Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü"— Sunum transkripti:

1 Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü
ÜNİVERSİTELERİN YENİ BÜTÇE YAPISINDA ÖDENEK GÖNDERME BELGESİ DÜZENLENMESİ Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü

2 GENEL HUSUSLAR Bilindiği üzere, Üniversitelerin bütçe yapılarında 2010 yılında gerçekleştirilen değişiklik nedeniyle, kanunlaşan bütçe tertiplerinde birim detayı yer almamaktadır. Bu nedenle üniversiteler; bütçe hazırlık süreçlerinde birim detayında çalışmalar yapabilecekler ve izleyebileceklerdir. Bu çerçevede, kanunlaşan bütçede kurumsal sınıflandırmada görünen torba/havuz tertipte yer alan ödeneğin birimlere dağılımı ilgililer tarafından gerçekleştirilmiştir.

3 GENEL HUSUSLAR Yapılan bu dağılım sonrasında, 2010/1 nolu Bütçe Uygulama Genelgesi kapsamında birim detayında (ekonomik sınıflandırmanın 2. düzeyinde) serbest ödenekler Bakanlığımızca e-bütçe sisteminde hesaplanarak kullanıma açılmıştır. Bu aşamadan itibaren üniversiteler ödenek gönderme belgesi düzenleyebileceklerdir.

4 GENEL HUSUSLAR Ödenek gönderme belgesi düzenlenmesinde üniversitelerin bütçe yapısının değişmesinden kaynaklanan herhangi bir farklılık olmamıştır. Üniversiteler ödenek gönderme belgelerini eskiden olduğu gibi (diğer kurumların da halen düzenledikleri gibi) düzenlemeye devam edeceklerdir.

5 GENEL HUSUSLAR Ödenek gönderme belgesi düzenlenmesinde üniversitelerin bütçe yapısının değişmesinden kaynaklanan herhangi bir farklılık olmamıştır. Üniversiteler ödenek gönderme belgelerini eskiden olduğu gibi (diğer kurumların da halen düzenledikleri gibi) düzenlemeye devam edeceklerdir.

6 GENEL HUSUSLAR Farklılık olan kısım ödenek gönderme belgesi düzenlenmesinde değil, ödenek gönderme belgesinde yer alan tertiplerin kontrolündedir. Bundan böyle, üniversitelerin düzenledikleri ödenek gönderme belgelerinde yer alan (torba/havuz kurumsal kod altındaki) tertiplerde yeterli ödeneğin bulunup bulunmadığı yanı sıra, birimler detayındaki tertiplerde yeterli ödeneği olup olmadığına da bakılacaktır. Yeterli ödeneğine bakılırken; tertipte yer alan başlangıç ödeneğine eklenen ve düşülenlerle toplam ödenek bulunmakta, bu toplam ödenekten bir yandan harcamaya bir yandan ise serbest olan kısma bakılmakta, serbest olan ödenekten ne kadar ödenek gönderme belgesi ve tenkis belgesi düzenlendiğine bakılmakta ve kalan tutar kadar yeni ödenek gönderme belgesinin onaylanmasına izin verilmektedir. Bu tutarı geçen ödenek gönderme belgeleri sisteme kaydedilmekte ancak, yeterli ödeneği sağlanmadığı takdirde “onaylanamayacağına dair uyarı gelmekte ve onaylanmaya çalışıldığında ise “hata mesajı” vererek onaylama yapmamaktadır.

7 SİSTEME GİRİŞ Üniversiteler Ödenek gönderme belgelerini e-bütçe sistemine “Üniversiteler Bütçe Uygulama” modülünün altında yer alan Kurum Düzeyinde - Kurum İşlemleri - Ödenek Gönderme Belgesi menüsünden gireceklerdir.

8 SİSTEME GİRİŞ Eskiden olduğu gibi “Kurum Kodu”, “Muhasebe Birim Kodu” ve “Gönderilen Daire Kodu” alanlarının öncelikle doldurulması gerekmektedir.

9 SİSTEME GİRİŞ Yine eskiden olduğu gibi “Gider Bütçesi Tertibi” alanının da gerekmektedir. Buraya yazacağımız bütçe tertibi “kurumsal sınıflandırmada havuz/torba olan bütçe tertibi olacaktır. Birimlere bütçe dağılımı işleminde kullandığımız ve kurumsal sınıflandırmaya “birim kodunun gömülü olduğu” kurumsal kodları kullanmayacağız. Örneğin; Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne keseceği ödenek gönderme belgesinde kullanacağı tertip; şeklinde olmalıdır. şeklinde yazılacak tertiplerde sistem hata mesajı vererek kayıt yapmayacaktır.

10 SİSTEME GİRİŞ Doğru Hatalı

11 SİSTEME GİRİŞ Tertibin yan tarafında “kullanılabilen” sütununda görünen rakamlar torba tertibin tümü düzeyinde değil söz konusu tertibin “Gönderilen Daire Kodu” alanına yazılan numaraya göre ilgili birim düzeyinde kullanılabilir ödeneğini ifade etmektedir.

12 SİSTEME GİRİŞ Ödenek gönderme belgesinin onaylanıp muhasebata gönderilmesinde, say2000i’de muhasebeleştirilmesinde ve diğer süreçlerde herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır. Düzenlenen ödenek gönderme belgeleri bir icmale bağlanarak e-bütçe süreci tamamlanmakta ve “Muhasebata Gönder” tuşu ile say2000i sistemine aktarılmaktadır.

13 ÖDENEK DURUM BİLGİSİ Üniversiteler, gerek ödenek gönderme belgesi düzenlerken gerekse diğer durumlarda ihtiyaç gördüklerinde birimler detayında ödeneklerini e-bütçede, “Üniversiteler Bütçe Uygulama” modülünün altında yer alan Birim Düzeyinde - Kurum İşlemleri - Ödenek Durum Bilgisi (Birim Düzeyinde) menüsünden birim kodlarını da girmek suretiyle görebileceklerdir.


"Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları