Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MÜZİK PERFORMANS ÖDEVİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MÜZİK PERFORMANS ÖDEVİ"— Sunum transkripti:

1 MÜZİK PERFORMANS ÖDEVİ

2 ÜLKEMİZDEKİ MÜZİK TÜRLERİ
Geleneksel Türk müziği: Ezan, dua ilahi mehter müziği gibi Klasik Türk müziği: Türk sanat müziği Halk Müziği: Türküler, uzun havalar Klasik Batı Müziği: Opera ve bale müzikleri gibi (Türkçe) Popüler müzik: Türk Pop Müziği, Türkçe Rock Müzik, Türkçe dans müziği, arabesk, Türkçe caz, özgün müzik, protest müzik, fantezi müzik gibi.

3 TÜRK HALK MÜZİĞİNİN TARİHÇESİ
Türk halk müziği, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü. Yapısal olarak Folklorun bir parçasıdır. Türk halk müziği (kısaca THM), sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği kapsamında dikkate alınan eserler, klasik ve modern olmak üzere ikiye ayrılır: Klasik Türk halk müziği; çeşitli yörelerden derlenmiş birçoğu anonim olan türkülerden ve sözsüz halk müziklerinden oluşur. Anonim eserlerin sözü ve bestesinin kime ait olduğu bilinmez ve yöreye mâl olmuştur. Modern Türk halk müziği; 1970'li yıllardan sonraki dönemde eski yöresel müzik kalıpları örnek alınarak oluşturulmuş, sözü ve bestesi belli olan halk müzikleridir.

4 TÜRK HALK MÜZİĞİ ÇALGILARI
TELLİ ÇALGILAR YAYLI ÇALGILAR ÜFLEMELİ ÇALGILAR VURMALI ÇALGILAR ÇARPMA VURMALI ÇALGILAR Bağlama Cura Tanbura Divan Bağlaması Tar Kabak Kemane Karadeniz Kemençesi Kaval Zurna Ney Çifte Tulum Sipsi Çığırtma Davul Nağara Def Dümbelek Bendir Kaşık Zil Zilli Maşa

5 TÜRK HALK MÜZİĞİ TÜRLERİ
Türk Halk Müziği örnekleri genelde sözlü olmakla beraber, sözsüz dans müziklerini de içerir. Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık havalar ise koşma, yiğitleme, güzelleme, taşlama, ninni ve daha başka adlar altında kümelenir. Türk Halk Müziği'nin melodi yapısı incelendiğinde bu melodilerin ses genişlikleri bakımından bir oktav (sekiz ses sınırı) tamamlayan dizi ve tonaliteyi kesin şekilde belirtmeyen ikili ile beşli aralıkları içinde yaratılmış olduğu görülür. Basit ve birleşik ölçülerden başka aksak ölçüleri içeren Türk Halk Müziği, ezgiler ve formlardan oluşur.

6 Türk halk müziği genel itibariyle şu yörelere ayrılır: Karadeniz, Trakya, Ege, Doğu Anadolu, İç Anadolu, Kafkas. Bunun dışında genel karakteristiğine göre: bektaşi, halay, teke, zeybek gibi türlere ayrılır. Ayrıca il bazında türküler kategorilendirilmiştir.

7 Türkülerimiz genellikle gurbet, ayrılık, sıla hasret, ölüm, askere gidiş, yiğitlik, düğün, çocuk sevgisi, kız kaçırma gibi köye has toplumsal olayları konu alır, sadelik, içtenlik, duygululuk gibi özellikler gösterir yerel renkler taşır. Türk halk müziği, halk oyunları ve halkbilim ile de yakından ilgilidir. Türk halk müziği sanatçılarına bazı örnekler vermek gerekirse; Aşık Veysel, Karaca Oğlan, Ruhsati, Neşet Ertaş, Arif Sağ gibi isimleri sayabiliriz.

8 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN
 TEŞEKKÜRLER PAMİR ARER 6-B


"MÜZİK PERFORMANS ÖDEVİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları