Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HZ. Muhammed (s.a.v)’in Rahmeti ve Merhameti.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HZ. Muhammed (s.a.v)’in Rahmeti ve Merhameti."— Sunum transkripti:

1 HZ. Muhammed (s.a.v)’in Rahmeti ve Merhameti

2 Içindekiler : HZ. Muhammed (s.a.v)’in Merhametliliği
HZ. Muhammed (s.a.v)’in Rahmeti

3 HZ. Muhammed(s.a.v)’in Merhametliliği :

4 Merhamet: Merhametin asıl anlamı : Bir kimsenin veya bir başka canlının karşılaştığı kötü durumdan dolayı duyulan üzüntü, acıma

5 HZ Muhammed (s.a.v)’in Merhameti
Şefkat ve merhamet insanı yücelten ulvî duygulardandır. Merhametin gücü şiddet ve öfkenin gücünden her zaman üstün gelmiştir. Dünya sevgi ve merhamet üzerine kuruludur. Allah’ın 99 güzel isminden biri Rahman biri Rahimdir; her ikisi de O’nun ne kadar çok merhametli olduğunu anlatır.

6 HZ Muhammed (s.a.v)’in Merhameti
Merhametin kaynağı olan Yüce Rabbimiz, bize elçi olarak gönderdiği peygamberinin kalbini de merhametle doldurmuş ve ona: 
“–Biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik.” (Enbiya, 107)
buyurmuştur.

7 HZ Muhammed (s.a.v)’in Merhameti
Daha önce, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) başarılı olmasının sırlarından biri, onun güvenilir biri olmasıydı demiştik. Başarısının bir başka sırrını da Yüce Allah, Kur'an-ı Kerim’inde şöyle açıklıyor:
“–...ve (Ey Peygamber!) senin izleyicilerine yumuşak davranman Allah’ın rahmetinin bir eseriydi. Çünkü, eğer onlara karşı kırıcı ve sert olsaydın, doğrusu senden koparlardı. Artık onları hoş gör ve bağışlanmaları için dua et.” (Âl-i İmran, 159)

8 HZ Muhammed (s.a.v)’in Merhameti
Peygamberimiz o kadar merhametliydi ki Müslümanlara olmadık kötülükler yapan, eziyetler çektiren putperestleri bile, eline pek çok cezalandırma fırsatı geçmesine rağmen, affetmiş; onları yenip ortadan kaldırmaktansa kendine çekip kazanmayı hedeflemişti. Bedir Savaşında aldığı esirleri, Müslümanlara okuma-yazma öğretmeleri karşılığında serbest bırakmış, yıllar sonra Mekke’ye zaferle döndüğünde İslam’ın en azılı düşmanlarını affettiğini ilan etmiştir.

9 HZ Muhammed (s.a.v)’in Merhameti
Peygamberimizin gönlünden akan bu merhamet seline karşı, putperestlerin lideri olan Ebu Süfyan bile duyarsız kalamamış, sonunda o da şahadet kelimesini söyleyerek Müslüman olmuştur.

10 HZ Muhammed (s.a.v)’in Merhameti
Kendisi hem yetim hem de öksüz olarak büyümüş olan ve bir çocuk için anne-baba hasretinin ne demek olduğunu çok iyi bilen Peygamberimiz özellikle öksüz ve yetimlerin üzerine titrerdi. O şöyle derdi: 
“–Kim bir fakir aile veya kimsesiz çocuk bırakırsa onu bize (Allah ve Resulüne) bırakmıştır.” 
“–Merhamet etmeyene (Allah tarafından) merhamet edilmez.”

11 HZ Muhammed (s.a.v)’in Merhameti
Rahmet Peygamberi, sadece insanlara değil, diğer canlılara da merhametle davranılmasını isterdi. Yük hayvanlarına gücünün üstünde yük vurulmamasını emrederdi. Daha önce yaşamış toplumlardan bir kadının, bir kediyi hapsederek açlıktan ölmesine sebep olduğu için cehennemlik; bir adamın da susuzluktan ölmek üzere olan bir köpeğe, kuyuya inerek ayakkabısıyla su çıkarıp ona içirdiği için cennetlik olduğunu anlatır, hayvanlara karşı merhametli olmalarını çevresindekilere emrederdi.

12 Peygamberimizin merhametli oluşu, onun başarısını nasıl etkilemiştir?
Konu Tekrarı : Şefkat ve merhamet omasaydı, yeryüzünde yaşam olur muydu? Düşüncelerimizi yazalım. Peygamberimizin merhametli oluşu, onun başarısını nasıl etkilemiştir? Peygamberimizin hayvanlara ve doğaya sevgi ve merhametle bağlılığını açıklayınız.

13 HZ. Muhammed(s.a.v)’in Rahmeti :

14 Rahmet: Birinin suçunu bağışlama, yarlıgama, merhamet etme. Yağmur: Kubbedeki açıktan rahmet yağar, güneş vurur

15 HZ Muhammed (s.a.v)’in Rahmeti
Yüce Allah, Peygamberimiz Hz. Muhammed’i (s) bütün evrene rahmet olarak gönderdiğini bildirmiş ve şöyle buyurmuştur: “Biz seni alemlere rahmet olarak gönderdik.” (Enbiya 107) Rahmet: acımak, şefkat göstermek, merhamet etmek, iyilik etmek ve bağışlamak anmalarına gelir.

16 HZ Muhammed (s.a.v)’in Rahmeti
Peygamberimiz görünen ve görünmeyen bütün yaratılmışlar için Allah’ın ihsan ettiği büyük bir lütuftur. Bunun anlamını şöyle açıklayabiliriz: Peygamberimize gönderilen din, bütün insanlar için hakkı ve doğruyu gösteren bir kılavuzdur. Güneş nasıl biyolojik yaşam için gerekliyse Peygamberimize gönderilen din de insanların hem iç dünyaları için hem de toplumları için o kadar gereklidir.

17 HZ Muhammed (s.a.v)’in Rahmeti
Peygamberimize gönderilen din, tabiat için de rahmettir. Çünkü ölçüyü aşan insan yalnız kendine zarar vermez; hırsları uğruna havayı, suyu zehirler, toprağı çölleştirir. Peygamberimizin gönderilişi hem insanlık için hem de diğer varlıklar için bu nedenle rahmet olmuştur.

18 HZ Muhammed (s.a.v)’in Rahmeti
Peygamberimiz yaşamı boyunca güçsüzlerin ve korumasız kalmışların koruyucusu olmuştur. Yaşadığı dönemde en çok kadınlar, köleler ve korumasız kalmış öksüz ve yetimler ezilmekteydi. Hz. Muhammed (s.a.v) onların durumlarını iyileştirmeye yönelik çeşitli önlemler almıştır.

19 Konu Tekrarı : Peygamberimizin bütün insanlar için rahmet olarak gönderilmesinin anlamını açıklayınız.

20 Izlediğiniz için Teşekkürler…
Sunanlar : Furkan Yılmaz Yusuf Atabey Çeken Hidayet Öğüt Süleyman Fatih Kansu Hazırlayan : Taha Enes ASLANTURK


"HZ. Muhammed (s.a.v)’in Rahmeti ve Merhameti." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları