Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TARIM İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (Hayvancılık Faliyetleri)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TARIM İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (Hayvancılık Faliyetleri)"— Sunum transkripti:

1 TARIM İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (Hayvancılık Faliyetleri)

2 AMAÇ:  Üstün Vasıflı (Genetik potansiyeli yüksek)  Hastalıklardan Ari Damızlık Hayvanlar  Döl kontrolünden geçmiş Dondurulmuş Sperma Üreterek yetiştiricilere intikalini sağlamaktır.

3 CİNS İŞLETME SAYISI ANA KADRO (baş) TOPLAM (baş) Sığır Koyun At Keçi * Köpek * Ceylan * * GEN MUHAFAZASI 14 İşletmede sığırcılık, 9 İşletmede koyunculuk 3 İşletmede atçılık, gen muhafazası amacıyla da 1 işletmede Ankara keçisi, 2 İşletmede Kangal köpek ve 1 İşletmede Asya ceylanı yetiştiriciliği yapılmaktadır.

4 Irklar Miktarı (baş) % ORANI Yetiştirme Yönü Siyah Alaca Sütçü Esmer5,30025Kombine Jersey8904Sütçü Simental Kombine Limousin1401Etçi Toplam Sığır varlığının ırklara göre dağılımı: 14 İşletmede, bölge şartlarına adapte olmuş, genetik yapıları sürekli iyileştirilen 5 sığır ırkı ile ülke hayvancılığının gelişmesine katkı sağlanmaktadır.

5 KOYUNCULUK

6 TİGEM’de koyunculuk faaliyetleri 9 İşletmede 5 yerli, 5 melez olmak üzere toplam 10 ırk ile yürütülmektedir. 1 İşletmede ise Ankara Keçisi yetiştiriciliği yapılmaktadır. KOYUNCULUK TİGEM’DEKİ KOYUN IRKLARI ve MEVCUDU IRKLAR ANA KADRO (Baş) TOPLAM MİKTARI (Baş) % ORAN İVESİ AKKARAMAN MORKARAMAN KIVIRCIK MERİNOS MALYA BAFRA ACIPAYAM TAHİROVA POLATLI

7 Saf Yetiştirme Çalışmaları: Yurdumuzun başlıca yerli ırklarından olan, Akkaraman, Morkaraman, İvesi, Kıvırcık ve Merinos gibi ırklar bulundukları bölgelerin iklim ve coğrafyasına uyumlu morfolojik ve fizyolojik karakterlere sahip, yetersiz bakım-besleme koşullarında bile üreticilerimizin güvenli gelir kaynağıdır. Verimlerinin az olmasına karşın, yaşama güçlerinin yüksek oluşu, bu ırklara sahip çıkmamızı gerektirmektedir. Bu amaçla TİGEM İşletmelerinde 50 yılı aşan süredir, sürekli seleksiyona tabi tutulan yerli ırklarımız, gen kaynağı olarak korunmakta ve geliştirilmektedir. Ulaş Tarım İşletmesi’nde Kangal tipi Akkaraman ve Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nde İvesi sürüleri seleksiyonla ıslah edilmişlerdir. Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nde baş civarında İvesi koyunu vardır. Yavru denetimi yöntemi ile 600’er başlık İvesi elit sürüleri oluşturulmuştur. Elit sürülerde koyunların ortalama süt verimi 350 kg. düzeyine çıkmış ve yurdumuzun önemli bir damızlık ihraç materyali haline getirilmiştir yılında IRAK’a Baş İvesi Koyunu ihraç edilmiştir. KOYUNCULUK

8 AKKARAMAN Yetiştirildiği İşletmeler: Gözlü, Kazımkarabekir, Malya ve Ulaş ​ Morfolojik Özellikleri: Vücut rengi beyazdır. Ağız, burun, göz etrafında ayaklarında siyah lekeler vardır. Koçlar boynuzlu, koyunlar boynuzsuzdur. Kuyruk üç parçalı yuvarlak yapılı ve S harfi görünümündedir. Yapağı kaba karışıktır. Orta cüsseli bir ırktır. Cidago yüksekliği, 65 cm civarındadır. Ulaş TİM' deki Kangal tipi ortalama tipe göre daha iridir. Fizyolojik Özellikleri: Kirli yapağı gömlek ağırlığı: 1,5-2,0 kg. Canlı ağırlık (koyunlarda) : kg. Canlı ağırlık (koçlarda) : kg. Laktasyon süt verimi : lt. Döl Verimi : %

9 MOR KARAMAN Yetiştirildiği İşletme: Kazımkarabekir TİM. Morfolojik Özellikleri: Vücut kahverengi ve kaba yapağılı, kuyruk yassı ve yağlı. Yüksek bacaklı, dişiler ve erkekler genellikle boynuzsuz. Fizyolojik Özellikleri: Kirli yapağı gömlek ağırlığı : Kg. Canlı ağırlık (koyunlar) : Kg. Canlı ağırlık (koçlar) : Kg. Laktasyon süt verimi : Kg. Döl verimi : %

10 İVESİ KOYUNU Yetiştirildiği İşletme: Ceylanpınar TİM. Morfolojik Özellikleri: Vücut orta yapılıdır. Süt tipine uygun, ince fakat sağlam kemik yapısına sahiptir. Yağlı kuyrukludur. Erkekler boynuzludur. Baş kirli sarı ve kahverengi renklidir. Vücut beyaz- kremdir. Fizyolojik Özellikleri: Kirli yapağı gömlek ağırlığı: 2-2,5 kg. Canlı ağırlık (koyunlarda) : 50 kg. Canlı ağırlık (koçlarda) : 70 kg. Laktasyon süt verimi : 180 lt. Döl Verimi : %

11 KIVIRCIK KOYUNU Yetiştirildiği İşletme: Karacabey TİM. Morfolojik Özellikleri: Vücut beyaz, ince Yapağılı, ince uzun kuyruklu, orta uzunlukta, dişiler kuyruksuz, erkekler boynuzlu, baş, karın altı ve kasıklar yapağısız, et kalitesi yerli ırkların en iyisidir. Fizyolojik Özellikleri Kirli yapağı gömlek ağırlığı: 1,5-2,5 kg. Canlı ağırlık(koyunlarda) : kg. Canlı ağırlık(koçlarda) : kg. Laktasyon süt verimi : kg. Karkas ağırlığı : kg. Et Randımanı : % 50 Döl Verimi : %

12 KARACABEY MERİNOSU Yetiştirildiği İşletme: Karacabey TİM. Genotip: % Alman et Merinosu, % 5-10 Kıvırcık Morfolojik Özellikleri: Vücut beyaz, kısa ve ince Yapağılı, karın altı ve bacaklar Yapağılı, baş yapağısız, kuyruk ince ve uzun, genellikle 30 cm. omuzdan itibaren kesiktir. Koyunlar boynuzsuz, koçlar bazen boynuzludur. Fizyolojik Özellikleri: Kirli yapağı gömlek ağırlığı: 3,0-3,5 kg. Canlı ağırlık(koyunlarda) : kg. Canlı ağırlık(koçlarda) : kg. Laktasyon süt verimi : kg. Döl Verimi : % 120

13 ANADOLU MERİNOSU ​ Yetiştirildiği İşletme: Altınova, Polatlı TİM. Genotip: % 80 Alman Et Merinosu, 20 Akkaraman Morfolojik Özellikleri: Vücut, baş ve bacaklar beyazdır. Leke istenmez. Kuyruk ince ve kısadır. Koyunlar boynuzsuz, koçlar boynuzlu olabilir. Fizyolojik Özellikleri: Kirli yapağı gömlek ağırlığı: 3,0-3,5 kg. Canlı ağırlık(koyunlarda) : kg. Canlı ağırlık(koçlarda) : kg. Laktasyon süt verimi : kg. Döl Verimi : % 120

14 Melez Yetiştirme Çalışmaları Üniversiteler ile ortak yürütülen projelerde et, süt ve yapağı verim yönlü koyun tiplerinin elde edilmesi amacıyla yapılan melezleme çalışmalar sonucunda Malya, Tahirova, Acıpayam, Bafra ve Polatlı koyunu olmak üzere 5 melez tip oluşturulmuş ve damızlık olarak yetiştiricilerimizin hizmetine sunulmuştur. Çalışmalardan elde edilen koyun tiplerinin verimleri yüksek olmasına karşılık, yerli koyunlara göre olumsuz çevre koşullarına daha fazla duyarlı oldukları gözlemlenmektedir. Uygun çevre koşullarını sağlayan yetiştiriciler çok başarılı sonuçlar almaktadır. KOYUNCULUK

15 TAHİROVA KOYUNU Yetiştirildiği İşletme: Karacabey TİM. Genotip: %75 O.Friz, %25 Kıvırcık Morfolojik Özellikleri: Vücut, baş ve bacaklar beyazdır. Orta uzun boynu, uzun ve sallı bir vücudu vardır. Koyunlar boynuzsuz, koçlarda boynuzlulara rastlanabilir. Kuyruk ince ve uzundur. Memeleri bezel meme görünümündedir. Fizyolojik Özellikleri: Kirli yapağı gömlek ağırlığı: 2-2,5 kg. Canlı ağırlık(koyunlarda) : 50 kg. Canlı ağırlık(koçlarda) : kg. Laktasyon süt verimi : kg. Döl Verimi : %

16 ACIPAYAM KOYUNU Yetiştirildiği İşletme: Gözlü TİM Genotip: % 25 D. Friz + %50 İvesi + %25 Dağlıç Morfolojik Özellikleri : Vücut beyaz, yapağılı ve lekelidir. Baş ve ayaklarda kahverengi lekeler vardır. İri bir vücut yapısına sahiptir. Koyunlar boynuzsuz, koçlar boynuzlu olabilir. Kuyruk orta yağlıdır. Meme bezel meme yapısındadır. Fizyolojik Özellikleri: Kirli yapağı gömlek ağırlığı: 2-2,5 kg. Canlı ağırlık(koyunlarda) : kg. Canlı ağırlık(koçlarda) : kg. Laktasyon süt verimi : lt. Döl Verimi : %

17 BAFRA KOYUNU Yetiştirildiği İşletme: Gökhöyük TİM Genotip: %75 Sakız, %25 Karayaka Morfolojik Özellikleri: Sakız koyununun Karayaka koyunlarıyla melezlenmesi sonucu oluşturulmuştur. Vücut beyaz yapağı ile örtülüdür. Ağız, göz etrafı ve kulaklarda siyah lekelere rastlanır. Ortalama canlı ağırlık 62 kg., cidago yüksekliği 68 cm., vücut uzunluğu 71 cm’dir. Fizyolojik Özellikleri: Kirli gömlek yapağı ağırlığı: 2,2 Kg. Canlı ağırlık(koyunlar) : 60 Kg. Canlı ağırlık(koçlar) : 70 Kg. Döl verimi : % 178

18 MALYA KOYUNU Yetiştirildiği İşletme: Malya TİM Genotip: % 60 Alman-Et Merinos + %40 Akkaraman Morfolojik Özellikleri: Vücut beyazdır, baş ve bacaklarda siyah lekeler bulunabilir. Kuyruk yarım yağlı. Fizyolojik Özellikleri: Kirli yapağı gömlek ağırlığı: 2,4-2,8 kg. Canlı ağırlık(koyunlarda) : kg. Canlı ağırlık(koçlarda) : kg. Laktasyon süt verimi : kg. Döl Verimi : % 110

19 POLATLI KOYUNU Yetiştirildiği İşletme: Polatlı TİM Genotip: %87,5 Ile de France + % 12,5 Akkaraman Morfolojik Özellikleri: Vücut iri ve derin, sırt geniş, kuyruk ince, uzun ve yağsızdır. Erkek ve dişileri boynuzsuzdur. Yüz çıplak ve hafif dışbükeydir. Fizyolojik Özellikleri: Kirli yapağı gömlek ağırlığı: 2,5-3 kg. Canlı ağırlık(koyunlarda) : 70 kg. Canlı ağırlık(koçlarda) : kg. Döl Verimi : % 150

20 TİGEMDE MEVCUT MELEZ KOYUN IRKLARININ GENOTİPİK YAPILARI IRKIGENOTİPİÖZELLİKLERİ ELDE ETTİĞİ TARİHLER KARACABEY MERİNOSU %20 Kıvırcık + %80 Alman Et Merinosu Et+Yapağı ANADOLU MERİNOSU %20 Akkarman+%80 Alman Et Merinosu Et+Yapağı MALYA%60 Merinos +%40 AkkaramanYapağı+Et TAHİROVA%37,5 Kıvırcık + %62,5 D.FrizDöl+Et+Süt ACIPAYAM%25Dağlıç + %25 D.Friz+ %50 İvesiSüt+Et+Yapağı BAFRA%25 Karayaka + %75 SakızDöl + Et POLATLI%25 Akkaraman + 75 İlle De FranceEt+Yapağı

21 ANKARA KEÇİSİ Yetiştirildiği İşletme: Anadolu TİM Morfolojik Özellikleri: Vücut beyaz, küçük cüsselidir. Vücudun tamamı beyaz tiftikle kaplıdır. Dişi ve erkek keçilerin her ikisinde de boynuz vardır. Ayrıca sakallıdırlar. Cidago yüksekliği dişilerde 55 cm, erkeklerde 60 cm’dir. Fizyolojik Özellikleri: Tiftik verim(Keçi) : 2 Kg. Tiftik verim(Teke):3-5 Kg Canlı ağırlık(Keçi) : Kg Canlı ağırlık(Teke) : Kg Laktasyon süresi : gün Laktasyon süt verimi : 25 kg Karkas ağırlığı : kg Kesim Randımanı : % 46-50

22 2012 YILI DAMIZLIK BAREM FİYATLARI (TL/Baş) DİŞİLERERKEKLER IRKITOKLUKOYUNTOKLUKOÇ Merinos, İvesi Akkaraman, Malya Morkaraman Kıvırcık Türktahirova, Acıpayam, Bafra, Polatlı Tiftik Keçisi KOYUNCULUK

23  TİGEM’DEKİ YERLİ ve GELİŞTİRİLEN MELEZ KOYUN IRKLARI ÜLKEMİZ İÇİN İYİ BİR GEN KAYNAĞIDIR  Yetiştiriciliğini yaptığımız saf ve melez koyun ırkları, ülkemizin değişik ekolojileri için çok iyi birer genetik miras konumundadır.  İvesi, Akkaraman, Morkaraman, Kıvırcık, ve Merinos gibi önemli saf ırklarımız, 60 yıllık seleksiyon sonucu kuzu, yapağı, karkas ve süt verimleri artırılmıştır.  Geliştirilen Acıpayam, Bafra, Malya, Tahirova ve Polatlı ırkları da verim potansiyelleri ile koyun yetiştiricilerimizin hizmetine sunulmuştur. KOYUNCULUK

24  Koyunculukta suni tohumlama çalışmaları sahada yaygınlaşmamıştır.  Bu nedenle yetiştiricilerimizin elindeki koyunların ıslahı ‘’Halk Elinde Islah Projesi’’ kapsamında üstün vasıflı damızlık koçların kullanılmasıyla mümkün gözükmektedir. KOYUNCULUK

25 ORTAK ÜRETİM PROJESİ  Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulunun Tarih ve 331 sayılı Kararı ile  Genel Müdürlüğümüze bağlı faaliyet gösteren Ulaş Tarım İşletmesi Müdürlüğünde  Sivas Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği’yle Kangal Tipi Akkaraman yetiştiriciliği için ‘’Ortak Üretim Projesi’’ başlatılmıştır. KOYUNCULUK

26 ORTAK ÜRETİM PROJESİ:  Proje Ulaş Tarım İşletmesindeki da arazi ve üzerindeki 602 m2 kapalı alana sahip ağıllarda yürütülecektir.  Baş koç altı koyundan elit sürü oluşturulacak.  Elit sürü Halk Elinde Islah projesinde yer alan 180 aile işletmesindeki baş koç altı koyun ve baş koçun kuzuları arasından seçilecektir.  Her yıl en az baş erkek ve dişi kuzu ortak üretim tesislerine getirilecektir.  TİGEM ortak sürüye baş üstün vasıflı damızlık koyun ve erkek materyal verecektir.  Erkek ve Dişi Kuzular 100. günde tip puanına göre seçilecektir  Protokol 5 yıl süreli olup istenirse 5 yıl daha uzatılabilecektir. KOYUNCULUK

27 TEŞEKKÜRLER

28 2011 YILI ÜRETİMLERİ KOYUNKEÇİ Ana Sayısı (Baş) Süt (Ton) Ortalama Süt Verimi (kg) Kuzu-Oğlak Damızlık Satış (Baş)

29 KOYUNCULUK Irkı Baş Oranı % İvesi Merinos Akkaraman Morkaraman Kıvırcık TOPLAM Irkı Baş Oranı % Malya Türk Tahirova Acıpayam Bafra Polatlı TOPLAM


"TARIM İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (Hayvancılık Faliyetleri)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları