Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KISITLAMALAR (Constraints)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KISITLAMALAR (Constraints)"— Sunum transkripti:

1 KISITLAMALAR (Constraints)

2 KISITLAMALAR Veri tabanı hazırlama programında bir alana girilecek olan veri için birtakım kısıtlamalar oluşturulabilmektedir. Veri girişini denetlemek için giriş maskesi kullanılır. Veri sınırlaması yapmak veya bir alana mutlaka veri girilmesi gereken durumlarda ise geçerlilik kuralları uygulanmaktadır.

3 Giriş maskesi Oluşturarak Veri Kısıtlaması
Giriş maskesi verilerin bir alana nasıl girileceği ile ilgili kısıtlamalar yapmak için kullanılır. Giriş maskesinde kullanılabilecek karakterlerden daha önce bahsetmiştik. Şimdi ise Giriş Maskesinin nasıl oluşturulduğuna bir bakalım.

4 Giriş maskesi Oluşturarak Veri Kısıtlaması
Telefon numarası girilmesi istenilen bir alanda tüm telefon numaralarının alan kodları ile birlikte girilmesinin istenmesi gibi bir durum sözkonusu olsun. Bunun için İlgili alanın özellikler penceresindeki Giriş Maskesi kısmından “ ” düğmesine tıklanır. Karşımıza sonraki sayfadaki gibi Giriş Maskesi Sihirbazı penceresi gelecektir.

5 Giriş maskesi Oluşturarak Veri Kısıtlaması

6 Giriş maskesi Oluşturarak Veri Kısıtlaması
Buradan “Dene” bölümüne tıklayarak seçili olan giriş maskesinin nasıl yazılacağını görebilirsiniz. Örnekte telefon numarasının nasıl yazılacağı görünmektedir. Eğer kullanmak istediğiniz format bu şekilde ise “Son” düğmesine tıklayabilirsiniz. Farklı bir format kullanmak istiyorsanız “İleri” düğmesine tıklamanız gerekir. Buradan yer tutucu karakteri değiştirebilir ve “Dene” kısmına tıklayarak nasıl göründüğünü görebilirsiniz.

7 Giriş maskesi Oluşturarak Veri Kısıtlaması

8 Giriş maskesi Oluşturarak Veri Kısıtlaması
İleri düğmesine tıkladığınızda veriyi nasıl saklamak istediğinizle ilgili bir soru ile karşılaşacaksınız. Buradan istediğiniz seçeneği seçip sırası ile “İleri” ve “Son” düğmelerine tıkladığınızda maske oluşturma işlemini tamamlamış olacaksınız.

9 Giriş maskesi Örnekleri
En fazla 3 en az 2 karakter girilebilecek. İlk karakter mutlaka rakam olacak, Harfler otomatik olarak büyük görünecek. 3. karakter ya boşluk yada harf olacak. >09L 3. harfi h olan bir veri girilmesi sağlanacak. ??h* 11 karakter ve yalnızca rakam girilebilecek. (11 tane sıfır) Sadece geçerli bir posta kodu girilebilecek. 00000

10 Veri Girişini Zorunlu Kılmak
Tablodaki bazı alanlara veri girişini zorunlu olarak belirleyebilirsiniz. Böylelikle o alana veri girilirken boş geçilemeyecektir. Bir alana veri girişini zorunlu kılmak için tablo tasarım görünümünde açılır. İlgili alanın özellikler penceresinden Gerekli kısmında “evet” seçeneği seçilir.

11 KURALLAR (Rules)

12 KURALLAR Kurallar, veri girişinde kısıtlamayı sağlamak için kullanılır. Kurallar kullanarak, bir alana girilebilecek olan verilerin şartları belirlenmektedir. Geçerlilik kuralı adı verilen bu kurallar kullanıcı alanı terk ederken girilen değerleri denetlemek için kullanır. Geçerlilik kuralları ilgili alana doğrudan yazılabileceği gibi ifade oluşturucusu penceresi kullanılarak da yazılabilir.

13 KURALLAR Örneğin bir not alanına girilecek değerin 0’dan büyük 100’den küçük olmasını istiyorsak geçerlilik kuralı kullanırız. Bunun için ilgili tablo Tasarım Görünümünde açılır. Tablo tasarım görünümünde iken not1 alanının özellik penceresinde bulunan Geçerlilik kuralı bölümünden ” ” düğmesine tıklanılıp ifade oluşturucusu penceresi açılır veya geçerlilik kuralının bulunduğu bölüme istenilen koşul yazılır.

14 KURALLAR

15 KURALLAR Geçerlilik kuralı uygulandıktan sonra ilgili alana yapılan veri girişi yazılan kurala uymuyorsa program veri girişini engelleyip, neden veri girişine izin vermediğini gösteren bir uyarı penceresi görüntüler.

16 GEÇERLİLİK KURALI ÖRNEKLERİ

17 GEÇERLİLİK KURALI ÖRNEKLERİ
100’DEN KÜÇÜK DEĞER GİRİLEBİLİR <100 100’E EŞİT VEYA 100’DEN KÜÇÜK DEĞER GİRİLEBİLİR <=100 1 İLE 10 ARASINDA BİR SAYI GİRİLEBİLİR Between 1 And 10 SIFIRDAN FARKLI BİR SAYI GİRİLEBİLİR <>0 20 TEMMUZ 2006 TARİHİNDEN ÖNCEKİ BİR TARİH GİRİLEBİLİR <20/7/2006 BUGÜN VE SONRAKİ BİR TARİH GİRİLEBİLİR >=Date() BUGÜN VE ÖNCEKİ BİR TARİH GİRİLEBİLİR <=Date() ÖĞRETMEN,ÖĞRENCİ,MEZUN’DAN HERHANGİ BİRİ GİRİLEBİLİR “Öğretmen” Or “Öğrenci” Or “Mezun”

18 UYGULAMA FAALİYETİ Üç tabloyu oluşturarak aralarındaki ilişkiyi yapınız ve kayıtları ekleyin. “dogum_yılı” 4 rakamdan oluşacak. (ZORUNLU) “cinsiyeti” tek harf olacak.(ZORUNLU) “adi” alanının ilk harfi büyük olacak. “icerik” parola olarak belirlenecek.(GİRİŞ MASKESİ) “dogum_yılı” 1900 ile 2013 yıları arasında olacak.(GEÇERLİLİK KURALI)

19 KONU SONU…


"KISITLAMALAR (Constraints)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları