Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

METAFOR Metafor : Gerçeğin alternatif kavramlarla ifade edilmesidir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "METAFOR Metafor : Gerçeğin alternatif kavramlarla ifade edilmesidir."— Sunum transkripti:

1 METAFOR Metafor : Gerçeğin alternatif kavramlarla ifade edilmesidir.

2 Mimarlık, tasarım ve reklam dünyası metaforlarla çalışır; yani kendi ürününü gerekçelendirmek için bir şeyler başka bir şeylere benzetilir, farklı alanlardan kavramlar alınır, çaprazlanır, çarpıtılır, yeni ve melez kavramlar ve anlamlar üretilir.

3 Mimarlıktan bir metafor: 'Adalet sarayı’
Mimarlıktan bir metafor: 'Adalet sarayı’. Hukuk devleti, yargının bağımsızlığı gibi kavramlar bir hukuk devletinin ve demokrasinin temel olgularıdır. Ama nedense bu olguların mekansal karşılıklarına bir monarşi kavramı olan 'saray’ adını veriyoruz. Üstelik bu tür yapılar irilikleri, ölçekleri ile adaleti sağlayan değil insanları ezen nitelikte

4 Avrupa Adalet Sarayı - Mecidiyeköy

5 Ülkemizdeki pek çok adalet sarayının yine ölçeği, monolitik kütlesi, sağır yüzeyleri, cephelerindeki küçük ve sürekli pencereleri ile birer hapishaneyi andırmaları da diğer bir etkendir.

6 Zaha Hadid ve ekibinin tasarladığı Kartal Alt Merkez ve Kartal-Pendik Kıyı Kesimi Kentsel Dönüşüm Projesi

7 Zaha Hadid ’in ortaya koyduğu tasarım bir kurgu bilim çizgi romanını andırıyor.Önce ona, sonra mimarlığa yüklenen inşa etmek, kullanmak, hatta ticari değer taşımak gibi ikincil anlamlara gönderme yapıyor. Bu nedenle bu tür tasarımlar inşa etme terimleri ile değil, ancak edebi terimlerle ifade edilebilir.

8 Bu tasarımlar mimarlığın nesnesiyle özdeşleşmesini sağlayan her türlü temsili opaklaştırma işlevi görebilir. Yani herkesin bildiğini, gördüğünü zannettiği hayali nesnelerine değil, kendilerine gönderme yapabilir. Bu da inşa etmek olarak algılanan mimarlığın bir metafor olduğunu bize gösterir.

9 Peter Zumthor Peter Zumthor'un İsviçre'nin Chur kentinde gerçekleştirdiği Yaşlılar Evi/House for the elderly Seçilen malzemeler, yaşlı olma halinin imgesine yönelen metaforik bir kavrayışı örnekliyor. Yüzeylerde kullanılan traverten ve doğramalarda kullanılan ahşap. Traverten yüzeyin kendi özelliğindeki delikler, ahşabın tabakaları ve bunların hava koşullarıyla renk değiştirmesi (weathering) yaşlanan cildin durumlarına dair metaforlar

10 Yaşlılar Evi/House

11 Yaşlılar Evi/House

12

13 Kaynaklar

14 Yunus Emre Akçalı( ) İbrahim Öztürk( )


"METAFOR Metafor : Gerçeğin alternatif kavramlarla ifade edilmesidir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları