Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ."— Sunum transkripti:

1 DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ

2 Kültür: Bir toplumda, tabiatın dışında insan elinden ve dilinden çıkan her şeydir. Kültür, bir milletin hayatındaki gelişmeleri ve değişimleri içine alan geniş bir kurumdur. Kültür, bir milletin dil ile ifade ettiği sözlü ve yazılı her şeydir. Dil ve kültür birbiriyle yakından ilişkilidir.

3 Dil, kültürün temelidir
Dil, kültürün temelidir. Milletlerin hayatında meydana gelen her şey dil ile ifade edilir. Dil kültürün taşıyıcısıdır. Yani kültürü diğer kuşaklara aktaran dildir. Dil ve kültür ayrılamaz iki parçadır. Tarihi de unutmamamız gerekir ki o da kültürün bir parçasıdır.

4 KÜLTÜR VE DİL İLİŞKİSİ:
*İnsan topluluklarının yaşama biçimi kültürle oluşur. Birlikte yaşam da dil sayesinde gerçekleşir. *Kültür oluşumu ve kültür gelişmesi dil sayesinde gerçekleşir. *Dil, kendini kullanan insan topluluğunun kültürüne göre zenginleşir. *Kültür dilde sese ve ifadeye dönüşür. *Dilde her kelimenin yazılış, şekil ve mânâsını belirleyen kültürdür.

5 Konuşma Dili-Yazı Dili : Her milletin değişik coğrafyalarında değişik ağız özellikleri hakim olabilir. Bir Karadenizlinin günlük konuşmalarında kullandığı ağızla bir Kayserilinin kullandığı ağız farklı özelliklere sahiptir. Çünkü konuşma dili bölgeden bölgeye farklılık gösterir.

6 Ağız: Bir dilin kendi içinde görülen küçük yöresel söyleyiş farklılıklarıdır.(Trabzon Ağzı)

7 Şive: Bir dilin gelişiminin aydınlık çağlarında kendinden ayrılmış kollarıdır. Şivelerde bazı ses ve biçim ayrılıkları bulunabilir.(Azerî Ş.)

8 Lehçe: Bir dilin gelişiminin karanlık çağlarında kendinden ayrılmış kollarıdır. Lehçelerde ses biçim ve sözcük ayrılıkları bulunabilir.(Yakut L.)

9 Argo: Kullanılan ortak dilden ayrı olarak aynı topluluktaki insanların kullandıkları dildir.

10 Jargon:Belli bir grup arasındaki dayanışmayı ,çıkar birliğini devam ettirmek,başkalarına karşı korunmak ,bir meslek sırrını korumak amacıyla oluşturulmuş,başkalarınca anlaşılamayan yapay dile denir.


"DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları