Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bölüm 2 – XML Belgeleri Oluşturmak

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bölüm 2 – XML Belgeleri Oluşturmak"— Sunum transkripti:

1 Bölüm 2 – XML Belgeleri Oluşturmak
İçindekiler 1.1 İyi Biçimli XML Belgesi Oluşturmak 1.2 İlk XML Belgemiz 1.3 Giriş Bölümü 1.4 Kök (Root) Element 1.5 Doğru Yuvalandırma 1.6 Büyük Küçük Harf Ayrımı 1.7 Element İçeriği 1.8 Yuvalanmış Elementler 1.9 Karakter verisi ile beraber yuvalanmış elementler 1.10 Etiket (Tag) Tanımlama Kuralları 1.11 Nitelik Tanımlamaları 1.12 Boş İçerikli Elementler 1.13 Beş Özel Sembolün Yazımı 1.14 CDATA 1.15 XML Belgelerine Yorum Ekleme

2 Örnek XML Belgemiz: Gezi.xml

3 İyi Biçimli XML Belgesi Oluşturmak
XML verileri taglar arasına yazılır. HTML ‘den farklı olarak tag tanımlamasını kullanıcı yapar.

4 İyi Biçimli XML Belgesi Oluşturmak
İyi biçimli XML belgesi oluşturmak için belgenizin XML sentaks kurallarına uygun olması yeterlidir.

5 XML Yazım Kuralları Açılan tag kapanır.
Kapanmadığı takdirde döküman hata verir.

6 XML Yazım Kuralları Giriş bölümü yazılır.
<?......?> arasına yazılır <?xml version="1.0" encoding="ISO " ?> <?xml version=‘1.0’ encoding=‘ISO ’ ?> Tek yada çift tırnaktan herhangi birisi kullanılabilir. Encoding XML belgesinin hangi dil standardına göre kodlanacağının bildiren ifadedir. Türkçe karakterlerin dahil olduğu uluslararası standart ISO dur. Bunu yazmazsak Türkçe karakterleri tanımayacaktır.

7 XML Yazım Kuralları

8 XML Yazım Kuralları Kök (Root) Element Doğru Yuvalanma
Dökümanda bütün elementleri içeren kök bir element bulunması lazımdır.Bu elemente kök element denir. Gezi.xml dosyamızın kök elementi “turlar-rehberi” dir. Doğru Yuvalanma Bir element başka element(ler)i , bu elementlerin de başka elementleri barındırabilir, buna yuvalanma (nested) denir. Doğru yuvalanma en dıştaki tag en son en içteki tag ilk kapanacak şekilde elementler birbirlerini kesmeyecek şekilde oluşmalıdırlar.

9 XML Yazım Kuralları Büyük Küçük harf ayrımı Element İçeriği
HTML’in aksine büyük-küçük harf ayrımı vardır. Element İçeriği Karakter verisi Yuvalanmış Elementler

10 XML Yazım Kuralları Element İçeriği
Karakter Verisi ile Beraber Yuvalanmış Elementler Bunun dışında XML elementleri özel karakter verileri, CDATA, boş elementler, yorumlar barındırabilir

11 Etiket (Tag) Tanımlama Kuralları
XML Yazım Kuralları Etiket (Tag) Tanımlama Kuralları Bir harf yada “_” ile başlamalıdır. Tag içinde boşluk yer almamalıdır. Yanlış Örnekler: <2.personel_ad> <personel ad> <personel/ad> <:personel_ad> Doğru Örnekler <_2.persoenl_adi> <persoenl-ad> <persoenlad>

12 XML Yazım Kuralları Nitelik (Attribute) Tanımlamaları
XML tagine bir yada daha fazla nitelik tanıtabilirsiniz

13 Nitelik (Attribute) Tanımlamaları
XML Yazım Kuralları Nitelik (Attribute) Tanımlamaları Nitelik adlandırma kuralları tag adlandırma kuralları ile aynıdır. Farklı olarak bir başlangıç etiketi içinde aynı nitelik adını kullanamayız. Nitelik değerini belirtirken Değer çift tırnak yada tek tırnak içine yazılmalıdır. Eğer çift tırnak kullanılmış ise dğer içinde çift tırnak kullanamayız. Aynı işlem tek tırnak içinde geçerlidir. Nitelik değeri “<” , “&” karakteri içeremezler.

14 XML Yazım Kuralları Boş İçerikli Elementler

15 Beş Özel Sembolün Yazılışı
XML Yazım Kuralları Beş Özel Sembolün Yazılışı Karakter Varlık başvuru ismi Nümerik değer < < > > & & & " " " ' &apos; '

16 XML Yazım Kuralları CDATA <![CDATA[ görüntülemek istenen içerik]]
Özel karakterlerden çok fazla kullanılacaksa CDATA’yı kullanmak daha pratiktir. CDATA içindeki bölümler XML belgesi değil sadece text olarak değerlendirilir. Element içeriğinin tanımlayan taglerde kullanılmaz Belgenin giriş kısmında kullanılmaz.

17 XML Yazım Kuralları

18 XML Yazım Kuralları Yorum Ekleme
<!- - yorum veya açıklama - - > şeklinde yapılır. Yorum içinde - - çift çizgi hariç istediğiniz karakteri yazabilirsiniz. Yorumları kullanamayacağınız tek yer etiketlerin içidir.

19 XML Yazım Kuralları Boşluklar
Belirli elementler arasında boş satır yada satırlar bırakabiliriz. Belgeyi anlamamızı kolaylaştırır. Değerlendirilmez. Elementler içerisinde de boşluklar bırakılabilir.İçerikteki boşluklar “boş” karakter olarak değerlendirilir.Satır atlamadaki görmemezlik olmaz. Etiket ve niteliklerde boş karakter kullanımı önemlidir. > öncesindeki boşluklar “iyi biçimliliği engellemez” < yada </ sonrasındaki boşluklar hata verir. Nitelik adı tanımlamasında da boşluk bırakmamalıyız.


"Bölüm 2 – XML Belgeleri Oluşturmak" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları