Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EMNİYET KEMERİ TAKMANIN ÖNEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EMNİYET KEMERİ TAKMANIN ÖNEMİ"— Sunum transkripti:

1 EMNİYET KEMERİ TAKMANIN ÖNEMİ
DERS:TRAFİK KONU: EMNİYET KEMERİ TAKMANIN ÖNEMİ

2 GELECEĞİNİ DÜŞÜN, KEMERİNİ TAK!

3 EMNİYET KEMERİ TAKALIM, YOLUMUZA BAKALIM!

4 EMNİYET KEMERİ HAYATIMIZIN MELEĞİ!

5 EMNİYET KEMERİ TAKMANIN ÖNEMİ
Emniyet kemeri herkesin çok alıştığı ve kullandığı ama değeri fazla da bilinmeyen bir güvenlik sistemidir. Otomobildeki en önemli güvenlik öğelerinden biridir. Her şeyde olduğu gibi, ancak doğru kullanıldığında en iyi şekilde çalışır. Emniyet kemerinin alt bölümü iki tarafta leğen kemiğinin üzerinden ve üstte de omuzun üzerinden geçmelidir. Emniyet kemerinin görevini en iyi şekilde yapabilmesi için bu gereklidir. emniyet kemeri yükseklik ayarı, emniyet kemerinin farklı boylardaki insanlara göre ayarlanabilmesini sağlar. Bir çarpışma sırasında emniyet kemerinin makarası kilitlenir ve aracın içindekilerin fazla hareket etmesini önler.

6 Birçok sürücü, kısa yolculuklarda emniyet kemerinin hiçbir işe yaramadığını düşünüyor, ancak emniyet kemeri kullanımını en çok gerektiren aslında kısa mesafeler oluyor. Çünkü ölümlü trafik kazalarının yüzde 80′ i sürücülerin evlerine kilometre uzakta ve saatte kilometre hızın altında gerçekleşiyor. Ayrıca kazalardaki ölümlerin yüzde 35′ i şehir içinde ve büyük olasılıkla günlük güzergahlar üzerinde meydana geliyor. Emniyet kemeri kullanılmıyorsa 30 kilometre hızla çarpıldığında bile ağır yaralanma riski çok fazla oluyor. Araştırmalar, emniyet kemeri takmamış yaralıların yüzde 70′ inin, 50 kilometreden daha düşük bir hızda yol alırken yaralandığını, 50 kilometre hızdaki bir çarpmanın, 4. kattan düşmeyle eşdeğer olduğunu ortaya koydu.

7 ÖN KOLTUĞA OTURDUM, KENDİMİ CAMDA BULDUM!

8 EMNİYET KEMERİ HAYATIMIZIN FENERİ!

9 EMNİYET KEMERSİZ, HAYAT DEĞERSİZ!

10 EMNİYET KEMERİ KULLANIMI
Emniyet kemeri kullanımı, kazalardaki yaralanmaları büyük ölçüde azaltmaktadır ve otomobilin ön koltuklarında kemer kullanmamanın büyük risk oluşturduğunu büyük bir çoğunluk kabul etmektedir. Yine de "Emniyet kemeri kullanırsam, bir kaza anında otomobilden çıkamam, otomobilden dışarı fırlamak daha iyidir, direksiyona sıkıca tutunurum, bir şey olmaz" gibi yanlış inanışlar devam etmektedir. Kaza istatistikleri, emniyet kemerinin, otomobildeki hayat kurtaran araçların en önemlisi olduğunu ortaya çıkarmıştır. 30 kilometre hızda oluşan bir kazada, arka koltuktaki yetişkin bir yolcu 3,5 tonluk bir güçle öne fırlatılmaktadır. Emniyet kemeri kullanılmadığında, bu durum yolcunun ölümü veya ağır yaralanmasıyla sonuçlanmasının dışında, ön koltuktaki yolcuların da zarar görmesine neden olmaktadır.

11 EMNİYET KEMERİ TAK, DIŞARI FIRLAMAZSIN BAK!

12 EMNİYET KEMERİ TAKMA, GELİP BANA SIRITMA!

13 EĞER EMNİYET KEMERİ TAKMAZSAN “KAZA GELİYORUM DER”

14 Emniyet kemeri ile ilgili nelere dikkat edilmeli
Gideceğiniz mesafe hangi uzunlukta olursa olsun, mutlaka emniyet kemeri kullanın. Ön ve arka koltuklardaki tüm yolcuların emniyet kemerlerini mutlaka takmalarını sağlayın. Kemeri kurallara uygun olarak takın. Şeritler gergin olmalıdır. Kemeri bağlarken üzerinizde palto vs. gibi kalın giysiler olmamalıdır, kalın giysiler kemerin etkinliğini azaltır.

15 TAK KEMERİNİ SAĞLIĞINI KATLA!

16 KEMERİNİ TAKMAYIP DA KURTULDUYSAN EĞER, BİR DAHAKİ SEFERE KESİN KURTULAMAZSIN!

17 EMNİYET KEMERİ TAKMADINIZ!!!
Çarpışma anında vücudunuzun araçla aynı hızda hareket eder. Vücudumuzun ileri hareketini emniyet kemeri durdurur. Eğer takmamışsanız sizi aracın tavanı ya da cam durdurur. Ancak bunun sonunda ölür yada yaralanırsınız. Özel Araçlar içindekilerin emniyet kemeri kullanması; Kaza sonrası ölümler %45 Ağır yaralanmalar ise % 50 oranında azalır.

18 Emniyet kemeri sizi hayata bağlar.

19 EMNİYET KEMERİNİN FAYDALARI
Emniyet kemerinin frenleme ve çarpışma anındaki işlevleri Sürücü veya yolcuların üzerine etkileyen kuvvetin emniyet kemeri boyunca vücuda yayılmasını sağlamak, Bu sayede kemer takanları koltuklarına bağlayarak ileri hareketin devamını önlemek, Emniyet kemeri göğüs kemiğinin üzerinden çapraz bağlanmalı, kaburgalar üzerinde olmamalı Göğüs kafesi içerisindeki kalp ve akciğer gibi hayati organlar riske edilmemelidir. Emniyet Kemeri Karın Bölgesinde; Leğen kemiğini sarmalıdır. Kemiğin karın bölgesi üzerinde olması mide, karaciğer ve bağırsaklara basınç uygular.Ani ve sert frenleme ya da kaza anında bu organlar çok ağır zarara uğrar. Emniyet Kemerinin Kullanımında Dikkat Edilecek Diğer Hususlar: Emniyet kemeri ile vücudumuz arasına hiçbir cisim koymayınız. Emniyet kemeri vücudunuzu sıkıca sarmalıdır .

20 Emniyet kemeri, tekerlekli sandalyeler kadar bağlayıcı değildir.

21 BUNU DA UNUTMAYALIM ! Bir kaza sonrası olmanız gereken yer yine aracımızın içidir. Kemer takmadıysanız bulunacağınız yer araç dışıdır. Gerek araçtan çıkış gerekse yere düşme sırasında ölümcül darbeler alırsınız. Emniyet kemeri kullanmadığımızda karıştığımız bir kazada, araç dışına fırlamanız halinde ölüm riskiniz tam 25 kat artar.

22 VE SON…


"EMNİYET KEMERİ TAKMANIN ÖNEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları