Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLEŞİK FORMÜLLERİ VE ADLANDIRMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLEŞİK FORMÜLLERİ VE ADLANDIRMA"— Sunum transkripti:

1 BİLEŞİK FORMÜLLERİ VE ADLANDIRMA
FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER BİLEŞİK FORMÜLLERİ VE ADLANDIRMA

2 FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
1919 yılında dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan ve kimya ile uğraşan bilim insanları toplanarak IUPAC (Ayupek) (Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği) adlı bir birlik oluşturdular. Bu birlik, elementlerin sembollerinin, bileşiklerin formüllerinin nasıl yazılacağı ve okunacağı ile ilgili bir dizi kural belirledi.

3 İyonik bileşik formülü yazılırken önce katyon, sonra anyon yazılır.
FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER İYONİK BİLEŞİKLERİN FORMÜLLERİ NASIL YAZILIR? 1. İyonik bağlı bileşiklerde metaller elektron vererek katyonları, ametaller ise elektron alarak anyonları oluştururlar. İyonik bileşik formülü yazılırken önce katyon, sonra anyon yazılır.

4 FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
İYONİK BİLEŞİKLERİN FORMÜLLERİ NASIL YAZILIR? 2. İyonik bir bileşikte alınan ve verilen elektron sayıları eşit olmalıdır. Bunun için çaprazlama yöntemi kullanılır. Ca 2A grubu +2 Cl A grubu -1 Böylece kalsiyumun iki klor atomuna 2 elektron vermesiyle iyonik bir bileşik oluşur.

5 FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
İYONİK BİLEŞİKLERİN FORMÜLLERİ NASIL YAZILIR? 3. Bileşik formülleri yazılırken nötralliği sağlayan en küçük tam sayılar kullanılır. Mg 2A grubu +2 O A grubu -2 olması beklenir. Ama kurala göre her iki elementin sağ alt köşesindeki sayılar sadeleşebiliyorsa, en sade hale getirilmelidir.

6 Na+ CO3-2 Na2CO3 FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
İYONİK BİLEŞİKLERİN FORMÜLLERİ NASIL YAZILIR? 3. Çok atomlu iyonlarla da oluşturulan bileşiklerde aynı kurallar uygulanır. Na+ CO3-2 Na2CO3

7 FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
İYONİK BİLEŞİKLER NASIL ADLANDIRILIR? 1. İyonik bileşiklerde önce metalin ismi yazılır daha sonra ametalin isminin sonuna“­ür” eki getirilir.

8 FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
İYONİK BİLEŞİKLER NASIL ADLANDIRILIR? 2. Aşağıdaki ametaller için ise karşılarındaki adlandırmalar kullanılır. Oksijen (O) için oksit Azot (N) için nitrür Kükürt (S) için sülfür Fosfor (P) için fosfür

9 FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
İYONİK BİLEŞİKLER NASIL ADLANDIRILIR? 3. Değerliği değişken olan metallerin ametal atomlarıyla yaptığı bileşiklerin isimlendirilmesi yapılırken metalin isminin yanına değerliği de parantez içerisinde Romen rakamıyla yazılır. Sn+2 ise Fe+3 ise

10 FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
İYONİK BİLEŞİKLER NASIL ADLANDIRILIR? 4. Çok atomlu iyonlarla oluşan bileşiklerde ise metalin adı ve iyonun adı belirtilir.

11 Al+3 Cl-1 AlCl3 FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER 2 8 3
13Al ile 17Cl elementlerinin yaptıkları iyonik bağ ile oluşan bileşiğin fomülünü yazarak adlandıralım. ÖRNEK: 13Al ) ) ) 3A grubu Al+3 17Cl ) ) ) 7A grubu Cl-1 2 8 7 Al Cl-1 AlCl3 AlCl3 Alüminyum klorür

12 FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
Sizler de 3Li ve 8O elementleri arasında iyonik bağla oluşan bileşiğin formülünü bulup adlandırabilirsiniz.


"BİLEŞİK FORMÜLLERİ VE ADLANDIRMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları