Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

www.egitimedair.net  İlçeler  Merkez  Aşkale Aşkale  Çat Çat  Hınıs Hınıs  Horasan Horasan  Ilıca Ilıca  İspir İspir  Karaçoban Karaçoban 

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "www.egitimedair.net  İlçeler  Merkez  Aşkale Aşkale  Çat Çat  Hınıs Hınıs  Horasan Horasan  Ilıca Ilıca  İspir İspir  Karaçoban Karaçoban "— Sunum transkripti:

1

2 www.egitimedair.net

3  İlçeler  Merkez  Aşkale Aşkale  Çat Çat  Hınıs Hınıs  Horasan Horasan  Ilıca Ilıca  İspir İspir  Karaçoban Karaçoban  Karayazı Karayazı  Köprüköy Köprüköy  Narman Narman  Oltu Oltu  Olur Olur  Pasinler Pasinler  Pazaryolu Pazaryolu  Şenkaya Şenkaya  Tekman Tekman  Tortum Tortum  Uzundere Uzundere

4  1959 metre yükseklikteki tek büyük yerleşim yeri olan Erzurum yüksek bir yaylanın güney batı bölümünde yer alır. 1959  Yerleşme alanı yer yer 2000 metreye kadar yükselen bir ova üzerinde bulunur. Bölge kuzeyde Dumlu, güneyde Palandöken dağları ile çevrilmiştir.Palandöken dağları  Buradan geçen İpek Yolu ve verimli ovaları bölgenin tarih boyunca yerleşme alanı olarak seçilmesinde önemli rol oynamıştır.İpek Yolu

5  Türkiye'nin en şiddetli iklimi bu bölgede hüküm sürer baharları yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçer, kışları soğuk ve karlıdır.  Yıllık ortalama sıcaklık 6 derece, en soğuk ay ortalaması -8,3 derece'dir.  Yılın yaklaşık 220 günü boyunca ortalama sıcaklık 8 derece'nin altında seyreder.

6 Palandöken Dağı; Palandöken, Doğu’nun en popüler kayak merkezidir. Hatta Türkiye’nin en iyi ilk üç kayak merkezinden birisidir.

7 Tarihi Mekanı Çifte Minareli Medrese

8  Erzurum Barı: Erzurum, halk oyunları açısından oldukça zengin bir bölgedir. Bu zenginlik günümüzde de bütün güzellikleriyle ve orijinalline uygun olarak ya ş atılmaktadır. Erzurum Halk oyunları ve türküleri derne ğ i halk oyunları ekiplerinin gerek yurt içinde ve gerekse yurt dı ş ında düzenlenen yarı ş malarda onur verici ba ş arıları vardır. Erzurum barları kadın ve erkek barları olmak üzere iki bölüm halinde oynanır. Oltu ilçesinden Oltu köyünde yalnız erkeklerce Bar tutulur ve davul zurnayla oynanır.

9  Erzurum halk oyunlarında kullanılan giysiler, mor ve beyazla süslenmiştir. Dağ ve kır güzelliklerinin bilinçli bir şekilde giysilerde motiflendiği görülür.

10 Yemekleri: Su Böreği : Anadolu'nun muhtelif yerlerinde pişirilen bu böreği Erzurum'da yufkası ince ve kalınlığı az olarak yapılır. İçerisine Civil Peynir ve Maydanoz konulur. İnce ve özenli bir şekilde açılmış yufkalar önce kaynar suda haşlanır daha sonra soğuk su ile yıkanarak tepsiye serilir ve her yufkanın arasına erimiş tereyağı serpilir.

11 Erzurum- Oltu Çağ Kebabı Hazırlanan etin şişe geçirilip yatık şekilde odun ateşinde kızartılması ile hazırlanır.

12 Kadayıf Dolması Geçmişi 250-300 yıl öncesine dayanan kadayıf dolmasının özellikle Ramazan Ayı’nda tüketimi çok artar. Hanımlar iftar sofralarına mutlaka kadayıf dolması da koymak isterler. Hatta sahur için önceden hazırlanan kadayıf dolmaları, sahurda taze taze kızartılıp afiyetle yenir.

13 Oltu ilçesi, tarih ve kültür bakımından zengin bir ilçedir. Güzel bir el sanatı olan Oltu Taşı işletmeciliği bu zengin kültür ilçesinde kendine has bir yeri vardır. Oltu Taşı kıymetli bir maden taşı olup, sadece Oltu ve çevresinden çıkmaktadır. 3213 sayılı Maden Kanunu'nda kıymetli taşlar arasında olduğunun tescili dahi yapılmıştır. Çıkarılması zor, rezervi az fakat işlenmesi kolaydır. Oltu Taşı

14 MİMARİ YAPISI; Erzurum evlerinin ana özelliklerini belirleyen önemli bir etkende yapı malzemesidir. Ana yapı malzemesi taş,ahşap,toprak,tu ğ la ve maden olarak ele alınır.

15 Eledim,Eledim EEledim Eledim Höllük Eledim, Aynalı Beşikte Canan Bebek Beledim. Büyüttüm Besledim Asker Eyledim, Gitti De Gelmedi Canan Buna Ne Çare, Yandı Ciğerim De Canan Buna Ne Çare. Bir Güzel Simâdır Aklımı Alan, Aşkın Sevdasını Canan Sineme Saran. Bizi Kınamasın Ehl-i Dil Olan. Gitti De Gelmedi Canan Buna Ne Çare, Yandı Ciğerim De Canan Buna Ne Çare. ANONİM

16 Genç evli bir çiftin çocukları olmaz. Onlar da kendilerine beslenti bir erkek çocuğu evlat edinirler. Kadın ile çocuk arasında fazla yaş farkı yoktur. Kadının kocası genç yaşta ölünce kadın dul kalır. Beslentisi olan evlatlığa kadın aşık olduğunun farkına varır, ancak bunu kimselere diyemez. Oğlan askere gider ve askerde ölür. Bir gizli sevdanın öyküsünün türküsüdür Eledim Eledim..

17


"www.egitimedair.net  İlçeler  Merkez  Aşkale Aşkale  Çat Çat  Hınıs Hınıs  Horasan Horasan  Ilıca Ilıca  İspir İspir  Karaçoban Karaçoban " indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları