kod İncelemesi

3 Statik Beyaz Kutu Testi
Bu testte yazılım çalıştırılmadan.Koda bakılır kodun mimarisine ekranların tasarımları ile olan ilişkileri incelenir. Yazılım projelerinde çok az uygulanan bir yöntemdir. Biçimsel Kod incelemesi İsterlerin kod içerisinde bire bir karşılanıp karşılanmadığına bakılarak yapılır. Organize bir şekilde yazılım ekibi tarafından yada yazılım ekibi içerisindeki test uzmanı tarafından yapılmalıdır.

4 Biçimsel Kod incelemesi için gerekli olanlar:
Sorunu tanımla: Yazılım içerisindeki sorunu tanımla. Örnek:Kayıp ister,eksik giriş,vb. Kuralları Belirle: Ne kadar kod ne kadar süre içerisinde gerçekleştirilecek,vb konuları ve sınırları belirle. Hazırlık: Ekibin her bir üyesi yapması gerekenleri bilmesi için tanımlar koyarak ekibi hazırla. Rapor: Yapılan çalışmaları özetle, yazılım ekibinin kullanacağı gerekli bilgileri içeren raporları yaz.

5 Formal olmayan kod incelemesi.
Küçük yazılım grubu bir araya gelerek program ile ilgili daha önceden belirlenen özelliklerin becerilerini test ederler. Walkthroughs: Test uzmanı yada programı geliştiren ekipten kodu yazan kişinin dışında bir kişi, satır satır kodu inceler. Kod inceleme aşamasında her bir satır göz ile kontrol edilerek gereken yerlerde kodu ile ilgili (5n) soruları sorulur.

6 Formal Kod incelenmesi
Kodu yazan kişi sonuç testleri ile sorumlu değildir! Diğer kod ile ilgilenen kişiler bu sorumluluğu almalıdır. Yönetici kodların birleşim noktalarında meydana gelebilecek aksiliklere ve hatalara karşı dikkatli olmalıdır. İnceleme sonrasında rapor hazırlanmalı ve hatalar bulunmuş ise bulunun hatalar yeniden gözden geçirilerek düzeltilmelidir. Bu yöntem sıklıkla kullanılan ve hata bulmak için oldukça faydalı bir yöntemdir.

7 Hata Maliyetleri & Yazılım Geliştirme
“Software Requirements, A Tutorial” by Faulk.2000 Foundations of Software Engineering, Kenneth M. Anderson

8 Test Güdümlü Yazılım Akış Şeması
Önce Test Test Güdümlü Yazılım Geliştirme. Önce Yapılacak Test yada Testler Belirlenir. Kod Testler Geçilecek Şekilde Geliştirilir. 1.2 Adımlar Tekrarlanır. Kod Bol Miktarda Refactor Edilir. Başlangıç Test Sınıfı Kod Geliştirimi Refactor Son Test Güdümlü Yazılım Akış Şeması

9

10 Önce Test-Avantajları
Kod yazılmadan önce test programı yazılır. Bu sayede mevcut sorunların daha erkenden ortaya çıkması sağlanarak, daha güvenli bir yazılım gerçekleştirilmeye çalışılır. Bu yöntemde testler yazılmaya başlandığı esnada aslında ne şekilde bir kod yazılacağı da belli bir ölçüde belirlenmiş olur. Tez işleminin önemli bir kısmı bu süreç içerisinde tamamlanır.

11

12 Trakya Üniversitesi - Fen Bilimleri Enstitüsü
White Box Test kodun çalıştırılmasına dayanır. Bu testin temel amacı, yazılımın cümlelerinin,Kodun izleyebileceği bütün yolların, koşul cümlelerinin ve veri akışının doğruluğunun onaylanmasıdır. Trakya Üniversitesi - Fen Bilimleri Enstitüsü

13 Black Box Herhangi bir programın kendi girdi kümesindeki değerleri kendi çıktı aralığındaki değerlere dönüştüren bir fonksiyon olduğu bakış açısına dayanır. Programın şartnamesine (specification) göre ve hiçbir kod yazılmadan tasarlanabilir. Programın şartnamede belirtilen tüm işlevlere sahip olup olmadığı kontrol edilebilir ancak programın istenmeyen bazı davranışları içerip içermediği kontrol edilemez. Trakya Üniversitesi - Fen Bilimleri Enstitüsü

14 Üniversite personel otomasyon sistemi.
Geliştirilen yazılım bu gün itibari ile üniversitenin kadrolu(Akademik, İdari) bütün personeli ve görevlendirme statüsünde gelip üniversite içerisinde hizmet veren bütün personelin bilgilerini içermektedir. Toplamda aktif 1000’in üzerinde personelin bilgisini içeren bu yazılım aynı zamanda sistem üzerinden gerekli raporlama işlemlerini de gerçekleştirile bilmektedir.

15 Optik Okuyucu ve Değerlendirme Yazılımı.
Geliştirilen yazılım bu gün itibari ile üniversite içerisinde gerçekleştirilen çoktan seçmeli soru sistemine göre gerçekleştirilen bütün yılı içi sınavlarda kullanılmaktadır. Bu gün itibari ile 50000’in üzerinde optik kağıt sistem üzerinden okunarak gerekli notlandırma işlemleri gerçekleştirilmiştir.

16 Açık kaynak kodlu. Proje ölçüm aracı.
Source Monitör Açık kaynak kodlu. Proje ölçüm aracı.

17 Proje Adı: Muhasebe Otomasyon Programı Yazılım Ekibi Büyüklüğü: 3 Yazılımcı 1 Test Sorumlusu Eğitim Seviyesi: 1Yüksek Lisans 1 Lisans 2 Ön Lisans Yazılım Tecrübe Bilgileri: 10yıl > 1 kişi 5-10 yıl 3 kişi Uzmanlık Bilgileri: Yüksek Programlama Dili Bilgisi: Oluşturulan Müşteri Kart Sayısı: 89 Domain: Windows Application, C#, SQL Server

18 Muhasebe Otomasyon Programı 4 Proje Lines: 53556 Statement: 32236
Percent Coments 2.5 AvarageDepth 2.52 Files 80 Created On 27 Oct 2010 Karmaşıklık Değerleri Statements 1 2 3 4 5 6 7 8 9+ 1206 4851 10124 10799 3530 1124 280 265 43 14 Karmaşıklık Oranları Grafiği:

19 Uygulama Platformu ve Kullanıcılar
Araç İşlevi Visual Studio (C#.net) Uygulama geliştirmede programlama aracı olarak Visual Studio içerisinde yer alan C# programlama dili kullanılmıştır. MS SQL Server Veri tabanı olarak Microsoft SQL Server kullanılmıştır. PhotoShop CS3 Ekran ve “banner”ların tasarımına görsellik kazandırmak amacıyla mevcut araca ek olarak bu yazılım aracından istifade edilmiştir.

20 Uygulama Geliştirme (doc)


"YZM Yazılım Doğrulama ve Geçerlileme" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları