Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikleri"— Sunum transkripti:

1 Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikleri

2 Elektronların Dizilimi veKimyasal Özellikleri
Maddenin Yapısı ve Özellikleri İyon katyon anyon Anahtar Kavramlar ilk katman 2 elektron(kararlı) 2. Katman 8 elektron (kararlı) 3. Katman 8 elektron (kararlı) Atomların katmanlarında belirli sayıda elektron bulunmaktadır.Ancak bir atom, tek katmanlıysa ve bu katmanda iki elektronu varsa kararlıdır.Atomun iki katmanı varsa ve son katmanınsa sekiz elektron bulunuyorsa yada üç katmanlı ise ve son katmanında yine sekiz elektronu bulunuyorsa bu tür atomlar da kararlıdır.

3 Elektronların Dizilimi veKimyasal Özellikleri
Maddenin Yapısı ve Özellikleri Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı. Çünkü her üçünün de en dıştaki katmanları tamamen dolu durumdadır. 1.Katmanda en çok 2 elektron bulunması durumu dublet kuralı, 2. ve 3. katmanlarda en çok 8 elektron bulunması durumu oktet kuralı olarak adlandırılır. Helyum dublet, neon ve argon oktet kuralına uyar. Oktet veya dublet kuralına uyan atomlar kararlı yapıya sahiptir.

4 Elektronların Dizilimi veKimyasal Özellikleri
Maddenin Yapısı ve Özellikleri Aleminyum atomu kararlı olmak için 3 elektron verir. Flor atomu kararlı hale geçmek için 1 elektron alır.

5 Elektronların Dizilimi veKimyasal Özellikleri
Maddenin Yapısı ve Özellikleri Kararsız yapıdaki bütün elementler de kararlı yapıya sahip olmak isterler. Bu yüzden elektron alır veya verirler. Son yörüngesindeki elektron sayısı az olan lityum (3), berilyum (5) gibi elementler elektron verme eğilimindedir. Oksijen(8), flor(9) elementleri ise elektron almaya yatkındır. Atomlar elektron alarak veya vererek kararlı yapıya ulaştıklarında artık, iyon olarak adlandırılırlar. Nötr bir atomun elektron almış veya vermiş haline iyon denir. Atom elektron alarak kararlı hale geçerse elektron sayısı>proton sayısı olur. Bu tür iyonlara negatif(-) yüklü iyon (anyon)denir. Atom elektron vererek kararlı hale geçerse elektron sayısı(+)yüklü iyon (katyon)denir.

6 Elektronların Dizilimi veKimyasal Özellikleri
Maddenin Yapısı ve Özellikleri 11 elektron 11 proton sodyum atomu sodyum atomunun kararlı atomların elektron dizilimine ulaşması için son katmanınsaki bir elektronu vermesi gerekir. 10 elektron 11proton Na 1 elektron vererek Na+ durumuna gelir. sodyum iyonu - + - +

7 Anyon katyon ve atom örnekleri;
Elektronların Dizilimi veKimyasal Özellikleri Maddenin Yapısı ve Özellikleri Anyon katyon ve atom örnekleri; İyonlar Atomlar Anyonlar(negatif yüklü iyonlar) Katyonlar(pozitif yüklü iyonlar) O2- (oksijen anyonu) Li+ (lityum katyonu) He(helyum atomu) S2- (kükürt anyonu) K+ (potasyum katyonu) Ne(neon atomu) F- (flor anyonu) Be2+(berilyum katyonu) Arargon atomu) Cl- (klor anyonu) Ca2+(kalsiyum katyonu) Li(lityum atomu) Na+(sodyum katyonu) Cl(klor atomu)

8 Elektronların Dizilimi veKimyasal Özellikleri
Maddenin Yapısı ve Özellikleri Kararlı atomların elektron dizilimine sahip olmayan , kararlı atomların elektron dizilimine sahip olduktan sonra anyon veya katyon haline gelir.İyolar, her zaman tek atomlu olmayabilir.Birden fazla atom gurup halinde negatif yada pozitif yüke sahip olur.Bu guruplara çok atomlu iyon denir. İyon adı Formülü Fosfat PO43- Karbonat CO32- Nitrat NO3- Sülfat SO42- Hidroksit OH- Amonyum NH4+


"Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları