Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OTOMOBİLLERDE GÜVENLİK SİSTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OTOMOBİLLERDE GÜVENLİK SİSTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 OTOMOBİLLERDE GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Hazırlayanlar; OM06G2_01 Hakan SALAN Osman SEVİM Ferhat ÜNVERDİ

2 Giriş Trafik kazaları, her ne sebeple ve hangi kusurlarla olursa olsun, taşıtlarla yapılmaktadır. Bu yüzden, taşıt tasarımcıları öncelikle kazaların önlenmesi ve bu mümkün olmadığı takdirde kaza sonrası kayıpların azaltılması için, taşıt üzerinde alınabilecek koruyucu önlemler konusunda yoğun çaba harcamaktadırlar. Bu çalışmada, trafik kazalarını ve kaza sonrası kayıpları azaltmak amacıyla taşıtlarda uygulanan ve uygulanması yararlı görülen sistemler tanıtılacaktır.

3 Trafik Kazaları Trafik kazalarının çok düşük bir yüzdesi taşıt kusurlarından kaynaklansa da, insan hayatı çok önemlidir.

4 Trafik Güvenliği

5 Pasif Güvenlik Sistemleri
Pasif güvenlik, bir kaza ile karşılaşılması durumunda, kazanın olumsuz sonuçlarını olabildiğince azaltmak amacıyla yapılan bütün yapısal ve tasarım özelliklerini kapsamaktadır. Dış Güvenlik İç Güvenlik

6 Emniyet Kemeri Emniyet kemerleri, karnın önünden bağlanan ve iki nokta arası tespiti sağlayan araçlardır. Emniyet kemeri, aracın çarpması sırasında oluşan ivme azalması durumunda, vücudu sabitleştirerek ön panelden ve camdan uzak tutar. İvmenin vücudun tüm alanına yayılmasını sağlar ve kişilerin bir fırlatma nesnesi haline dönüşmesini engeller.

7 Emniyet Kemeri

8 Hava Yastığı (Air Bag) İlk hava yastığı 60'li yılların ortasında değişik firmalarca bulunup, 90'ların başına kadar arabalara yerleştirilmemiştir. Günümüz otomobillerinde artık standart duruma gelmiş olan, yalnızca emniyet kemeri ile birlikte kullanımında işlevini yerinde getirebilen yoksa çok daha kötü sonuçlar doğurabilecek pasif güvenlik birimi olarak tanımlanır.

9 Hava Yastığı (Air Bag)

10 Hava Yastığı (Air Bag)

11 Euro NCAP Çarpışma Testleri

12 Land Rover Freelander

13 Volvo S60

14 Mini Cooper

15 BMW X5

16 Dış Güvenlik Binek otomobillerine uygulanan bu tür tasarım özelliklerinden bazıları şunlardır Hareket edebilir ön farlar, Gizlenmiş, durabilir cam silecekleri, Gizlenmiş yağmur olukları, Gizlenmiş kapı kolları, Katlanabilir yan dikiz aynaları, Esnek tamponlar.

17 İç Güvenlik Taşıtın içerisindeki kişilerin güvenliğini etkileyen önemli faktörler şunlardır: Taşıt gövdesinin deformasyon davranışı, Yolcu kabininin dayanımı, çarpışma sırasında ve sonrasındaki hayati hacmin büyüklüğü, Engelleme sistemi, Direksiyon sistemi, Taşıtın içindekilerin kurtarılması.

18 Çarpma Sırasında Yolcuların Kinetik Enerji Değişimleri

19 Aktif Güvenlik Sistemleri
Sürücünün kazadan kaçınması için, taşıtın kumanda ve frenleme yetenekleriyle, bilgilendirme sistemleri ve ergonomik olarak yerleştirilmiş kumandalarını kapsar. Sürüş Güvenliği Şartlara Bağlı Güvenlik Duyulara Bağlı Güvenlik Kullanım Güvenliği

20 ABS (Anti-Bloke Brake System)
ABS, kullanıldığı taşıtın kararlılığını, manevra ve durma yeteneğini artırabilen bir fren sistemidir.

21 ABS Çalışma Sistemi Sürücü fren pedalına sertçe bastığında, sistem otomatik olarak fren basıncını dört tekerlekte düzenleyerek, her tekerleğin fren basıncını bağımsız olarak ayarlar. ABS, frenleri saniyede 18 defa pompalayarak, sürücülere belirli ölçüde yönlendirme yeteneği kazandırmaktadır.

22 ABS Çalışma Sistemi

23 ASR (Çekiş Kontrol Sistemi)
ASR (Acceleration Slip Regulation ivme kayması kontrolü) sistemi, frenler ve motor yönetim sistemini birlikte kontrol ederek, tahrik tekerleğinin çekiş yeteneği kaybolduğunda bu durumu algılayarak tekerlek hareketini yavaşlatmakta ve kaymalarını önleyerek, sürücüye yanal ve uzunlamasına dinamik kontrol yeteneği sağlamaktadır.

24 ASR Tipleri Sınır Kaymalı Diferansiyel Fren Sistemi Çekiş Kontrolü
Bu sistem, herhangi bir durum için en iyi çekişi sağlayacak motor torkunu transfer eden sistemdir. Fren Sistemi Çekiş Kontrolü Bu sistem tıpkı ABS'nin tersi gibi görev yapar. Aktarma Organları Çekiş Kontrolü Bu sistem, herhangi bir hızda kayan tekerlek veya tekerleklere gönderilen gücü geciktirmektedir.

25 ESP (Electronic Stability Program)
Gerekli durumlarda devreye girip, aracın istenmeyen bir pozisyona düşmesini önler. Yani ani girilen bir virajda, ani yapılan direksiyon hareketlerinde (bir engel veya bir cisimden aniden kaçmak isterken) aracın kayarak kontrolden çıkmasını, dolayısıyla da kaza yapmasını veya yoldan çıkmasını engeller.

26 ABS, ASR ve FDR Sistemleri Arasındaki Farklar Nelerdir ?
Anti-Blokaj Sistemleri (ABS) Kritik fren anlarında aracın direksiyon ve sürüş güvenliğini sağlar. Anti-Patinaj Sistemleri (ASR) İlk kalkışta ve hızlanmada, tahrik tekerleklerinin aşırı dönmesini engelleyerek, aracın güvenli hareketini sağlar. Araç Dinamik Kontrolü (FDR) Virajlarda ve ani yol değişikliklerinde, yıldırım hızı ile motor, şanzıman ve frene müdahale ederek aracın savrulmasını önler.

27 TEŞEKKÜRLER…


"OTOMOBİLLERDE GÜVENLİK SİSTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları