Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI TARİHİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI TARİHİ"— Sunum transkripti:

1

2 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI TARİHİ
23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı günün yıldönümü olarak kutlanmaya başlanan ulusal bayram,ilk kez 23 Nisan 1920’de “Hakimiyeti Milliye Bayramı” olarak kutlanmıştır.

3 1930’lu yıllarda Çocuk Esirgeme Kurumunun gelenekselleştirdiği “Çocuk Haftası”nın (23 Nisan – 1 Mayıs) başlangıcının da bu bayramla aynı güne rastlaması sebebiyle “Milli Hakimiyet Bayramı ” ile “Çocuk Bayramı” aynı gün kutlanmaya başlamıştır.

4 Hakimiyet-i Milliye bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışını kutlamak amacını taşırken; Çocuk Bayramı ise savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı.

5 Bu iki bayram 23 Nisan 1935 yılında ‘23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ adı altında bir araya getirilmiştir. Geleceğin çocukların elinde olduğunu düşünen Atatürk,1920‘de ilk Meclis'in açılış tarihi olan '23 Nisan' gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiş ve daha sonra bu bayramı çocuklara armağan etmiştir.

6 1979'un, UNESCO tarafından 'çocuk yılı' ilan edilmesiyle de bu bayram, uluslararası nitelik kazanmıştır. Böylece yabancı ulusların çocukları da bu şenliğe katılmaya başlamıştır. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ve tek ulusal bayramıdır.

7

8 Atatürk'ün Türk çocuklarına armağan ettiği bu bayram dünya çocukları arasında sevgi ve dostluk bağlarının geliştirilmesi ve tüm insanların barış içinde yaşayacakları bir dünyanın oluşmasına katkıda bulunmak için her yıl düzenlenmektedir. ‘‘Bugünün küçükleri yarının büyükleri” diyen Atatürk çocukların, toplumların gelişimi için ne denli önemli olduğunu belirtmiştir. Bunu her fırsatta dile getirmiştir.

9

10

11 Çocuklara değer veren Atatürk, yönetimin bayram süresince öğrencilere bırakılması geleneğini başlattı. 23 Nisan'da yönetim birimleri seçimle gelen kurullar bir süre çocuklara bırakılır. Bu güzel gelenek her yıl tekrarlanır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı her yıl şenliklerle kutlanır.

12

13 Farklı kıtalardan farklı ülkelerden gelen çocuklar gönüllü ailelerin evlerinde misafir edilir. 1979'da 6 ülkenin katılmasıyla uluslararası boyutta kutlanmaya başlanan şenliklerde bugüne kadar 87 ülkeden yaklaşık kişi konuk olmuştur.

14 1979’dan bu yana her yıl 23 Nisan’da TRT tarafından geleneksel olarak 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenlenmektedir. Bir hafta süren etkinliklere 8 – 12 yaş arası dünya çocukları davet edilmektedir.

15

16 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı Büyük Millet Meclis'imizin toplandığı gündür. Egemenliğin ulusta olduğu düşüncesinin kabul edildiği, ulusun yönetme yetkisini kullanmaya başladığı gündür. Bu gün Milli Egemenlik Bayramı'dır. Yarının büyükleri olan çocuklara armağan edilmiş olan ‘Çocuk Bayramı'dır.

17

18 "Küçük hanımlar, küçük beyler
"Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şeyler bekliyoruz." Mustafa Kemal ATATÜRK

19 23 NİSAN Bugün Yirmi Üç Nisan Toplandı bütün vatan Millet Meclisimize Atatürk oldu başkan Kaldırdı hasta yurdu Yılmaz bir ordu kurdu Türk'ün şanlı sesini Dünyalara duyurdu Yükseldi bayrağımız Koparıldı bağımız Sultandan ayrılınca Kurtuldu toprağımız Türk çocuğu gül,sevin Yaşa yurdunda emin Bugünü an bayram et Bugün senindir, senin VASFİ MAHİR KOCATÜRK

20 23 NİSANDA HER YIL ETKİNLİKLER DÜZENLENİR, ŞİİRLER OKUNUR ve YÖRESEL OYUNLAR OYNANIR…

21 YAŞASIN NİSAN

22 YÜRÜYÜŞLER YAPILIR ve HALKA GÖSTERİLER SUNULUR 23 NİSAN GÜNÜ COŞKUYLA KUTLANIR..

23 ULUSAL EGEMLİK VE ÇOCUK BAYRAMIMIZ HERKESE KUTLU OLSUN..

24

25

26

27 SORULAR 1) Hakimiyet-i Milliye Bayramı ve Çocuk bayramının amacı nedir? 2) 23 Nisan çocuk bayramı hangi kuruluş tarafından uluslararası nitelik kazandırılmıştır?

28 CEVAPLAR 1) Hakimiyet-i Milliye bayramının amacı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışını kutlamak. Çocuk bayramının amacı ise savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek. 2) UNESCO ile uluslararası nitelik kazanmıştır.

29


"ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI TARİHİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları