Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEKNİK RAPOR ve İSTATİSTİKLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEKNİK RAPOR ve İSTATİSTİKLER"— Sunum transkripti:

1 TEKNİK RAPOR ve İSTATİSTİKLER
2014 DÜNYA KUPASI TEKNİK RAPOR ve İSTATİSTİKLER Dr. Aykut Eren CANÜZMEZ TÜFAD İZMİR ŞUBESİ 8 Aralık 2014

2 2014 Brezilya FIFA Dünya Kupasında üst kalite ve hücum futbolu, mükemmel oyuncular ve futbol felsefesinin pozitif yönde olması göze çarpmaktadır. Takımların amacı kaybetmemek yada gol yememek yerine gol atmak ve maçı kazanmak olmuştur. Bu 171 gol ve maç başına 2.67 gol ortalaması ile gerçekleşmiştir. Dünya kupası yükselişe geçen ve gelişen futbollarını ortaya koyan Kosta Rica ve Cezayir takımlarının etkili ve başarılı olmalarına şahit olmuştur. Çoğu maçın sonucu maç bitimine kadar kestirilememiştir.

3 DÜZENLER (ŞEKİLLER) Şampiyonada ağır basan taktik, mevkilere göre oyuncuları en iyi şekilde kullanma ve oyuncuların takım için en iyi oyunlarını oynama çabaları olarak değerlendirilmiştir. Takımların statik bir sistemden ziyade esnek olma eğiliminde oldukları görülmüştür. Oyuncular verilen görevleri maç gerekliliklerine göre en iyi şekilde yapmışlardır.

4 Çok başarılı takımlar iyi organize olmuş ve etkili yayılım göstermişler ve de genellikle dörtlü savunmayla oynamışlardır. Fakat 3 lü merkez defans oyuncu ile oynama sayısı tekrar artmıştır. Şili, Hollanda, Uruguay, Meksika ve Kosta Rika. Defans oyuncuları topla çok rahat ve bire bir pozisyonlarda etkili olduğu görülmüştür.

5 En iyi takımlar defansın önünde bir oyuncu oynatmışlardır, 2010 Güney Afrika'da 2 oyuncu tercih edilmiştir. Merkez defans oyuncuları ile birlikte defansif üçgeni oluşturmuşlardır. İki orta saha oyuncusu hem hücuma hem defansa yardım etmişlerdir. Bekler düzenli olarak forvete destek vermiş, ataklarda genişlik sağlamışlar ve birçok orta şansı yaratmışlardır. Birçok takım iki forvet ile oynamış (üç yoksa) ve çok az takım ileride tek kalan hücumcu ile oynamış ve turnuvayı erken terk etmişlerdir.

6 Oyun sürekli olarak defanstan orta saha ve ileri uca doğru kurulmuştur
Oyun sürekli olarak defanstan orta saha ve ileri uca doğru kurulmuştur. Santraforlara uzun paslar nadir olarak kullanılmış (çoğunlukla oyunun son bölümünde mağlup takımlar kullanmıştır). Başarılı takımlarda birçok yaratıcı oyuncuyu saha içinde tutmuş ve sorumluluk verilmiş ve yaratıcılıklarına devam etmişlerdir....

7 OYUN SİSTEMLERİ Bir çok takım yerden oynamayı tercih etti, uzun toplar çoğu zaman başarısız oldu. Takımlar yarı sahada pres anlayışını benimsemeden önce oyuna başlarken ilk 15 dk da agrasif bir şekilde oynadı. Yaratıcı orta saha oyuncuları bu zamanlarda defansın arkasındaki boş alana kontratak yapmak üzere girişimlerde bulundular. Orta saha oyuncuları sıklıkla geride kalarak defanstan çıkan beklerin önüne doğru top atarak atakları şekillendirmişlerdir.

8 Genellikle santraforlardan biri orta saha civarlarında pozisyon kaybı olduğunda geride kalarak orta sahaya yardım etti ve defans yapan takımın arka çizgisi kendi kalelerinin 40 m önünden geriye düşmemiştir. Takım defansı kompakt blok halinde topun olduğu tarafa doğru devamlı kaymıştır. Merkez bölge genellikle kalabalık tutulmuş pozisyon kaybından sonra, kanat oyuncuları merkeze doğru kayarak alan kapatmışlardır. Hücum açısından göze çarpan, ortaların kalitesi olmuştur. Orta ile yapılan 37 golün 20 tanesi sol taraftan gerçekleşmiştir.

9 TEMPO VE FİZİKSEL YETERLİLİK
Oyuncuların fiziksel seviyeleri ve devamlılıkları üst seviyede olduğu oyunun yüksek tempodaki bölümlerinde kendini göstermiştir. Bu duruma hazırlıklı olan takımlar başarılı olmuşlardır ve taktik, örneğin pres ve etkili topla oynama oranı fiziksel seviye ile yakından ilgilidir. Oyunda hız, yön değiştirme, mücadele ve iyi karar verme fiziksel yeterlilikle etkili olmuştur. İsviçrenin Ekvatora attığı gol.

10 3.BÖLGEYE GEÇİŞ Bu dünya kupası saha içerisindeki 3.bölgeye geçiş açısından özel bir yer almıştır. Kazanma yada kaybetmeyi tayin etmiştir. 3 tip dönüşüm dikkati çekmiştir. 1-Oyuncu koşarak yada topla dripling yaparak rakibin defans bölgesine girmiş, 2-İleriye doğru 2 yada 3 çok hızlı pasla geçiş. 3- Forvete rakibin arkasına doğru atılan toplar

11 İyi takımlar en az 1 adet topu rakip defansın arkasına doğru taşıyan oyuncu bulundurmuşlardır. Messi, Robben, Neymar, Müller, Rodrigez, Sanchez Tüm takımlar hızlı atağa kalkmayı oyunun çeşitli bölümlerinde kullanmışlar. 171 golün 34 tanesi topun çok hızlı oynanması yada kontra atak sonucunda olmuştur.

12 FORVETLER Başarılı takımlar kaliteli forvetlerle, onların kişilikleri ve mükemmel performanslarıyla oyunda var olmuşlardır. Günümüzdeki hücum oyuncuları Neymar, Messi, Rodrigez, Müller, Sanchez, Benzema, Musa (Nijerya7) gibi çok değerli oyunculardır.

13 Genellikle 2 tip Forvet karşımıza çıkmıştır
Genellikle 2 tip Forvet karşımıza çıkmıştır. İlki rakip defansın ortasında oynayan ve top kaptırıldığında orda kalan yalnız forvet. Fred (Brezilya), Giroud (Fransa) Klose (Almanya) Bunlar orta saha oyuncuları ile atak başlangıçlarını sağladılar.

14 İkincisi, markajı zor mobil çok yönlü forvet (Neymar, Benzema, Messi, Rodrigez, Sanchez) Bu oyuncular aynı zamanda orta saha oyuncularıyla bağlantıyı sağladılar ve de boş alan yaratma acısından kanattaki oyunculara ya da beklere olanak sağladılar. Gollerin %50 sinden fazlasını forvetler attı, son dünya kupasında bu rakamlara ulaşılamamıştı.

15 TOPLA OYNAMA YÜZDESİ/DEVAMLILIK
2010 FIFA Dünya şampiyonasında topa sahip olma başarı için can alıcı nokta idi te 21 maç topa sahip olma yüzdesi düşük olan takım tarafından kazanıldı. Bu üstün hızlı oyun ve kontra atak taktiğinden kaynakladı. Topla oynama etkili olmalı ve neticeye dönük olmalı. Tüm başarılı takımlar topla oynama yüzdesini arttırmaya çalıştılar aynı zamanda kontra atak(ani çıkma)önemli taktiksel manevraları da kullandılar.

16 İyi takımlar ayrıca devamlılığı göstermişlerdir
İyi takımlar ayrıca devamlılığı göstermişlerdir.(Almanya Kolombiya, Hollanda, Arjantin) sadece topu tutmanın yerine yaratıcı olarak topu öne taşıyarak rakip kaleye gol atmak turnuvada başarının temelini oluşturmuştur.

17 ESNEKLİK Turnuva, takımların oyun planlarındaki yorumlamaların çok esnek olduğunun göstermiştir. En iyi takımlar kazanmak için esnek davranmışlar ve kısa zamanlarda başarı şansını arttırmak için korkusuzca diziliş şekillerini değiştirmişlerdir. Takımlar ilk dizilişlerine olan konsantrasyonlarını değiştirmeden, büyük esneklik göstermiştir.

18 Aynı takımlar dizilişlerini değişik oyuncularla da sürdürebilmişler ve sıklıkla yeni oyuncularla aynı düzende oyuna başlamışlar ayrıca antrenörler oyuncuları oyun dizilişine katkılarına göre değerlendirilmişlerdir.

19 MANTALİTE Özellikle oyunun başında ilk golü atan takım her zaman avantajlı olmamıştır. İlk 10 grup maçının 5 inde ilk golü atan takımlar maçları kaybetmişlerdir. Bu trend bir sonraki elemelerde de devam etmiştir. Fakat umutlarını nadiren kaybetmişlerdir. Çoğu maç sonuna kadar birbirine çok yakın ve dengede geçmiştir.

20 Altı çizilmesi gerekenler;
-Takımların mental kuvveti ve kararlılığı -Oyuncuların mükemmel fiziksel düzeyleri -Antrenörlerin yedek oyuncuları oyuna sokmaları ve taktik değişiklikleridir. Başka açıdan bakacak olursak takımların ilk golü bulduktan sonra kendilerine aşırı güvenmeleri ve emin olmaları belki de enerjilerini bir sonraki maça saklama isteklerinden kaynaklanabilir.

21 DURAN TOPLAR Duran toplar oyun sonucuna önemli derecede etki etmiştir ve birçok maça daha önceden çalışılmış serbest vuruş, korner vuruşları etki etmiştir, özellikle 16 takımlı eleme turu, çeyrek ve yarı final maçları örneğin; Almanya-Fransa (1-0), Brezilya-Şili (ilk gol), Fransa-İsviçre (ilk gol), Almanya -Brezilya (İlk gol) v.b. Ev sahibi Brezilya gruplardan sonraki 4 golün 3 ünü duran toplardan atmıştır.

22 %11 gol kornerlerden gelmiştir
%11 gol kornerlerden gelmiştir. Bu oran şampiyonlar ligi ile kıyaslandığında oldukça fazladır. Şampiyonlar ligi oranı %2-3 Toplam 32 gol kafayla atılmış, Güney Afrika’dan 6 gol fazla. Bu gollerin 18 i duran toplardan gelmiş.

23 Duran topların önemi son derece artmış ve her takım maçlarında bu önemli taktiği kullanmıştır. Savunma yapan takımlar serbest atışları geçiştirebilmek için ceza sahasını kapatmaya çalışmışlardır.

24 KALECİLER 2014 Dünya kupasında oldukça fazla gol olmasına rağmen kaleciler bu şampiyonada mükemmeldiler. Günümüzde kalecilerde, yeni antrenman şekilleri ve gelişimi ile birlikte, yeni karakter ve kişilik oluşumu vardır. Sadece gol çabalarını mükemmel bir şekilde önlemek değil özellikle ataklar olgunlaştığında defans oyuncuları baskı altındayken onlara yardım ettiler.

25 Modern Kalecilerin görevi saha dışındaki oyuncular gibi oldu ve birçok atağın başlangıç noktasını kısa yada uzun doğru paslarla defansı es geçerek yaptılar. Oyunu çok iyi okudular ve bu sayede ceza alanı dışındaki toplara da müdahale ederek karşı atakları başlattılar. Bu yeni jenerasyona en iyi örnek; Neuer (Almanya), Navas (Kosta Rika), Ospina (Kolombiya), Bravo (Şili), Benaglio (İsviçre), Ochoa ( Mexika) ve Mbolhi (Cezayir)

26 Son 15-30. DAKİKALARIN ÖNEMİ
171 golün 106 sı yani 3/2 gol 2. yarıda ya da uzatmalarda atılmış. Bu gollerin 82 si son 30 dk da 33 gol dakikalarda ve 41 gol dakikalarda uzatmalarda da 8 gol atılmıştır.

27 Birçok takımın fiziksel durumları zorlanmaya başladığında goller atılmış. Daha gergin ve tüm takım hücum için önde olması ile takımlar daha fazla riske girmişler. Burada 2 şeyin altı çizilmelidir;

28 -Oyuncuların fiziksel durumları
-Hücum vaziyetinin oyunun sonuna kadar sürmesi. Bu futbolcularda fiziksel durumun yeterli olması gerektiğinin bir kanıtı olarak karşımıza çıkmakta ve fiziksel durumun bu turnuvada anahtar faktör olduğunu ve iyi hazırlık yapanların beklentilerine ulaştığını bizlere göstermektedir.

29 ANTRENÖRLER VE DEĞİŞİKLİKLER
2014 Dünya şampiyonasındaki gibi değişiklik başarıları nadiren görülür. 32 gol %19 u değişiklik yapılan futbolculardan gelmiştir. Belçika ve Hollanda 4 er gol bulmuşlardır. Depay 2 değişik maçta da girdikten sonra gol bulmuştur. Daha önceki rekor Almanya 2006 da 23 idi.

30 Bu yeni rekor antrenör kalitesini, maçı kazanmak için neye ihtiyacı olduğunu bilmesi, aynı zamanda kulübedeki oyuncuların kalitesini bizlere göstermektedir. Buna ek olarak oyun sistemini, acilen etkin yedek oyuncuları bulma gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.

31 Bu başarılı taktiğin bir diğer nedeni, oyuncuların yedek olarak bu durumu kabul edip her an maça girmeye hazır olmaları ve antrenör ün kamplarda bu duyguyu oyuncularına verme yeteneği olarak değerlendirilmektedir.

32 İSTATİSTİK VE GRAFİKLER

33 GOLLERİN OLUŞ ŞEKLİ

34

35

36

37

38 GOLLERİ ATANLAR Grup Maçları (48 maç) …. 136 – Forvetler …. 78
– Orta saha … – Defans …. 11 – Kendi Kalesine …

39 Eleme maçları 16 (8 Maç) … – Forvetler …. 8 – Orta saha …. 7 – Defans …. 2 – Kendi Kalesine …. 1

40 Çeyrek Final (4 Maç) …. 5 – Forvetler …. 2 – Orta saha …. 0 – Defans …. 3 – Kendi Kalesine …. 0

41 Yarı Final 3.lük Final Maçları (4 Maç) …. 12 – Forvetler …. 6 – Orta saha …. 6 – Defans …. 0 – Kendi Kalesine …. 0

42 Tüm Maçlar (64 Maç) …. 171 – Forvetler …. 94 – Orta saha …. 56 – Defans …. 16 – Kendi Kalesine …. 5

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61 171 golün 106 sı yani 3/2 gol 2. yarıda ya da uzatmalarda atılmış
171 golün 106 sı yani 3/2 gol 2. yarıda ya da uzatmalarda atılmış. Bu gollerin 82 si son 30 dk da (33 gol 61-75’. ve 41 gol 76-90’. Uzatmalarda da 8 gol atılmıştır.

62

63

64

65

66

67 Top yüzdesi fazla Galip takım: 21 takım Maç başı yüzdeleri: Galip: % Mağlup: % Top yüzdesi düşük Galip Takım: 18 takım Maç başı yüzdeleri: Galip: %43.5 Mağlup: %56.5 Beraberlik: 9

68 ALMANYA CEZAYİR 1.Yarı yarı Uzt Uzt. 1.Yarı yarı Uzt Uzt. 1/3 atak alanına gir. 1/3 alan.top teması 1/3 alanda şut x Kaleyi tutan şut x Gol olan şut x x x x x Kaç orta yapıldı Kaç orta isabetli x x Ortayla buluşma x x Topla Oynama

69 ALMANYA CEZAYİR x 2 x x 1 x x x x 1 x x 1 2 x 1 x x x x x x x x
DURAN TOPLAR 1.Yarı yarı Uzt Uzt. 1.Yarı yarı Uzt Uzt. Orta bölgeden frikik x x x x x x Uzun ve yandan frikik x x x x Yan frikiklere temas x x x x x x x x Kaleye şut sayısı Atılan gol Dribling sonucu frikik x x Atılan korner sayısı x x Etkili alana korner x x x x İlk temas sayısı Kaleye yönlendirilme ETKİLİ TAÇLAR: Uzun taç x x x x Kısa taç ve orta x x x Gol pozisyonu x x x

70 ALMANYA FRANSA 1.Yarı yarı 1/3 atak alanına gir. 1/3 alan.top teması 1/3 alanda şut Kaleyi tutan şut X Gol olan şut x x x x Kaç orta yapıldı Kaç orta isabetli Ortayla buluşma Topla Oynama

71 ALMANYA FRANSA x x 3 1 x 2 2 x 1 x 1 2 2 3 1 1 2 1 x 1 DURAN TOPLAR
1.Yarı yarı Orta bölgeden frikik x x Uzun ve yandan frikik x Yan frikiklere temas x Kaleye şut sayısı Atılan gol x Dribling sonucu frikik Atılan korner sayısı Etkili alana korner İlk temas sayısı x Kaleye yönlendirilme ETKİLİ TAÇLAR: Uzun taç Kısa taç ve orta Gol pozisyonu

72 Almanya’nın Cezayir maçı aktiviteleri

73 Cezayir’in Almanya maçı aktiviteleri

74 Almanya’nın (Yarıfinal) Fransa maçı maç aktiviteleri

75 Fransa’nın (Yarı Final) Almanya maçı maç aktiviteleri

76 T E Ş K Ü R L

77 Technical Report and Statistics
2014 FIFA World Cup Brazil Technical Report and Statistics


"TEKNİK RAPOR ve İSTATİSTİKLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları