Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ENZİMLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ENZİMLER."— Sunum transkripti:

1 ENZİMLER

2 Günümüzde aldığımız bilimsel mesafeye rağmen canlı nedir
Günümüzde aldığımız bilimsel mesafeye rağmen canlı nedir? sorusu hala çözülememiş bir sorudur.Ancak çok iyi bildiğimiz bir şey var ki, hücre ve hücrelerden oluşmuş canlılar durup dinlenmeli dinlenmeden reaksiyon gerçekleştiren kimyasal labaratuvarlardır.

3 Bu labaratuvar içerisinde reaksiyonları gerçekleştiren kimyagerler, enzimlerdir.Bu reaksiyonlar sindirim,görme,konuşma.....

4 Yukarıda canlı ve enzimler arasındaki ilişkiye biraz değindik
Yukarıda canlı ve enzimler arasındaki ilişkiye biraz değindik.Buradan şöyle bir sonuç çıkarabiliriz: CANLILIK, ENZİMATİK REAKSYON zincirleriyle gerçekleşmektedir.

5 Enzimin Tanımı Ve Yapısı:
Canlılarda meydana gelen biyokimyasal reaksiyonları gerçekleştiren katalizörlere enzim denir.Enzimler yapı olarak iki kısımda incelenir.Basit enzimler ve bileşik enzimler.

6 Basit Enzimler: Sadece proteinden meydana gelmiş enzimlerdir.Bunlara en iyi örnek sindirim enzimleri ve üreyi parçalayan üreaz enzimleridir.Reaksiyon direk olarak protein kısmı tarafından yürütülür.

7 Bileşik Enzimler: Bileşik enzimler iki kısımdan meydana gelir. Protein + Vitaminler Protein + Mineral maddeler veya metal iyonlarıdır. Bu enzimlerin protein kısmına apoenzim, vitamin kısmına koenzim veya prostatik grup denir.Metal iyonları ve mineral maddeler gibi kısımlarına da enzim aktivatörleri denir.

8 Bileşik enzimler ayrı ayrı görev yapamazlar
Bileşik enzimler ayrı ayrı görev yapamazlar. Çünkü enzimin etki ettiği maddeyi protein kısmı belirler. Koenzim reaksiyonu gerçekleştirir. Organizmalarda vitamin veya metal iyonları eksik olursa protein kısımları reaksiyonu gerçekleştiremez. Bundan dolayı canlı hastalanır. Mesela gözdeki A vitamini görme reaksiyonlarını gerçekleştiren enzimin bir parçasıdır. Yani koenzimdir. A vitamini olmasa reaksiyon gerçekleşmez ve gece körlüğü ortaya çıkar.

9

10 BİR GEN - BİR ENZİM İLİŞKİSİ:
Canlıda her enzim proteinden yapılmıştır. Her protein bir gen tarafından programlandırılarak görevlendirilmiştir buna bir gen bir enzim hipotezi denir. Genler sentezletmiş olduğu proteine ne yapacağını da şifrelemiştir.

11

12 ENZİM REAKSİYONLARININ ETKİLENDİĞİ FAKTÖRLER:
Enzimler kimyasal reaksiyonları gerçekleştirdiklerinde bazı faktörlerin etkisi altında kalırlar. ISI: Her enzim reaksiyonunun optimal bir ısı seviyesi vardır. İnsanda bu ısı 36,5 derecedir. 0 derecede enzimler pasiftir. Ancak yapıları bozulmaz. Canlılıkta kaybedilmeyebilir. Genel olarak enzimler 60 C de bozulurlar

13 PH: Her reaksiyonun gerçekleşebilmesi ortamın PH ını belirleyen belli oranda H ve OH iyonları konsantrasyonu olmasına bağlıdır. ENZİM VE SUBSTRAT KONSANTRASYONU Ortamda reaksiyon hızını artırıcı yapılardan biride enzim ve substrat miktarıdır.Her ikisinin miktarı belirli oranlarda artırılırsa reaksiyon hızı sürekli artar.

14 SU: Enzim reaksiyonunun gerçekleşebilmesi için ortamda belirli oranda su olması gerekir. Çünkü moleküllerin birbirine çarparak reaksiyonu gerçekleştirebilmesi için hareketi sağlayacak sıvı bir ortamın olması gerekir. Tohumlarda su miktarı az olduğundan reaksiyonlarda minimal seviyede gerçekleşmektedir.

15

16 ENZİMLERİN ÖZELLİKLERİ:
Biyolojik reaksiyonların aktivasyon enerjisini düşürürler. Enzim daima bir çeşit reaksiyonu gerçekleştirir. Enzimler aynı tür reaksiyonu bozulmadan tekrar tekrar yapabilirler Enzimler gerçekleşecek reaksiyonun çabuk dengeye ulaşmasını sağlar Enzimler cansız ortamda da görev yaparlar. Enzimler reaksiyonlarını daima etki ettiği maddenin dış yüzeyinden başlatırlar.

17 Mesela sindirim esnasında eğer besinler ağızda ve midede fiziksel olarak parçalanmasaydı sindirim çok az gerçekleşirdi. Çünkü enzimler dış yüzeyden reaksiyonu başlatırlar.


"ENZİMLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları