Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kız isteme, Nişan ve Düğünler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kız isteme, Nişan ve Düğünler"— Sunum transkripti:

1

2 Kız isteme, Nişan ve Düğünler
Önemli Günlerimiz Nelerdir? Milli Bayramlar Dini Bayramlar Kız isteme, Nişan ve Düğünler Nevruz, Hıdırellez Festivaller İmeceler

3 Milli Bayramlarımız Nelerdir?
Milli bayramlarımız, ulusça kutladığımız, birlik beraberliğimizi pekiştiren sevinçli günlerimizdir. Milli bayramlarımızı kutlarken atalarımızın kahramanlıklarını ve başarılarını anar, bize emanet ettikleri değerlerin önemini daha iyi kavrarız. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi. Bu, ulusumuz açsından önemli bir gün olduğundan her yıl 29 Ekim’de Cumhuriyet Bayramı kutlanır. Cumhuriyet Bayramı’nda, günün önemini açıklayan etkinlikler yapılır; şiirler okunur; her taraf bayraklarla donatılır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı günün yıldönümü olarak kutlanmaya başlanan ulusal bayram, ilk kez 23 Nisan 1920’de “Hakimiyeti Milliye Bayramı” olarak kutlanmıştır. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı 19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a geldiği gündür. Ulusal bayram günümüzdür. Her yıl 19 Mayıs günü Gençlik ve Spor Bayramımız yurdun her yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır. 30 Ağustos Zafer Bayramı 1922 yılında 26 Ağustos'ta başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni (Büyük Taarruz) anmak için kutlanan bayramdır. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terketmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.

4 Bir zamanlar Antalya’da milli bayram kutlaması…

5 Dini Bayramlarımız Nelerdir?
Ramazan Bayramı dini bayramlarımızdan birincisidir. Ülkemizde şeker bayramı diye de adlandırılır. Ramazan ayında tutulan bir ay orucun bittiğini ifade eder. Bayram da insanlar büyüklerin ellerinden öperek, küçükleri de şeker ve harçlıklarla sevindirerek kutlarlar. Bayramlar neşe ve sevincin zirve yaptığı günlerdir Kurban Bayramı dini bayramlarımızdan ikincisidir. Sabah bayram namazı kılınarak, mezarlıklar ziyaret edilir geçmişlerimize dua okunur. Kurban Bayramında koyun, kuzu veya büyük baş hayvanlar Allah rızası için kesilir. Fakirlere, eş, dost ve akrabalara ikram edilir. Bayram ziyaretleri yapılır.

6 Tören Nedir? Kutlama, anma gibi sebeplerle yapılan toplantıya, merasime tören denir. Törenler yaşamımızda da bu şekilde kutlanmaktadır. Törenlerimiz şunlardır: 1-) Düğünler (söz, nişan, evlilik ve sünnet düğünleri ) 2-) Festivaller 3-) Mezuniyet 4-) Asker uğurlama törenleridir.

7 Nevruz Orta Asya'dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür. Yaşadığı geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır. Nev(yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve YENİGÜN anlamını taşıyan Nevruz, kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere bir çok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanır.

8 Hıdırellez Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır. İslam coğrafyasına bakıldığında Hıdrellez gününün yoğunlukla Türkiye’de kutlanıldığı görülmektedir. Hıdırellez günü, 6 Mayıs tarihinde kutlanır. Kısaca: Hızır ve İlyas peygamberin yeryüzünde buluşup darda kalanlara, isteği olanlara, zorluk çekenlere yardım ettiği rivayet edilen gün. Hızır’ın karada, İlyas’ın denizde hiç umulmayan bir zamanda çıkıp geldiği söylenir. 6 mayıs aynı zamanda baharın başlangıcı, bereket ve bolluğa adım atış günüdür.

9 Evlilik Düğün Törenleri
Düğün gelenekleri illere göre farklılık gösterse de herkesin bildiği ve uyguladığı değişmeyen bazı adetler vardır. İşte bunlardan bazıları... Kız isteme ve Söz kesme: Ailenin yakınlarından ve hatırı sayılan birkaç kişi kız istemeye giderler. Biraz sohbetten sonra, “Allah''ın emri ve Peygamberin kavli” ile kız istenir. Kız isteme sonrasında istenen kız kahve ikram eder, damat adayının kahvesi genellikle tuzlu olur. Bundaki mana kız için “benim kahrımı çekebilecek misin? ” dir. Nişan: Nişan bohçası hazırlanır ve kız evine götürülür. Nişan organizasyonu genelde kız evine aittir. Nişan yüzükleri daha önceden belirlenen bir aile büyüğü tarafından takılır. Taraflar nişan esnasında gelin ve damada çeşitli hediyeler verebilirler. Nişan pastası, müzik ve eğlence nişan organizasyonuna dahildir. Kına Gecesi: Gelinin arkadaşları ve yakın aile çevresinin katıldığı bir eğlencedir. Kızın başına kırmızı tülbent örtüp, sağ elinin ortasına kına yakılır. Kınanın içerisine kaynana altın koyar ve kızın kınalı eli bağlanır. Kızın arkadaşları tarafından özellikle “Yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar” türküsü eşliğinde gelin ağlatılır. Gelinin kınası yakıldıktan sonra eğlence devam eder. Düğün: Düğün haftasının başında oğlan evinin damına bayrak dikilir. Böylece düğün olacak ev belirlenmiş ve ilan edilmiş

10 Sünnet Düğünü Erkek çocukların ergenlik çağına girmeden sünnet edilmeleri İslam ülkelerinde dinsel bir gerektir. Maddi durumu yerinde olanlar kendi çocukları ile birlikte fakir çocukları da sünnet ettirirler ve hepsine birden sünnet kıyafetleri alıp sünnet düğünü yaptırırlardı. Sünnet düğünü sünnetten bir kaç gün önce başlar, çocuk sünnet kıyafetleri giyip arkadaşlarıyla birlikte araba, fayton ya da ata bindirilip gezdirilir.

11 Asker Uğurlama Ondokuz yaşına gelen gençler, önce yoklama yaptırırlar. Fiziki, akli durumları askerlik şubesi personeli ve bir doktor tarafından görülür. Daha sonra eğitim birlikleri belirlenir. Özellikle her Türk gencinin gönlünde şerefli bir askerlik yapmak yatar. Halk arasında, askerlik yapmayan insanların pek itibarı olmadığı görülmektedir. Bu nedenle, askerlik yapmanın önemi büyüktür. Pusulası çıkan gençler, kendi aralarında birtakım hazırlıklar yapar. Bu hazırlıklar askere gidecek gencin kendi evi ya da köyün herhangi bir yerinde (askere gidecek gençler ortak olarak) eğlence yaparlar ve köyün yaşlıları ziyaret edilir.

12 İmece Bir köy ya da köy topluluğu içinde işlerin gönüllü ya da zorunlu olarak ve elbirliği içinde yapılması. Köyün herhangi bir sorununun giderilmesi karar verilmişse, köydeki her ev iş gücü açığını karşılamak zorundadır.

13 Doğa ve Spor Şenlikleri
Festivaller Festival, birkaç gün süren müzikli şenliklerdir. Festivaller ülkemizde de kutlanmaktadır. Birkaç örnek verecek olursak: Yayla Şenlikleri Hasat Şenlikleri Doğa ve Spor Şenlikleri Müzik Şenlikleri

14 Mezuniyet Töreni Yüksekokulumuzda hem en coşkulu hem de en hüzünlü anları yaşadığımız günlerden biri de son sınıf öğrencilerimizi uğurlamaya hazırlandığımız mezuniyet töreni olmaktadır. Mezuniyet törenleri ile aynı günde geleneksel mezunlar günü de düzenlenmekte ve böylece mezunlarımızın okulumuzla ve birbirleriyle olan bağlarının güçlenmesine katkı sağlanmaktadır.

15

16


"Kız isteme, Nişan ve Düğünler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları